Scenic Xmod stiže u prodaju

Serijska dnevna LED svjetla uokvirena su kromom, a oznaka Xmod na pragovima vrata na izvedbi Bose i sa stražnjim podiznim vratima naglašava njegov jedinstveni stil. Unutrašnji dizajn iznova je osmišljen: središnja fiksna konzola i mjesto za vozača oblikovano u stilu kokpita vozača smještaju u svojevrstan pilotski svijet. Na konzoli se nadohvat ruke nalaze kružni gumb sustava Extended Grip i višefunkcijska ručica za upravljanje multimedijskim sustavom.

Na instrumentnoj ploči s digitalnim TFT ekranom i multimedijskim sustavom s ekranom osjetljivim na dodir Renault R-Link i mogućnošću spajanja na internet (u opciji) na jednostavan se i pregledan način prikazuju sve obavijesti potrebne za vožnju. U izvedbi ili Bose Scenic Xmod opremljen je atraktivnim sportskim upravljačem ravna dna, aluminijskim papučicama i ručicom mjenjača te novim ukrasnim elementima u unutrašnjosti u tamnosivoj sjajnoj boji. Vozača dočekuju sjedala s novim posebnim presvlakama s ukrasnim šavovima.

Scénic Xmod prvo je vozilo u svojoj klasi s novim sustavom Extended Grip. Taj napredni sustav nadzora prianjanja pogonskih kotača razvijen je iz sustava protiv proklizavanja koji vozilu omogućuje pouzdano prianjanje na cesti u teškim uvjetima vožnje (snijeg, blato, pijesak…). Gumbom na središnjoj konzoli vozač može izabrati način rada koji mu odgovara: „cesta“, „meka podloga“ ili „ekspert“.   Zahvaljujući prednjoj kameri iza unutarnjeg retrovizora, sustav Vision - upozorava zvučno i vizualno kada nehotice izađete iz svojeg prometnog traka te - automatski uključuje duga svjetla za maksimalnu vidljivost bez zasljepljivanja drugih vozača.

Također, kamera za vožnju unatrag omogućuje izbjegavanje prepreka iza vozila i tako pojednostavnjuje manevriranje. Ta je tehnologija sparena sa stražnjim senzorima koji zvučnim signalom vozača upozoravaju na blizinu prepreke i takva područja naznačuju bojom na ekranu.

S prtljažnikom obujma od 555 dm3, Scénic Xmod nudi jedan od najvećih prtljažnih prostora u razredu. Usto, nudi mnogobrojne pretince pametno uklopljene u kabinu, primjerice s lijeve strane upravljača, kod instrumentne ploče ili ručice mjenjača, na vratima sprijeda i straga ili pak ispred suvozača. Dostupna su i druga mjesta za odlaganje stvari poput ladica ispod sjedala, triju džepova na poleđini sjedala ili preklopivih stolića. Ukupni obujam domišljatih pretinaca iznosi čak 71 l .

image

Renault Scenic Xmod (1)

image

Renault Scenic Xmod (2)

image

Renault Scenic Xmod (3)

image

Renault Scenic Xmod (4)

image

Renault Scenic Xmod (5)

image
Renault Scenic Xmod (1)
image
Renault Scenic Xmod (2)
image
Renault Scenic Xmod (3)
image
Renault Scenic Xmod (4)
image
Renault Scenic Xmod (5)

Zanimljivo dizajnirana unutrašnjost Xmoda

Simbol Renaultove konstruktorske vrsnosti, motor Energy TcE 130 dio je obnovljene ponude Renaultovih benzinskih motora i dolazi kao podrška motoru Energy TCe 115. Zaokružen, elastičan i žustar jamči istinski užitak u vožnji i dobra ubrzanja čak i pri malom broju okretaja. No vrlo je nenametljiv jer radi nečujno i opremljen je brzim i diskretnim sustavom Stop&Start. Zahvaljujući tehnologijama motora Energy, potrošnja je smanjena za 15%, odnosno više od 1 l/100km u odnosu na prethodni TCe 130.

U Scénic Xmod ugrađuju se Scénicovi motori Energy obnovljeni između svibnja 2011. i svibnja 2012: Energy dCi 110 s ispuštanjem CO2 od samo 105 g/km, Energy dCi 130 je dizelski 1,6-litreni motor koji razvija snagu od 130 KS uz potrošnju od samo 4,4 l/100 km, dok je Energy TCe 115 prvi Renaultov benzinski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem.

Važna je novost i da Scénic Xmod od sad u ponudi ima i motor dCi 110 s mjenjačem EDC (mjenjač s dvostrukom spojkom). Naveliko hvaljen, mjenjač EDC nudi samo najbolje od ručnih i automatskih mjenjača. Riječ je o „pravom“ automatskom mjenjaču koji samostalno mijenja stupnjeve, bez vozačeva upravljanja. No, radi s pomoću vratila i zupčanika, a ne planetarnih zupčanika poput uobičajenih automatskih mjenjača. Verzija Scenica Xmod s 1.6 benzinskim motorom snage 110 KS i s paketom opreme Expression starta s cijenom od 134.000 kuna, dok se najjeftiniji dizel sa 110 KS i paketom Expression može dobiti za 153.500 kuna.

image
Size: 0.34 Mb
Podijeli