Što to Citroen izlaže na salonu Retromobile 2015?

image

Retromobile 2015 nezaobilazan je događaj za ljubitelje starih automobila, a mjesto događanja je Pariz, do 8. ožujka 2015.

Na Retromobile 2015 nastupa i Citroen koji predstavlja svoju udobnost, inače vrlo prisutnu u starim Citroenima. Uživo se mogu vidjeti Citroenovi modeli C6 Torpedo, „Traction Avant“, 2 CV (Spaček), Méhari, GS i CX.

Citroen će pokazati model BabyBrousse namijenjen afričkom tržištu, inače rijetkost u Francuskoj te još neke modele o kojima pišemo u sljedećim rečenicama.

DS 19 iz 1959. predstavljen u izvornom obliku. Presvučen sivo-ružičastom bojom s ljubičastim krovom i kraljevsko-plavom bojom unutrašnjosti. Namijenjen je izvozu u Njemačku, a njegova armaturna ploča ističe se termometrom rashladne vode ili pak radiom FM/LW. Opremljen motorom s tri ležaja, njegov mjenjač ima četiri stupnja prijenosa za vožnju naprijed kojima se upravlja hidraulički.

DS 21 Cabriolet iz 1968. opremljen je hidraulički upravljanim mjenjačem. Posebno precizna završna obrada tog automobila čistih linija uključuje crvene kožnate presvlake u kontrastu s bijelom bojom Carrare karoserije i crnom bojom poklopca motora.

DS 20 Pallas iz 1973., izniman i luksuzan model s unutrašnjosti presvučenom smeđom kožom, karoserijom boje bež Tholonet, zatamnjenim staklima i krovnim otvorom. Opremljen je hidraulički upravljanim mjenjačem s četiri sinkronizirane brzine za vožnju naprijed i motorom zapremnine 1985 cm3.

SM u izvedbi Coupé iz 1971. koji je pripadao kralju Maroka Hasanu II. Uz metalizirano ruho boje pijeska, odlikuje se posebnim registracijskim pločicama, presvlakama od prirodne kože, klimatizacijskim uređajem, hi-fi radiom Continental Edison svojstvenim tom tipu modela, zatamnjenim staklima i svjetlima za maglu. Opremljen je motorom V6 Maserati.

SM u izvedbi Coupé iz 1972. u izvornom obliku. Karoserija mu je smeđe boje Scarabée, a presvlake su od žućkastosmeđe kože. Njegov hidraulični ovjes sa sustavom za automatsko izravnavanje sličan je onome na modelu DS, a posebno ga inovativan servo-upravljač (DIRAVI) čini još udobnijim u vožnji.

Muzej Aventure Peugeot prvi će put izložiti Peugeot TIP 163 iz 1922. koji je 69 godina spavao u starim zgradama. Peugeot 205 T16 bit će predstavljen kako bi se proslavila trideseta godišnjica njegovog prvog naslova prvaka svijeta u reliju. Jedinstven primjerak roadstera Peugeot 401 francuske pjevačice Mistinguett dočarava njegovu profinjenost brojnim slikama s automobilskih natjecanja u eleganciji.

Podijeli