Kompaktni SUV Škoda Karoq

image

Škoda Karoq je svjetsku premijeru imala u muzeju Artipelag kod Stockholma, a novi model predstavlja najnoviju generaciju Škodinog SUV dizajna. Sve je počelo s Kodiaqom, prvim velikim SUV-om koji je nakon dugo vremena izašao na međunarodna tržišta. Do 2025. godine Škoda planira unaprjeđivati paletu modela, s naglaskom na proširivanje ponude SUV-ova.

Inspiracija za naziv modela Karoq stiže ponovo od stanovnika otoka Kodiaka ispred južne obale Aljaske, koji su bili inspiracija za Kodiaq. Tamo nastanjeni domoroci plemena Aleuta automobile na svom jeziku nazivaju "KAA'RAQ". Pojam "RUQ" koriste za strijelu te je iz kombinacije tih dviju riječi nastao naziv Karoq.

Škoda Karoq u prodaju stiže u drugoj polovici 2017. godine po za sada nedefiniranoj cijeni. Vanjštinom dominira dinamičan dizajn s brojnim kristalnim elementima, što je u znaku novih stilskih elemenata SUV modela marke Škoda. U Karoqu možemo očekivati, prostranost što se tiče i interijera i utovarnog prostora, nove sustave potpore za vozača, LED glavna svjetla te - prvi puta u nekom modelu marke Škoda, digitalnu instrumentnu ploču s mogućnošću programiranja.

Kompaktni SUV dugačak je 4382 milimetra, širine je 1841 milimetar te visine 1605 milimetara, uz dug međuosovinski razmak od 2638 milimetara (verzija s pogonom na sve kotače nudi 2630 milimetara). Dimenzije idu u korist putnicima te slobodni prostor u području koljena iznosi 68 milimetara.

Prtljažnik nudi kapacitet od 521 litre s uspravljenom stražnjom klupom, a kada je stražnja klupa preklopljena kapacitet se povećava na 1630 litara. U kombinaciji s opcijskom stražnjom klupom VarioFlex utovarni prostor postaje varijabilan te nudi kapacitet između 479 i 588 litara. Sjedala se također mogu potpuno demontirati - tada kompaktni SUV s maksimalnim kapacitetom utovarnog prostora od 1810 litara postaje kombi.

Podijeli