Nova Mercedes-Benz E-klasa Karavan

image

Za razliku od Hrvatske, karavani su u Europi u nekim klasama traženiji od limuzina, a za to je u velikoj mjeri zaslužan i prvi Mercedesov karavan u ovoj klasi predstavljen 1977.

T-model (T bi trebao značiti turizam i transport) nastao na legendarnom W123 (kasnije je usvojen naziv E-klasa) promijenio je percepciju ovakvih modela koji su do tada smatrane vozilima za obrtnike, dok su oni koji drže do sebe birali limuzine.

Novi karavan se (kao i obično) temelji na limuzinskoj izvedbi, pa je prednji dio identičan, no je Mercedes-Benz stražnji dio učinio nešto dinamičnijim u odnosu na prethodnu izvedbu, ali zbog toga ne pati praktičnost.

Ili barem ne previše, jer je obujam prtljažnika sa 640 litara smanjen na još uvijek velikih 615 litara, pri čemu je obujam s preklopljenim sjedalima povećan na 1.830 litara. Kod plug-in hibridnih izvedbi baterija i elektronika uzimaju dio prostora pa su navedene brojke kod njih manje za 155 litara.

Karavan može vući prikolicu mase 2,1 tonu, a kuka koja se električki izvlači, može izdržati i 84 kg vertikalnog opterećenja što je dostatno za prijevoz bicikala (čak i onih električnih).

Također, karavanske izvedbe u seriji imaju zračni ovjes s automatskom kontrolom razine na stražnjoj osovini što je korisno za nosivost do 625 kilograma.

Plug-in hibrid se smije opteretiti s najviše 595 kg, a osim PHEV izvedbe 300 e, za sada se nude po jedan mild-hibridni benzinac i dizel. Za sada nema izvede s pogonom na sve kotače.

Model E 200 ima 2,0-litarski benzinski motor sa 150 kW (204 KS) koji je pojačan elektromotorom snage 17 kW (23 KS) i dodatnih 205 Nm okretnog momenta.

Dizelska izvedba koriste 2,0-litarski dizelski motor sa 145 kW (197 KS), kojem pomaže isti elektromotor s dodatnih 17 kW (23 KS) snage i 205 Nm okretnog momenta.

Plug-in hibridna izvedba 300 e kombinira 2,0-litarski benzinski motor snage 150 kW (204 KS) i elektromotor s 95 kW (129 KS), a sistemska snaga je 230 kW (313 KS) te 550 Nm. Električni doseg je nekoliko kilometara manji nego kod limuzine, ali još uvijek oko 100 km.

Najavaljeni su i snažniji šesterocilindrični motori te dizelski plug-in hibrid.

I ovdje, kao i u limuzini, nalazimo MBUX Superscreen, odnosno veliki digitalni zaslon koji se proteže cijelom širinom vozila, a radi su o nešto manjoj izvedbi  tzv. Hyperscreena kakav se ugrađuje u modele EQS i S klasu te ga pokreće najnoviji MBUX infotainment operativni sustav.

Tu je i funkcija digitalnog ključa (Digital Vehicle Key) gdje iPhone i Apple Watch postaju ključevi automobila s kojima se može zaključati i pokrenuti, a može ga dijeliti do 16 osoba.

Podijeli