Volvo EX30: ulazni električni model

image

Volvo EX30 nastao je na Geelyjevoj SEA platformi koju koriste i modeli Smart #1 i Zeekr 001, a u osom slučaju je iskorištena njezina podvarijanta SEA-E (E za entry odnosno ulazni model)

Novi električni Volvo nudi se u tri izvedbe kombinirajući dvije različite izvedbe pogona i dvije baterije.

Za one koji automobil koriste u gradu te na kraćim udaljenostima, Volvo preporučuje opciju s jednim motorom u kombinaciji s LFP baterijom (koja se prvu put našla u Volvu).

Bateriju kapaciteta 51 kWh (49 kWh neto) isporučuje CATL te omogućuje 344 km dosega prema WLTP-u. Za pogon se koristi jedan motor snage 200 kW (272 KS) s najvećim okretnim momentom od 343 Nm.

Sljedeći korak je izvedba s istim motorom, ali NMC baterijom kapaciteta 69 kWh (64 kWh neto) što omogućuje doseg do 480 km.

Ista baterija napaja se koristi i za vrh ponude, koji koristi dva motora (po jedan na svakoj osovini) ukupne snage 315 kW (428 KS) te ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi. Ovo je i Volvo s najkraćim ubrzanjem do 100 km/h ikad.

Snaga punjenja je 134 kW, a ona je kod najsnažnijeg modela povećana na 153 kW. Volvo navodi da je masa praznog vozila od 1.830 do 1.963 kg, ovisno o modelu.

Volvo EX30 ima glavnu ulogu u strategiji povećanja prodajnih brojki jer Volvo do 2025. želi povećati globalnu prodaju na 1,2 milijuna vozila, u odnosu na 700.000 u 2021. Rast od 70 posto u četiri godine moguće je samo s jeftinijim modelima.

Cijena na odabranim tržištima gdje su narudžbe već moguće, kreće od 36.590 eura, što je jako dobro, obzirom da je riječ o Volvu i električnom modelu. Izvedba s većom baterijom je 41.790 eura, a model s pogonom na sve kotače od 48.490 eura.

Volvo je tvrtka koja je sinonim za sigurnost pa su u serijsku opremu uključeni sustav kočenja u nuždi s prepoznavanjem pješaka i biciklista, adaptivni tempomat s pomoći pri skretanju i pretjecanju, upozorenje na vozila koja dolaze straga pri otvaranju vrata, itd.

U unutrašnjosti Volvo EX30 dosta podsjeća na EX90, a ističe se veliki samostojeći zaslon osjetljiv na dodir, "mjenjač" je na ručici s desne strane upravljača, a sva četiri prozora mogu se kontrolirati pomoću samo dva prekidača.

Kao što je danas trend, materijali koji se koriste u unutrašnjosti su kombinacija prirodnih i obnovljenih materijala, uključujući vlakna iz recikliranog trapera.

Prtljažnik je relativno malih 318 litara, odnosno 904 litre s preklopljenim sjedalima, a tu je pretinac u prednjem dijelu koji služi za smještaj kablova za punjenje.

Vozači mogu kontrolirati i nadzirati automobil putem aplikacije, a telefon služi i kao ključ automobila.

Prodaja u Hrvatskoj počinje uskoro.

Podijeli