Smart electric drive prelazi 160 km

image

U stražnjem dijelu modela smart electric drive smješten je elektromotor od 60 kW (81 KS) koji prenosi snagu neprekidnog omjera na kotače. Okretni moment od 160 Nm dostupan je odmah iz stanja mirovanja, a doseg vožnje električnog pogona iznosi otprilike 160 km (za model fortwo, a 5 km manje za ostala dva modela).

Maksimalna brzina elektronički je ograničena na 130 km/h u čitavom proizvodnom programu dok se ubrzanje razlikuje o karoserijskoj izvedbi - fortwo za 11,5 sekundi, fortwo kabriolet ubrzava s mjesta do stotke za 11,8 s, a forfour za 12,7 s. Smart fortwo kabriolet jedini je električni kabriolet na tržištu.

Srce Smart electric drive je trofazni sinkroni motor sa zasebnim pobuđivanjem, uz litij-ionsku bateriju sestrinske tvrtke poduzeća Daimler, Deutsche Accumotive kapaciteta 17,6 kWh koja se od 0 - 80% na kućnoj strujnoj utičnici napuni za 6 sati. Vrijeme punjenja 0 - 80% putem punjača Wallbox traje 2,5 do 3,5 sata. S novim brzim punjačem (dodatna opcija dostupna od 2017.) vozilo će se moći napuniti za manje od 45 minuta (od 0 do 80%).

Uz aplikaciju „smart control” brojne se informacije o električnom pogonu mogu dohvatiti putem pametnog telefona, tableta ili osobnog računala, a funkcijama kao što su aktivacija klima-uređaja prije ulaska u vozilo ili inteligentno punjenje može se upravljati daljinski.

Modeli smart fortwo i smart forfour na europsko tržište stižu na proljeće 2017., a verzija kabriolet na električnu bateriju će izaći na ljeto 2017. Smart electric drive se na hrvatskom tržištu očekuje u svibnju 2017., uz očekivanu cijenu od oko 175.000 kuna. Na uvodnoj fotografiji se nalazi „električno“ zelena boja. Modeli smart fortwo electric drive serijski se proizvode u tvornici Hambach u Francuskoj, a smart forfour electric drive u tvornici u Novom Mestu, u Sloveniji.

Podijeli