Svjetska premijera Subaru XV u Ženevi

image

Izrazito čvrsto i sportski izgleda novi Subaru XV reflektirajući Subaruovu filozofiju dizajna „Dynamic x Solid“, uz velika poboljšanja kvalitete interijera i eksterijera. Sportskom dojmu pridonosi trodimenzionalna struktura koja se proteže od šesterokutne rešetke do svjetala u stolu „sokolovih očiju“. Stižu i nove vanjske boje - Cool siva i Sunshine narančasta. U interijeru sportskog štiha s narančastim prošivom nalazi se i 8-inčni ekran osjetljiv na dodir s prikazom infotainment sustava na koji se može povezati pametni telefon. Upravljač sada ima manji promjer za lakše manevriranje i bolju upravljivost. Električna kočnica povećava praktičnost, ističu iz Subarua.

Nova platforma koju koristi Subaru XV povećava krutost karoserije i šasije (za 70 do 100 posto povećanje u odnosu na trenutne modele) te uključuje značajna poboljšanja u sustavu ovjesa i postizanju nižeg težišta koje je za 5 mm niže nego kod dosadašnjih modela. Torzijska krutost veća je za 70% u odnosu na današnje modele što za rezultat ima smanjivanje vibracija prema upravljaču, podnici i sjedalima. Podnica je od ceste udaljena 220 milimetara.

Simetrični AWD sustav stalnog pogona na sve kotače opremljen je s X-Mode za poboljšanu vozivost na lošim cestama te SUV sposobnosti. Optimizira se zaštita motora, pogona na sve kotače, kotače, kočenje te druge funkcije na skliskim površinama. Uz sustav pomoći pri spuštanju na nizbrdici vozačima se omogućuje lakše upravljanje.

Oko 80 posto dijelova na novom 2,0-litrenom četverocilindričnom benzinskom boxer motoru s direktnim ubrizgavanjem je obnovljeno, u usporedbi s prethodnim atmosferskim motorima tako da je novi motor za 12 kilograma lakši, isporučuje više snage i manje troši gorivo. Maksimalna snaga motora je 156 KS (115 kW), daje maksimalno 196 Nm okretnog momenta.

Poboljšan je i Lineartronic mjenjač s masom za 7.8 kilograma manje nego na prethodnom modelu čime se dobilo na povećanju ubrzavanja i manjoj potrošnji goriva. Subaru XV ima 7-stupanjski ručni mjenjač. Buka i vibracije znatno su smanjeni i na motoru i na mjenjaču.

Standardna oprema na Subaru XV su sigurnosni sustavi Pre-Collision Braking Control (kočenje prije nego se dogodi sudar), Adaptive Cruise Control (prilagodljivi tempomat) i Lane Keep Assist function (zadržavanje vozila unutar crta). Nadalje, XV ima sustav kontrole dugih i kratkih svjetala koji se automatski reguliraju uz pomoć kamere u unutrašnjem retrovizoru te otkrivanje vozila u mrtvom kutu.Dužina vozila je 4465 mm, međuosovinski razmak 2665 mm, udaljenost od tla 220 mm.

Podijeli