Cijena? Prava sitnica, 3 milijuna dolara.

image

Izvana se doima poput novije inačice Ferrari Dina ili 308 GTS. Uostalom dizajnerima je i bio cilj stvoriti model koji će se sličiti na automobile iz 1970-ih godina. Karoserija je dvobojna, crveno crna, a mora se priznati da se radi o još jednom dizajnerskom remek-djelu. Rol bar iznad sjedala ujedno ima i aerodinamičku ulogu te pri brzinama iznad 200 km/h stvara 50 N downforcea. Aluminijski naplatci su obojani u zlatnu boju.

U unutrašnjosti dominira prvoklasna koža i alcantara koje su naravno ručno šivane. Da se radi o jubilranom modelu govore i oznake Sergio u unutrašnjosti. Mehanika je preuzeta s modela 458 Speciale. Dakle iza sjedala se nalazi atmosferski 4.5 V8 sa čak 596 konjskih snaga te 500 Nm najvećeg okretnog momenta. Najveću snagu motor razvija pri nevjerojatnih 9.000 okretaja u minuti, stoga je osjećaj vožnje usporediv s vožnjom motocikla. Ovaj super bolid oprema se sa sedam-stupanjskim sekvencijalnim mejnjačem sa dvije spojke. Rezultat? Svega tri sekunde dovoljne su da automobil pojuri od 0 do 100 km/h.

Maksimalna brzina iznosi 320 kilometara na sat. Kako bi se ovakva enormna snaga držala pod kontrolom brinu se anđeli čuvari poput Side Slip Angle Control Systema. Ovaj sustav prati bočno kretanje automobila te ukoliko elektronika dijagnosticira nekontrolirano bježanje raspoređuje okretni moment i snagu u odgovarajućim omjerima na kotače.Ovaj sustav radi u kombinaciji sa F1-Trac i elektronskom blokadom diferencijala. U savkom slučaju radi se o vrhunskom sportskom bolidu koji nudi najmoderniju tehnologiju i naravno pregršt konjskih snaga. Problem je jedino što ima više kupaca nego što će biti proizvedeno automobila.

Podijeli