Novi Cadillac CTS-V juri 320 km/h

image

Istovremeno, Cadillac CTS-V je i novi model s kojim Cadillac nastavlja s predstavljanjem automobila u elitnoj klasi, istovremeno nudeći i visoke performanse u premium kategoriji vozila.

Treća generacija premium sportskog sedana Cadillac CTS-V u prodaju u Europu stiže u proljeće 2016. godine. Supercharged motor snage 477 kW (640 KS) raspolaže s 855 Nm okretnog momenta. V-serija predstavlja sve najbolje od Cadillaca, i u dizajnerskom i u tehničkom pogledu. Snaga od velikih 640 KS dolazi od moćnog benzinskog V8 motora obujma 6,2 litre uparenog s osam-stupanjskim automatskim mjenjačem. Vozač će prilikom startanja moći koristiti launch control kako bi start bio što uspješniji prilikom vožnje na stazi. Pri tome će od mjesta do 100 km/h doći za samo 3,7 sekundi. Motor s omjerom kompresije 10:1 maksimalnu snagu postiže pri 6400 okretaja, a najveći okretni moment dostupan je pri 3600 o/min. Motor se vrti do maksimalnih 6600 okretaja u minuti. Spomenimo podatak i kako u motor ide 9,5 litara ulja, a u sustav za rashlađivanje 11,3 litre tekućine.

Hauba na Cadillacu CTS-V je od ugljičnih vlakana, a prednji razdjelnik, stražnji spojler i stražnji difuzor su u funkciji što boljih aero-dinamičkih performansi. Kočnice su Brembo, a nađete li se na stazi s ovim Cadillacom dobro će vam doći integrirana kontrola podvozja za uravnoteženi prolazak kroz zavoje kao i praćenje parametara vozila u vožnji. Strukturalna krutost povećana je za 25%, čime se dobilo na stabilnijoj vožnji i odličnoj upravljivosti. PDR (Performance Data Redorder) omogućuje da se tijekom vožnje snima video visoke rezolucije zajedno s podacima o vozilu tijekom vožnje, vozačko iskustvo, a sve se to može podijeliti na društvenim mrežama. Kada niste na stazi, možete odabrati touring način vožnje.

Gume na 19-inčnim kotačima su Michelin Pilot Super Sport s trokomponentnom tehnologijom kojom se dobilo izvrsno prianjanje uz dulje trošenje guma (naprijed su u dimenziji 265/35 ZR19, a straga 295/30 ZR19). Cadillac dolazi s kamerom koja prati rub kolnika kako se ne bi dotaknuo pločnik prilikom vožnje ili parkiranja. Nadalje, tu su automatska pomoć prilikom parkiranja putem koje se automobil samostalno uparkirava u okomita ili paralelna parking mjesta, zatim upozorenje od mogućeg sudara, praćenje prelaska preko pune linije.

I u unutrašnjosti je prisutan sportski look. Mikrovlakna i mat fini karbonskih vlakana kombinirani su s Recaro sjedalima. Ekran je promjera 12,3 inča, Bluetooth služi za povezivanje telefona i slušanje glazbe, navigacija je s Bose Surround Sound zvukom, a Siri Eyes Free će vam uz tehnologiju text-to-voice pročitati pristigle poruke na zvučnicima, bez gledanja u telefon. Imate li telefon s mogućnošću bežičnog punjenja, u Cadillacu je i to podržana opcija. Putnici u vozilu moći će sa svojim pametnim telefonima pristupati Internetu preko wireless mreže koja koristi 4G LTE konekciju i putem Wi-Fi hotspota donosi internetski prijenos u unutrašnjost vozila.

Sedan Cadillac CTS-V s četvora vrata i stražnjim pogonom ima međuosovinski razmak od dugačkih 2910 mm; ukupna dužina vozila je 5021 mm, visina 1454 mm, a širina 1833 mm. Vozilo je mase 1880 kilograma, uz omjer mase 52,7:47,3.

Podijeli