Novi kompaktni crossover Lexus LBX

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Motor s tri cilindra možda je malen, ali pruža impresivne tehničke značajke koje poboljšavaju performanse i učinkovitost. Neke od tih značajki potječu iz najnaprednijeg svijeta moto utrka Formule 1, primjerice, iznimno lagan dizajn klipa.

Premda je zapremnina motora skromna i iznosi samo 1,5 litru, savršeno je prikladan za pogon vozila LBX u okviru hibridnog električnog pogonskog sklopa sa samostalnim punjenjem. Ispunjava sve stroge Lexusove zahtjeve u pogledu dugoročne pouzdanosti i ima prirodni usis te nije podložan opterećenjima pri radu jer nema turbopunjenje. Kupci mogu biti bezbrižni što se kvalitete i postojanosti tiče jer iza svega stoje Lexus, vodeći proizvođač na tržištu, koji daje jamstvo do 10 godina ili 160.000 km.

Maksimalna izlazna snaga kompletnog sustava iznosi 136 DIN ks/100 kW s maksimalnim momentom od 185 Nm. Očekuje se da s tim brojkama može ostvariti ubrzanje o 0 do 100 km/h za 9,2 sekunde, dok istovremeno omogućuje pouzdanu vuču tereta do 750 kg.

Varijabilni rashladni sustav doprinosi bržem zagrijavanju motora, a podešava se automatski radnim uvjetima i vanjskoj temperaturi.

Upotreba elektroničkog, promjenjivog sustava otvaranja ventila (VVT-iE) također je doprinijela učinkovitosti i odazivu, čak i pri niskim brojevima okretaja.

Nova pogonska upravljačka jedinica (PCU) jamči povećanje izlazne snage hibridne baterija i optimalno upravljanje, a smještaj iznad međuosovine znači da ujedno zauzima manje prostora. Kako bi model bio kompaktan, dva elektromotora koji služe kao generatori ugrađeni su jedan do drugog na zasebne osovine.

Isto načelo vrijedi za hibridnu bateriju. Radi se o novoj dvopolnoj, nikal-metal hidridnoj bateriji koja, premda je manja i lakša, proizvodi više energije pa igra veću ulogu u poboljšanju performansi automobila. Novi hibridni sustav omogućuje vam vožnju većim brzinama na veće udaljenosti u načinu rada samo na struju (EV).

Na modelima više razine opreme, sekvencijalni sustav Shiftmatic pruža mogućnost upravljanja putem komandi na volanu za uključivanje raspona mijenjanja brzina u šest koraka, što pruža osjećaj upotrebe ručnog mjenjača.

Lexusov sustav pogona na sva četiri kotača E-Four dostupan je kao opcija na nekim modelima LBX. Dodavanje dodatnog elektromotora na stražnju osovinu automatski pruža bolje držanje ceste i veću stabilnost koja je potrebna na skliskim površinama i u zavojima, pa vozači mogu biti bezbrižniji.

LBX je posebno dizajniran za smanjenje buke i vibracija motora, uključujući upotrebu balansirajuće osovine na samoj pogonskoj jedinici i upotreba velike količine materijala za amortizaciju buke na strateškim točkama po čitavom vozilu.

Nova hibridna baterija također ima dobar učinak: s više snage koju pruža baterija, motor sad može raditi na broju okretaja do 20 % nižem. Osim što je to dobro za potrošnju goriva, to znači da je motor zvuka bolje usklađen s jačinom pritiska koju vozač primijeni na papučicu gasa.

Lexus LBX na hrvatskom tržištu očekujemo u prvoj polovici slijedeće godine.

Podijeli