Od srpnja dodatne carine na kineske električne automobile

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Komisija je priopćila kako će iznos carine za SAIC (vlasnika MG-a) biti 38%, za Geely  20% te 17,4% za BYD.

Kao što se može vidjeti, visine carina neće biti iste, a Komisija će primijeniti stope od 21 posto za tvrtke za koje kaže da su surađivale u istrazi oko kineskih državnih subvencija njihovima proizvođačima vozila, odnosno od 38,1 posto za one koje nisu.

Tesla bi, za vozila koja se proizvode u Kini, mogla dobiti individualno izračunatu stopu carine u kasnijoj fazi, također stoji u priopćenju Komisije.

Na ove carine treba zbrojiti postojeće EU carine od 10 posto, što znači da će SAIC i druge tvrtke koje se suoče s najvišom dodatnom carinom od 38,1 posto na kraju plaćati 48,1 posto na svoja električna vozila koja izvoze u Europu.

Zapadni proizvođači poput Tesle i BMW-a koji izvoze automobile iz Kine u Europu spadaju u kategoriju tvrtki koje su surađivale.

Tesla iz Kine u EU izvozi Model 3, dok BMW izvozi električni SUV iX3 te električne Mini modele.

Također, Mercedes-Benz proizvodi električne Smart modele, a tamo se proizvodi i kod nas vrlo popularni Dacia Spring. Volvo iz Kine u Europu izvozi električni SUV EX30.

Privremene carine EU-a trebale bi se primjenjivati od srpnja, a istraga oko kineskih državnih subvencija trebala bi trajati do studenog, kada bi se mogle odrediti konačne carine, koje onda u pravilu vrijede pet godina.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas, izjavio je kako automobili proizvedeni u Kini mogu imati niske cijene zahvaljujući državnim poticajima, što je prijetnja proizvođačima u EU.

Europska komisija je visinom privremenih carina iznenadila analitičare koju su očekivali vrijednosti između 10 i 25 posto.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada su europski proizvođači automobila suočeni s izazovima priljeva jeftinijih električnih vozila kineskih proizvođača.

Kina se, očekivano protestirala zbog istrage o poticajima, pozvala na suradnju i pokušala lobirati preko nekih članica EU s kojima ima dobru suradnju, ali nije u potpunosti precizirala kakav će biti njezin odgovor ovaj potez Europske komisije.

EU je u proteklih 12 mjeseci uvezla oko 440.000 električnih vozila iz Kine, čija je ukupna vrijednosti oko 9 milijardi eura.

Podijeli