Proizvedeno je već 500.000 novih Dustera

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Prva generacija modela Duster krenula je u proizvodnju 2010. godine i otad je više od 1,7 milijuna vozila proizvedeno u Mioveniju u Rumunjskoj. Paleta vozila Dacia prodaje se u 44 zemlje, a glavna su izvozna tržišta Francuska, Italija i Španjolska. Svakog dana navedena tvornica proizvede 1.400 vozila, od čega 1.050 Dustera.

Novi Duster najprodavaniji je SUV na tržištu u Rumunjskoj i drugi najprodavaniji model na francuskom tržištu nakon vozila Logan. U Rumunjskoj je 2018. proglašen automobilom godine, a poznata britanske novine The Sun dodijelile su mu titulu ''Vozilo godine s najboljom vrijednošću'' na tradicionalnoj gala večeri.

Zaposlenici i kupci polazišna su točka transformacije koju provodi tvornica vozila Dacia. Radi se o modernoj i fleksibilnoj tvornici s automatiziranim proizvodnim procesima. U posljednjih pet desetljeća u tvornici je proizvedeno više od 6,8 milijuna vozila. Proizvedeno je više od 8 različitih modela: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (u izvedbi limuzine, karavana, furgona i kamioneta), Dacia Sandero i Dacia Duster. U istoj toj tvornici proizvode se i karoserije i dijelovi za izradu vozila iz palete Global Access za ostale tvornice Grupe Renault u cijelom svijetu. Svake 54 sekunde proizvede se jedno vozilo, a više od 90 % proizvedenih vozila namijenjeno je za izvoz.

Dacia godišnje proizvede 350.000 vozila u Rumunjskoj, čemu je potrebno dodati više od 500.000 motora i više od 500.000 mjenjača, od kojih dio izvozi rumunjski odjel za logistiku i Međunarodna logistička mreža Alijanse (Alliance International Logistics Network, AILN), najveći logistički centar Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.