Što se skriva u Renault arhivima dizajna

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Tijekom 120 godina duge povijesti, Renault je uspio sačuvati svoje izrazito bogato nasljeđe. Naravno, postoji sačuvana umjetnička kolekcija kao i Renault Classic kolekcija koja sadrži više od 740 modela.

No, svojedobno su, tijekom pregleda i inventure arhiva dokumenata koji stoji na policama u dužini od gotovo dva kilometra, otkriveni još neki dragulji, koji podrazumijevaju planove, crteže, pisma, izvještaje, oglase, postere i dizajnerske skice. Inventura je odrađena u suradnji s dvojicom arhivara i popisano je više od 10.000 crteža i skica.

Prvi korak je bilo popisivanje crteža. Nakon faze sortiranja i upisa, arhivisti su krenuli u proces digitalizacije velikog dijela arhiva ne bi li sačuvali dokumente u skladu s aktualnim standardima i omogućili izradu kopija na zahtjev Renaultovih zaposlenika, različitih udruga, istraživača i slično.

No, tim je ubrzo shvatio da su neki od tih originala polazišne točke za stvaranje i razvoj ikona koje zauzimaju posebno mjesto u Renaultovoj povijesti. Kao sastavni dio imovine kompanije, to blago predstavlja najsjajnije trenutke Renaultove povijesti i prikazuje visoko vrijedna dizajnerska rješenja i metode.

Ako vas zanima film o dizajniranju Renaulta 5 Turbo, gdje govori Eric Diemert, direktor dizajna Laboratorija za suradnju na inovacijama, možete ga pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=kKm0ByD_Qws&feature=emb_logo

A ako vas zanima film o tehnikama crtanja u prošlosti, Jean-Phillipe Texier voditelj projekta dizajna za segmente C, D i E, možete ga pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=I-2OAFmb8ts&feature=emb_logo