40 godina od predstavljanja Renault Fuega

image

Renault je u ožujku 1980. godine predstavio svoj potpuno novi model Fuego, coupe model koji je izgledao odlično i koji je uspješno naslijedio modele Renault 15 i Renault 17. Fuego se temeljio na platformi limuzine Renault 18, a nudio je atraktivan dizajn, ali i drugačije ime, koje se izdvajalo činjenicom da se ne sastoji od slova R i brojke.

Namjera mu je bila osvojiti što širu publiku, neovisno o njenoj kupovnoj moći. Radi toga je i stvorena velika ponuda modela. Između osnovne izvedbe TL i najnaprednije izvedbe Turbo našle su se izvedbe GTL, TS, GTS, TX, GTX, pa čak i izvedba s turbodizelskim motorom.

Obujam motora koji su se nudili imali su od 1400 do 2000 kubičnih centimetara, a snaga motora se kretala od 63 KS do 160 KS. Izvedba GTS bila je referentni model te je činila većinu od 226.000 modela Fuego proizvedenih tijekom pet godina.

Fuego je dug 3,66 m i širok 1,75 m, a masa mu je bila svega 970 kg. Njegova duga bočna vrata olakšavala su ulazak na stražnja sjedala, a prtljažnik se skrivao ispod trećih vratiju koja su imala zanimljivo dizajnirano stražnje staklo koje je ujedno bilo i poklopac.

Fuego je stigao i na tržište SAD-a, a ova se izvedba isticala standardnim američkim odbojnicima, svjetlima, pokazivačima smjera i posebnom opremom: aluminijskim naplatcima i gumama Michelin TRX, električno sklopivim platnenim krovom, sustavom središnjeg zaključavanja, klima-uređajem i posebnim presvlakama.

I za kraj, sigurno niste znali kako je Renault Fuego iz 1982. bio je prvi automobil koji je dolazio sa sustavom daljinskog zaključavanja, a također je prvi automobil koji je na upravljaču imao komande audio sustava.

Podijeli