Dvije Mazde u finalu izbora Auta godine

image

Još se nije dogodilo da od tri finalista za Svjetski auto godine dva dolaze od istog proizvođača, no Mazda je s modelima CX30 i 3 to uspjela ostvariti. Treći finalist je Kia Telluride, veliki SUV, a pobjednika ćemo znati za 15 dana. Osim toga, Mazda3 je i među prva tri kandidata za nagradu Svjetski dizajn automobila 2020., pa tako ima priliku ponoviti dvostruki trijumf Mazde MX-5 iz 2016. godine.

Mazda CX-30 i Mazda3 su dostupni sa Skyactiv-X motorom, prvim serijskim benzinskim motorom koji kombinira paljenje pomoću svjećice, kao kod benzinskog motora, s kompresijskim paljenjem dizelaša, kako bi postigao dobre performanse i učinkovitost. Tu su i Mazdina najnovija Skyactiv arhitektura vozila i Mazdina M hybrid tehnologija koja je serijska kod svih benzinskih varijanti oba modela.

Oba se modela mogu pohvaliti i novodizajniranom unutrašnjošću osmišljene s čovjekom u središtu i prilagođene ljudskim osjetilima, kao i s poboljšanom zvučnom izolacijom. Mazda je pritom koristila takozvanu strukturu ''dva zida'' s razmakom između podne obloge i vanjske oplate karoserije kako bi učinkovitije suzbila buku.

Izbor za Svjetski auto godine (WCOTY) se održava od 2005. godine, a Mazda2 je pobijedila 2008. godine, dok je aktualna generacija Mazde MX-5 2016. godine postao prvi model koji je osvojio glavnu nagradu, ali i nagradu za svjetski automobilski dizajn godine. Žiri za izbor Svjetskog automobila godine sastavljen je od 86 automobilskih novinara iz 25 zemalja.

Podijeli