Ovo je novi GMC Hummer EV s 1014 KS

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Deset je godina prošlo od prodaje posljednjih primjeraka starog Hummera i bankrotiranja tvrtke, a sada je pred nama neki potpuno drugačiji, ali isti Hummer. Nakon što su početkom godine objavljeni prvi najavni filmići bez ikakvih detalja, novi Hummer EV je konačno pred nama.

Hummer više neće biti zaseban brend, već je riječ o modelu tvrtke GMC, a dodatak EV u nazivu otkriva kako je riječ o električnom vozilu. I da, vjerojatno prije 15 godina nitko ne bi mogao zamisliti ovako nešto, no vremena se mijenjaju i tako je kako je.

No glavni konkurent Tesli Cybertrucku ima što ponuditi. Riječ je o pick-up modelu velikih dimenzija kojeg, barem u ovoj prvoj seriji, pokreću tri elektromotora koji daju ukupnu snagu od čak 1014 KS i ogromnih 15.592 Nm okretnog momenta!

Brojke su to od kojih ''boji glava'', pa nije ni čudno da mu za ubrzanje od 0 do 96 km/h (0-60 mph) treba svega 3 sekunde. Uz to, u njega je ugrađena i baterija koja mu nudi doseg do 565 km s jednim punjenjem.

Tome treba pridodati i poseban zračni ovjes koji podiže vozilo za 149 mm u ''Extract'' modu, a tu je i potpuno nova opcija ''CrabWalk'', gdje se prednji i stražnji kotači okreću u istom smjeru kako bi omogućili olakšano manevriranje pri malim brzinama, kao i činjenica kako Hummer EV može voziti i kroz vodu dubine 610 mm.

Unutrašnjost je moderno dizajnirana i funkcionalna, a ne nedostaje joj ni opreme. Tako se ispred vozača nalazi 12,3-inčna digitalna instrument tabla, dok je pak u središnju konzolu ugrađen veliki 13,4-inčni infotainment zaslon. A putnici mogu uživati i u vjetru u kosi jer Hummer EV nudi i krovne panele koji se mogu skinuti, no nije navedeno mogu li se pohraniti negdje u kabini ili ih se mora ostaviti kod kuće i onda nadati da ne počne padati kiša.

Novi Hummer EV na tržište stiže na jesen sljedeće godine i koštat će 722.000 kuna, a kasnije će slijediti i slabije izvedbe, i to redom ,Hummer EV 3x s 811 KS i dosegom od 483 km, zatim izvedba s dva elektromotora i 625 KS i 483 km dosega, dok će 2024. godine stići i izvedba s dosegom od 402 km koja će biti najjeftinija i koštat će 513.000 kuna.