Predstavljena je električna Dacia Spring

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Još na proljeće ove godine Dacija je svojim konceptom Spring najavila kako će ubrzano predstaviti svoje prvo potpuno električno vozilo, a ono je sada pred nama i nosi ime Spring. Riječ je o gradskom modelu koji korijene vuče iz modela Renault Kwid, koji je poznat na kineskom tržištu.

Električna Dacia Spring dolazi s 44 KS snažnim elektromotorom koji raspolaže i sa 125 Nm okretnog momenta, a mjenjač je automatski i nudi tri izbora D (drive), N (neutral) i R (reverse). Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 125 km/h, dok ubrzanje do 100 km/h još nije objavljeno.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 26,8 kWh i omogućuje doseg do 225 km mješovite vožnje, no samo u ciklusu gradske vožnje, doseg se penje i do 295 km. No u Daciji Spring se nudi i ECO tipka koja svojim uključenjem smanjuje snagu na 31 KS i ograničava maksimalnu brzinu na 100 km/h i time nudi i do 10 % veći doseg baterije.

Punjenje do 80 % traje manje od jednog sata na 30 kW DC punjaču, na 7,4 kWh Wallboxu traje manje od 5 sati za 100 % napunjenosti, dok na 3,7 kW Wallboxu traje 8 sati i 30 min za punjenje do 100 %, a isto takvo punjenje na najobičnijoj kućnoj utičnici traje do 14 sati. Garancija na bateriju je 8 godina, odnosno 120.000 km.

Spring je dorađen radi strogih europskih sigurnosnih standarda, a serijski će dolaziti s automatskim kočenjem, limitatorom brzine, automatskim svjetlima i 6 zračnih jastuka, te ABS i ESP sustavima. Tu je i aplikacija My Dacia koja u realnom vremenu javlja o količini preostale baterije, kao i mogućnosti paljenja klimatizacije na daljinu, te uključivati i isključivati punjač, naravno ako je Spring na njega priključen.

3.734 mm karoserija je kao stvorena za grad, a nudi prostor za 5 putnika i prtljažnik obujma 300 litara, a Dacia će odmah ponuditi i Cargo izvedbu koja će dolaziti bez stražnjih sjedala i koja će nuditi prtljažni prostor od 800 litara i nosivosti 325 kg.

Dacia još jedino nije objavila cijenu za Spring, no ako stvarno žele biti najpovoljniji na tržištu, početna cijena na našem tržištu ne bi smjela biti viša od oko 139.000 kuna, jer toliko košta novi električni Twingo bez poticaja.