Kad je vrijeme za kupnju novih guma?

image

Većina je guma napravljena kako bi pružala optimalne karakteristike tijekom čitavog životnog ciklusa. No, kada se dostigne određena granica, guma više ne zadovoljava osnovne uvjete – put kočenja se produžuje, umanjena je trakcija (lošije prianjanje, prije svega, na mokroj podlozi), povećana je buka...

Testovi su pokazali kako je put kočenja uz zakonski minimalni profil gume (u većini europskih zemalja 1,6 mm) na mokrom kolniku dvostruko duži u odnosu na nove gume (dubina profila 8 mm). No gume je preporučljivo mijenjati kada profil padne na 3 mm.

U nastavku pogledajte nekoliko savjeta kako prepoznati dotrajale gume.

1 - MOSTOVIPogledajte gaznu površinu gume. Sve gume imaju takozvane markere za istrošenost. Riječ je o vertikalnim crticama, mostovima, koji se nalaze između kanala (profila) na gaznoj površini. Očitanje istrošenosti pomoću njih je vrlo jednostavno - kako se guma troši, tako će se mostovi spojiti s kanalom, biti u istoj razini. To je znak da je vrijeme za promjenu gume.

2 - KOVANICATest pomoću kovanice izvodi se preko pokazivača dubine profila, smještenog u najdubljim utorima profila. Kovanicu od 10 lipa stavite u kanal, na mjestu gdje je guma najdeblja. Kanal mora prekrivati rub kovanice. Sve ispod toga znači kako je vrijeme za promjenu guma.

3 – MJERNI INSTRUMENT Sistematika je identična prethodnom testu samo što ovdje koristimo jednostavan mjerni instrument koji nam pokazuje dubinu utora. Isti je moguće kupiti, za sitan novac, u bolje opskrbljenim dućanima auto opremom.Umjesto mjerača može poslužiti i bolje školsko ravnalo (paziti da početak mjerne skale počinje od ruba ravnala) ili precizni mjerač, popularni „šubler“.

4 – OŠTEĆENJA

Gume se s vremenom oštećuju što može bitno umanjiti njihova svojstva. Automobili koji se uglavnom koriste u gradskoj vožnji posebno su osjetljivi. Prvenstveno se ovdje misli na penjanje na rubnike, što mnogi vozači prakticiraju posve nepravilno, odnosno, štetno za gume. Na vanjskom rubu gume treba pogledati ima li vidljivih oštećenja, poput otkinutih dijelova (veličine kovanice) ili pukotina koje se s vremenom mogu širiti i produbljivati ali i najčešće prisutnih „balona“. Riječ je o napuhnutom dijelu na vanjskom rubu gume koji upućuje upravo na jak udarac u rubnik ili rupu na cesti. Nadalje, treba provjeriti i gaznu površinu gume. Često se u gumu zabiju čavli ili slični „opasni“ predmeti. Isti mogu stajati u gumi neko vrijeme bez da ukazuju na anomalije no zabijeni čavao utječe na polagani gubitak tlaka, a ako ispadne tada će kroz nastalu rupu guma ubrzo izgubiti potreban tlak.

5 – GUBITAK TLAKA Nije potrebno posebno napominjati da gume treba provjeravati. Pomoću vlastitog mjerača tlaka u gumama, ili onog na većini benzinski postaja, svaka dva tjedna treba provjeriti tlak u gumama. U knjižici vozila, ili na naljepnici koja se obično nalazi pokraj (unutar) otvora spremnika za gorivo ili na okviru prednjih vratiju, treba pogledati koje su propisane vrijednosti za gume vašeg automobila.Ukoliko na pumpanju primijetite neuobičajen gubitak tlaka u gumi, ponovite test nakon 5 do 7 dana. Ukoliko je guma ponovo ispumpana, nedvojbeno je da je guma neispravna (mogućnost zabijenog čavla, provjeriti gaznu površinu).

6 – BUKA

Nove gume proizvode najmanje buke. Većina guma za obične automobile je projektirana da proizvodi nisku razinu buke u vožnji dok više buke i veći otpor kotrljanja proizvode sportske gume za brze automobile. Test buke se provodi na način da se isključe svi proizvođači zvukova u automobilu – klima uređaj (ventilator), radio uređaj i slični proizvođači zvuka. U sigurnim uvjetima, bez ugrožavanja ostalih sudionika u prometu, postignite brzinu od 80 km/h, izbacite iz brzine, otpustite kvačilo i osluškujte zvuk svojeg automobila. Koncentrirajte se na zvuk koji proizvode gume. Test provedite i sa zatvorenim i s otvorenim prozorima. Ukoliko primijetite povećanu buku guma (u odnosu na stanje kada su gume bile nove), vrijeme je za konzultaciju s ovlaštenim servisom ili vulkanizerom. 

7 – SKRETANJE NA MJESTU

Vrlo jednostavan trik kako otkriti adekvatnu dubinu profila i opće stanje guma je takozvani test „motanja volana“ na mjestu i pri maloj brzini, tijekom kretanja. Ako su prednje gume istrošene, osjetiti će se otežano okretanje upravljača. To ne znači nužno da je vrijeme za kupnju novog seta guma. Dovoljno je zamijeniti gume na prednjoj osovini onima sa stražnje (ukoliko su iste u boljem stanju), no stručnu procjenu potražite kod ovlaštenog servisera ili vulkanizera.

8 – GEOMETRIJA ili ŠPURTest provjere geometrije gume (ravnomjeran kontakt gazne površine) provodi se isključivo u radionicama (vulkanizeri) koje imaju poseban instrument za mjerenje geometrije ili „špura“. Automobil se priključi na kompjuterske senzore koji mjere raspodjelu gazne površine obzirom na kontakt s cestom. Rezultati otkrivaju važne podatke i upućuju na stanje guma. Ukoliko je ovjes oštećen to se može prenijeti na gaznu površinu gume te ju s vremenom i posve uništiti.

Podijeli