pobjednikom progla scaron;avamo

image

Audi A6, BMW serije 5 i Mercedes E-klase iz naše prošle usporedbe mnogima se sviđaju, ali malo tko si ih može priuštiti. A ne tako davno Audi 80, BMW serija 3 (E30) i Mercedes 190 bili su čest odabir kupaca srednje financijske situiranosti, čak i u Hrvatskoj. No dogodilo se raslojavanje i građanstva i automobilske industrije pa isti kupci danas moraju gađati znatno niže, barem što se tiče renomea proizvođača.

Ništa zato – Toyota, Renault i Citroën nude im profinjene i prostrane limuzine kakve bi i nekadašnji korisnici njemačke premium trojke rado poželjeli. Pogledajmo kamo nas je dovela nezaustavljiva evolucija automobilske industrije.

S obzirom na ekonomski trenutak bacili smo se u potragu za ozbiljnim automobilima sedan formata, raskošnih dimenzija ali nižeg cjenovnog razreda. Ovaj put ne lovimo u segmentu Logana ili Tipa, već tražimo luksuz i prostranost, ugled i kvalitetu. Skromni smo jedino u pogledu motorizacije i ni u kojem slučaju ne želimo ostaviti dojam da se vozimo u službenom automobilu.

Renault Talisman

Odabrali smo tri posve različita modela iz suprotnih krajeva svijeta: izazivač je netom predstavljeni Renault Talisman koji odmjerava snagu s dvama takmacima renesansne dobi: Toyotom Avensis i Citroënom C5.

Zašto baš ovi modeli? Jednostavno: dostupni su za oko 175.000 kuna u izvedbama solidno motoriziranih dizelaša i s paketima opreme koji su sve samo ne skromni, i to već od osnovne razine. Tko ne prelazi jako mnogo kilometara kroz godinu, teško da će imati prigovor na bilo koji od ovdje predstavljenih "gospodskih limuzina".

Talisman je po dimenzijama najveći i apsolutni lider dizajna. Kombinira recentni Renaultov stil s high-tech detaljima (pogledajte samo svjetla, prednja i stražnja). Velik izvana, prostran iznutra, iskoristiv u prtljažniku. Maksimalno sigurnosno opremljen s plejadom aktivnih vozačkih asistenata, solidnim sjedalima, lijepo izvedenom armaturnom pločom i prosječnom zvučnom izolacijom.

Interijer Renaulta Talismana

Posebna je pojava na cesti pa se mnogi za njim okreću. Nitko pri tome ne pretpostavlja da je među najjeftinijima na tržištu – košta od 171.900 kuna na više. Ali što nudi za te novce? Dobra je vijest da mu ništa ne nedostaje – ima kožni upravljač, automatsku klimu, maglenke, tempomat i 1.5 dCi dizelski motor poštene snage od 110 KS. S obzirom na to da putujemo u gospodskom stilu, ne žurimo (previše) i zato nas navedena "konjaža" itekako zadovoljava. Vozeći po autocesti u šestom stupnju i s tempomatom podešenih 140 kilometara na sat, ništa nas ne može izbaciti iz takta.

Citroen C5

Takav osjećaj je još svojstveniji za Citroën C5. Nažalost, hidropneumatskim ovjesom ogibljene izvedbe koštaju više od postavljenog kriterija pa nam preostaje C5 "na oprugama" – i sama rečenica zvuči kao da je nekakvo strano tijelo prodrlo u Citroënovu limuzinu. Doista, klasično koncipiran ovjes nije u idealnoj slozi s atmosferom kojom C5 zrači – ili je možda samo greška u nama? U svakom slučaju luksuza ni ovdje ne manjka, ali ni snage. PSA koncern je mnogo darežljiviji kada je u pitanju ergela: dvolitreni BlueHDi ima čak 150 grla!

Interijer Citroena C5

Ručni mjenjač nije osobito točan (u Citroënima je to nažalost pravilo, a ne iznimka), a unutarnje uređenje otkriva starost modela. Još uvijek djeluje moderno, ali se vidi da je iz nekog drugog doba – preciznije, iz daleke 2007. godine kada je automobil predstavljen.

Zato veseli vrlo bogata serijska oprema i dobra cijena: 178.670 kuna za osnovni model, a uvjereni smo da ima i "prostora" za pregovore.

Toyota Avensis

Avensis je također u poznim godinama ali ga je Toyota s dva velika redizajna održala svježim. Svježine mu doista ne manjka, ali dizajn nije zaokružen kao kod dvojice Francuza: originalnoj je silueti u međuvremenu nekoliko puta mijenjan prednji i stražnji kraj pa je izgubljena harmonija prvotne cjeline. Školovano oko u svemu tome otkriva i malo estetske nervoze.

Interijer Toyote Avensis

Donekle je tako i u putničkoj kabini koja ne odiše jednom tipičnom smirenošću kakvu očekujemo od modela kalibra Avensisa; umjesto toga zrači dinamikom. Stilski konglomerat raznih detalja u konačnici čak i funkcionira, a tehnička pozadina kod Toyote nikada nije bila upitna. Avensisa pokreće zanimljiv 1,6-litreni dizelaš iz BMW-ovog regala čijih 112 KS ugodno iznenađuju na cesti.

Adut je i cijena u iznosu od 176.900 kuna, mada je Toyota nešto manje galantna sa serijskom opremom: klima uređaj nije automatski, a naplatci su čelični.

Pažljivim odabirom boje karoserije i eventualno ponekog dodatka bilo koji od ovdje prikazanih vozila dobiva dodatnu, osobnu notu, a zahvaljujući cijeni koja ni tada ne prelazi 180.000 kuna C5, Avensis i Talisman atraktivna su alternativa čak i slično motoriziranim i adekvatno opremljenim modelima iz Golf klase, a to nije mala stvar!

Kako bi ova usporedba u konačnici iznjedrila pobjednika, pobjednikom proglašavamo daleko najatraktivniji i najprostraniji automobil ovdje, Renault Talisman. Iako je jeftiniji od obojice seniorskih konkurenata, puca na visine daleko iznad Lagune, ikada.

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Podijeli