Usporedba luksuznih limuzina Audi A6 vs BMW 520d vs Mercedes Benz E 220d

image

Na vrhu ima mjesta samo za troje – istina je to koju ne uspijeva promijeniti nitko, a pokušali su mnogi. Samo je njemački premium trojac (Audi, BMW i Mercedes-Benz – abecednim redoslijedom!) vlasnik prava na najprestižniju poziciju unutar širokog carstva automobilske industrije. Svugdje u svijetu ih tretiraju kao počasne goste, ali im i skupo naplaćuju predsjedničke svite.

Mercedes E-klasa

Dolaskom nove Mercedesove E-Klase ovoga je proljeća počela nova uzvratna utakmica. Poznato je da posljednjih godina Audi snažno napreduje u osvajanju tržišnih udjela, ali i BMW se sjajno snalazi u osvajanju novih kupaca, ponajprije zahvaljujući agresivnoj cjenovnoj politici. Automatskim mjenjačem opremljen 520d za bitno manje od 400.000 kuna – hej, pa to zaslužuje atribut "najpovoljnije kupnje"!

BMW Serije 5

S obzirom da najjeftinije nije automatski i najpovoljnije, BMW dodatno nudi dinamičnu vožnju u kultiviranom, ugodno dizajniranom okruženju, odličan cockpit bez malograđanskog štiha te širok krug obožavatelja marke. Pojavite li se negdje s BMW-om, nitko vas neće upitati zašto vozite baš taj model. Nema potrebe objašnjavati ono što je očito – Serija 5 unatoč svojim godinama mišićavo brani naslov najzgodnijeg sportaša ovdje, a to je tek djelić njegove osobnosti.

Za Audi neki još i danas tvrde kako je tek "luksuzni Volkswagen" no ti ljudi obično ne govore hrvatski. U svijesti ovdašnjih "građana kratkoga pamćenja" Audi je potpuno na razini preostale dvije premium marke, a zapravo se tek jedva petinu vremena (u odnosu na Mercedes-Benz) bavi poslom proizvodnje premium automobila. Nebitno, ako ne marite za tradiciju i baštinu. Podsjetimo, početak se vezuje uz model Audi V8 s kraja osamdesetih godina. Bio je prvi premium Audi, a gdje su se tada nalazili BMW i Daimler?

Interijer Audija A6

No, i dvadesetak godina je dovoljno da se ispeče zanat, a marka iz Ingolstadta sasvim sigurno zna kako se radi vrhunski proizvod. Aktualni A6 je ultra-precizno složeno vozilo bez realne mane, no Audi se (u svijetu) trenutno bori s posljedicama Volkswagenovog lošeg poslovnog poteza lažiranja rezultata o ispušnim plinovima na gotovo svim relevantnim dizelskim motorima u recentnoj ponudi. To ruši imidž.

Audi A6

Stavimo li tu očitu mrlju u karijeri na stranu, A6 je tehnološki superioran proizvod kojemu nedostaje istinske karizme. K tome svi novi Audiji do bola liče jedan na drugoga... samo osoba natprosječnog dara vizualnog razlučivanja može na prvu procijeniti o kojem se "A" modelu radi. Zašto onda potrošiti 50% više u odnosu na jeftiniji, manji, ali nimalo lošiji Audi A4?

Nešto slično dogodilo se i Mercedesu. Prije koju godinu lansirana C-Klasa inicirala je svojevrsni potres – tektonsko preslagivanje estetskih vrijednosti unutar nižeg premium razreda. Sada dolazi E-klasa i smjenjuje uglatije dizajniranog, ali prepoznatljivog prethodnika. Međutim, nova limuzina izgleda kao za desetak posto povećana C-Klasa... Ne bi bilo viška da se za dizajnerskim stolom povukla još koja crta.

Određene razlike uočavaju se samo ako su C i E parkirani jedan do drugoga, odnosno kada se zaviri pod lim – priznajte, nijedna od tih situacija nije svakodnevna. Mada su dizajneri bili suzdržani, inženjeri su do kraja zasukali rukave: E-Klasa je tehnološki najnapredniji automobil današnjice što priznaje i sam Daimler. Ilustrira to, primjerice vozačevo radno mjesto ili lista raspoloživih sigurnosnih "asistenata" baziranih na dostignućima kibernetičke grane koju nazivamo umjetnom inteligencijom.

Interijer Mercedes E-klase

No, koliko je prirodne inteligencije i sposobnosti za donošenje ispravne odluke potrebno kako bi se iz ovoga premium trija odabrao pravi automobil? Jesu li top-menadžeri kojima se ovi modeli obraćaju školovani i za takve odluke? Priznajemo, vrlo je teško između tri gotovo idealna modela izlučiti najboljega, a stvar je to i osobnih preferencija.

Audi A6 jedini ovdje dolazi s prednjim pogonom koji mu priječi ostvarenje maksimalno mogućeg spokoja tijekom vožnje. Stalno je prisutna određena, u klasi luksuznih limuzina nepoželjna nervoza – dakako, govoreći u relativnim pojmovima. Inače Audi nudi maksimalnu preciznost izrade i solidnu cijenu, ali bez quattro pogona ili allroad modelskog sufiksa ostaje pomalo bezličan.

Interijer BMW-a Serije 5

BMW ne treba takve "dodatke" jer sve neophodno posjeduje već od osnovne izvedbe. Oličenje je sportske limuzine pa je i poželjno da pruža određenu agilnost, no ona sjajno koegzistira s jedinstvenom mirnoćom u vožnji, ako je to ono što želite. Zahvaljujući gotovo idealnom balansu mase Serija 5 se stabilno drži podloge, ali se i vrckasto postavlja u zavoje – ponavljamo, ako to poželite. Gliser ili jahta, ovisno o odluci vozača.

Mercedes je za nijansu baršunastiji. Način na koji putuje je poseban. Tehnologija koju koristi je najmodernija. Spreman je za autonomnu vožnju. Preostala dva takmaca izgledaju staro pored nove E-Klase. Pomaže mu i odlična cijena kojom se hrvatski distributer vrlo egzaktno obraća publici. Brojkama izraženo, E-Klasa vrijedi 54.500 novaca u euro-valuti. Dovoljno povoljno da se, ako je vaša želja prezentirati se u najboljem svjetlu, ovaj put odlučite za trokraku zvijezdu.

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Podijeli