Usporedba premium kompakata: Audi A3 Sportback vs BMW serije 1 vs Mercedes A-klasa

image

Premium kompakti su najpovoljnija ulaznica u prestižni svijet marki Audi, BMW i Mercedes-Benz. Ne i najjeftinija jer kako je poznato, Audi u portfelju ima i gradski automobil A1, no uzevši u obzir omjer uloženog i dobivenog, nakon konačnog podvlačenja crte kupnja A1 se isplati jedino ako baš inzistirate na automobilu malenih dimenzija – dokaz više da najjeftinije nije uvijek i najpovoljnije.

Audi A3 Sportback, BMW serije 1, Mercedes A-klasa

Spomenuta tri modela temelj su postupne izgradnje imidža triju njemačkih premium proizvođača. Velike su šanse da će markama Audi, BMW i Mercedes novi kupci pristupiti upravo putem ovih modela. Ne smiju biti preskupi, ali ne smiju pokazivati ni znakove štednje. Konačno, moraju pružiti nešto više od usporedivih non-premiuma – ne nužno u funkcionalnom smislu.

Mercedes i BMW su prošlogodišnjim obnovama udahnuli svježinu u svoje proizvode. Audi se čvrsto drži dizajnerskih smjernica kuće pa aktualni A3 nije lako razlikovati od prethodnika – silueta je ista, odaju ga tek detalji. A3 Sportback (kombi limuzina s 5 vrata) optimalna je karoserijska izvedba jer nudi najviše prostora i praktičnosti pa smo je usporedili sa sličnim modelima BMW-a i Mercedesa. Za razliku od zadnjeg sučeljavanja ovaj put smo se pozabavili s benzinskim verzijama.

Mercedes A-klasa

Lanjski facelift A-klase ogledava se u diskretno retuširanim odbojnicima, atraktivnijoj grafici svjetlosnih sklopova i ponekoj novoj boji. Ali to su tek sporedni sastojci sveobuhvatne obnove Mercedesova juniora. Trud razvojnog tima bio je usmjeren ka poboljšanju vozne dinamike i udobnosti ovjesa, a porađeno je i na paleti motora. Novi osnovni model je A 160 sa 102 KS, no popularniji izbor je A 180 sa 122 KS. Suparnici su mu Audi A3 1.4 TFSI i BMW 118i.

Audi A3 Sportback

Visoka kvaliteta ugrađenih materijala i općenito završne izrade nesumnjivo je adut sva tri kandidata. U nekim detaljima prednjači Audi – primjerice, ima najbolju zvučnu izolaciju. Velemajstor je prigušenja zvuka kotrljanja kotača, rada motora ili šuma vjetra. Vrlo udobna sjedala nisu osobito sportski profilirana. Audiju se teško može pronaći neka mana, pogotovo zbog homogeno izvedenog i udobnog ovjesa.

Profinjeniji ukupan dojam ostavlja BMW-ovo podvozje. Jedini model sa stražnjim pogonom ovdje najugodnije se vozi po zavojima, ali na stražnjoj klupi je škrt s prostorom. Napet ovjes A-klase najslabije filtrira neravnine prenoseći ih do putnika uz čujnu tutnjavu, a na određenim okretajima dijelovi karoserije naginju blagoj rezonanciji što pak ne utječe na akustičku udobnost tijekom vožnje stalnom brzinom. Odličnu ocjenu za najbolja (sportska) sjedala zaslužuje BMW.

BMW serije 1

Bavarca izdvaja i motor koji je drugačiji nego u konkurenata. Dok su Audijev 1.4 TFSI (125 KS, 200 Nm) i Mercedesov A 180 (1.6 litara, 200 Nm) standardni četverocilindrični benzinci s turbopunjačima, iza "bubrega" BMW-a 118i skriva se maleni 1,5 litarski trocilindraš. Ovaj motor dugoga hoda služi i u izvedbi 116i (u kojem razvija 109 KS) gdje također koristi prednabijanje zraka.

Krasi ga i poneka tehnička delicija: ima tzv. Double-Vanos sustav kontinuiranog podešavanja bregaste osovine. Rezultat je veći okretni moment pri niskim okretajima i više snage na višim okretajima, a također se smanjuje potrošnja goriva i emisije štetnih plinova. Druga specifičnost je Valvetronic, tehnologija električnog mehanizma za kontrolu podizanja svakog pojedinog ventila. Time motor slobodnije diše i razvija bolje performanse, uz nižu potrošnju.

BMW-ov trocilndraš, barem prema "suhim" tehničkim specifikacijama (136 KS, 220 Nm), uspješno parira Audijevom i Mercedesovom motoru. S obzirom na ugodno snažne motore članova ovoga trija, postavljamo i određena očekivanja spram dinamike vožnje. Subjektivan dojam za preciznim upravljačem serije 1 je pozitivan. Stražnji pogon i puno povratnih informacija vožnju čine lako i zabavnom. Razlozi nešto slabijih izmjerenih performansi (ubrzanje 0-100 km/h: 9,1 s) leže u mjenjaču čiji su prijenosni omjeri zbog specifičnog temperamenta trocilindričnog motora nešto dulje proračunati.

Od subjektivno inače agilne serije 1 bolja vremena postiže A-klasa (0-100 km/h za 8,9 s). Ako asfalt nije posve suh, dogodi se da mu prokliznu prednji kotači, a u zavojima naginje ka podupravljivosti – tipični simptomi prednjeg pogona. Da može bolje dokazuje Audi čije su performanse na razini konkurenata, ali ima najbolje prianjanje na podlogu. U prijevodu, vozi kao prikovan na asfalt. A zahvaljujući izravnom upravljaču zavoje savladava spretno i s lakoćom.

Unatoč nedavnoj opsežnoj preradi BMW 118i ne pobjeđuje u ovoj usporedbi. Trocilindrični motor i oskudna stražnja klupa uvjetovana arhitekturom vozila sa stražnjim pogonom uteg je oko vrata u segmentu premium kompakata. U te dvije važne discipline Audi demonstrira premoć. Plemeniti proizvod iz Ingolstadta pruža najbolju prostranost i sportske performanse, a cijenom je u sredini. Brončana medalja ovaj put odlazi u Stuttgart – udobnost i kvaliteta izrade više nisu ekskluzivna obilježja Mercedesovih modela, k tome je A-klasa i daleko najskuplji član ovoga trija.

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Podijeli