Otkačeni urbani crossoveri: Citroën C4 Cactus vs Nissan Juke vs Suzuki Vitara

image

Europska automobilska tržišta u blagom su rastu, što se – istina stidljivo – preslikava i na hrvatsko. Kako u Europi tako i kod nas najveće povećanje tržišnog udjela bilježi segment crossovera. Recesija je gotovo izbrisala velika SUV vozila, no u međuvremenu su proizvođači naučili gradivo pa gotovo svi nude neku vrstu crossovera. Njihovo porijeklo opisano je nazivom – radi se o križancima SUV-a i još nečega, često kompaktnih automobila ili karavana, ali i monovolumena pa i kupea. A broj varijacija na zadanu temu raste iz dana u dan.

S obzirom kako ovaj segment nema strogo definirana pravila, malo toga ograničava maštu konstruktora. Za sada se inventivnost dizajnera najviše ogledava u vanjskom (rjeđe i unutarnjem) oblikovanju njihovih uradaka koji su tehnički ipak "čvrsto na zemlji". Crossoveri se obično baziraju na mehanikama srodnih im gradskih odnosno kompaktnih modela (ovisno o veličini). Tako proftiraju svi, pa i kupci: ono što je proizvođaču jeftinije u proizvodnji, vlasnicima kasnije stvara manje troškova oko održavanja i servisiranja.

Cactus, Juke, Vitara

"Crossoverizacija" je dugotrajan trend koji već sada utječe na smjer razvoja automobilske industrije, više nego val "monovolumenizacije" koji ju je – u manjem obimu – zahvatio krajem prošloga stoljeća. Ljudima se sviđa povišena pozicija sjedenja, dobra preglednost i osjećaj da se voze u "drugačijem" vozilu. A današnji crossoveri ne zaostaju ni u važnim aspektima kao što su ekonomičnost, performanse, praktičnost i nabavna cijena.

Okupili smo tri provokativna predstavnika gradskih odnosno subkompaktnih crossovera koji nude dovoljno svakodnevne praktičnosti. Cijenom s ove strane razuma, alternativa su klasičnim kompaktima. Usporedili smo idealno konfigurirane izvedbe Citroën C4 Cactus, Nissan Juke i Suzuki Vitara.

Kod crossovera predmetne konfekcijske veličine (Cactus – 4157 mm, Juke – 4135 mm , Vitara – 4175 mm) ne postoji konsenzus oko vrste pogonskog agregata. Preciznije, potraga za idealnom motorizacijom ne vodi nužno ka (turbo)dizelu. Najbolji dokaz je naš trio fantasticus: Cactusa ne preporučamo s (trocilindričnim) benzincima ali kao dizel je poželjan, Juke je solidan s (downsizing) turbobenzincem, a Vitaru preporučujemo s (atmosferskim) benzincem.

Citroen C4 Cactus

Dovođenje Cactusa do serijske zrelosti zapravo je ostvarenje još jedne hrabre Citroënove ideje, one o konceptu automobila štedljivog poput kaktusa. Poznato je da kaktusi dobro odolijevaju suši, a tako bi se i C4 Cactus trebao odnositi prema kapljicama goriva. Skromna žeđ BlueHDi100 motora uistinu je nešto posebno. I manje vješti vozači ostvarivat će prosječnu potrošnju manju od četiri litre na 100 kilometara. Zatreba li dinamike, BlueHDi će je istoga trenutka pružiti. Ili jedno, ili drugo – samo istovremeno ne, a odluka je u rukama vozača. Ukratko, Cactus je ovdje potencijalno najskromniji potrošač.

Cactus BlueHDi100 sa srednjim paketom opreme Feel košta 130.713 kuna – više nego čemu ste se nadali? Moguće, no Cactus je impresivan automobilčić. Iako naziv sugerira povezanost s modelom C4, Cactus koristi PF1 platformu modela C3. Posebnost je upotreba tzv. Airbumpsa, zračnih jastučića izrađenih od poliuretana, koji pokrivaju prednji i stražnji kraj te bokove vozila i služe kao zaštita od ogrebotina i udaraca u uvjetima skučenog parkiranja. Standardno su crne boje, a opcionalno (i uz nadoplatu) smeđe.

Interijer Citroena C4 Cactus

Citroën nudi i panoramski stakleni krov s posebnom toplinskom izolacijom koja klasičnu žaluzinu čini suvišnom. Ušteda na masi postignuta je i eliminiranjem podiznog mehanizma stakala u stražnjim vratima, a mlaznice za pranje vjetrobrana integrirane su u brisače. Time je smanjeno rasipanje tekućine za pranje stakla pa je ugrađen manji spremnik, što također doprinosi smanjenju ukupne mase vozila.

I Cactusova unutrašnjost je neobična: primjerice, zračni jastuk je umjesto u armaturnu ploču, po prvi puta u povijesti ugrađen u stropnu oblogu. Kako bi se integriralo što više fizičkih kontrola, Cactus standardno koristi zaslon osjetljiv na dodir. Stražnja sjedala se preklapaju u jednom komadu (kao kod Spačeka) – sve ove mjere, uz korištenje aluminija u karoseriji, doprinose smanjenju mase vozila.

Suzuki Vitara

Tijekom razvoja Vitare i Suzuki se vodio sličnom filozofijom, ali bez pretjerivanja s redukcijom. I bez spartanskih detalja Vitara je lagano vozilo, a optika terenca ga subjektivno povećava. Spretno ukomponiran DNA SUV-a implementiran je u viši B-segment što je, strateški gledano, odličan potez.

Lokalna, europska proizvodnja (Esztergom, Mađarska) dokida carinu, a sliku zaokružuje jednostavna ponuda odličnih pogonskih agregata. Suština Vitarinog uspjeha leži u idealno složenoj cjelini te povoljnoj cijeni. Ako smatrate da je naziv Vitara neprimjeren vozilu koji nema veze s terencem s kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća, odgovorit ćemo da smo svjedočili i gorim "zloupotrebama" u autoindustriji – ili ćete se prilagoditi ili ćete umrijeti! Činjenica je da su Japanci napravili dobar posao.

Dokazuje to i hrvatsko tržište gdje se Vitarin uspjeh mjeri stotinama isporuka, a potražnja ne jenjava! Cijena je najveći magnet za kupce, slično kao i prije nekoliko godina s modelom SX4. Cjenik počinje stavkom 111.248 kuna – za normalno opremljen automobil s klimom! Povoljna je okolnost Vitarin bazni motor koji je apsolutno preporučljiv.

Interijer Suzuki Vitare

S četiri ventila po cilindru i dvostrukom begastom osovinom u glavi vrlo je jednostavan. Jedino "moderno" u njegovom tehnikom opisu je varijabilno upravljanje usisnim ventilima i multipoint ubrizgavanje – ako dodamo da mjenjač ima svega pet brzina, Vitarin pogonski sklop izgleda arhaično u vrijeme downsizing turbo-trocilindraša. A zapravo se radi o relativno novome motoru...

U višim paketima opreme pali se pritiskom na gumb. Odlikuje ga tih i miran rad, bez vibracija. Nevjerojatno je koliko brzo dosegne radnu temperaturu. Na pritisak gasa odgovara trenutno i ubrzava linearno. Ono što slijedi je vožnja bez stresa: spojka je mekana, ručica mjenjača preciznih hodova – Vitara možda više nije terenac, ali je i dalje pravi Japanac, u najboljem smislu riječi!

Nissan Juke

A Juke? Karijera mu je u laganom zalasku, ali ga provokativan dizajn i dalje čini mladolikim. Čest je gost naših prometnica, a nakon temeljitog osvježenja proširena mu je i paleta motora. Pored 1.5 dCi agregata sa 110 KS nudi se i s novim 1,2-litarskim turbobenzincem koji je 1.6 atmosferski motor poslao u mirovinu. Njegovih 115 KS i 190 Nm okretnog momenta idealna je mjera za kompaktni SUV, posve dovoljno i za brzu cestu.

Uz tri načina vožnje – ekonomičnu, normalnu i sportsku – Juke 1.2 DIG-T je zabavan autić. U Sport načinu rada postaje prilično radikalan (i posve neprimjeren za urbana okruženja), a odziv motora može se usporediti s onim u Jukeu Nismo! Modusi rada Normal i Eco prihvatljiviji su svakodnevnoj vožnji i dužim putovanjima.

Interijer Nissana Juke

Vozačka je pozicija u skladu s motorom više sportska nego udobna. Stražnja klupa je skromna – možda tu i mogu sjediti tri odrasle osobe, ali ne i putovati – naravno zbog nedostatka prostora i udobnosti. Druga dva suparnika su "gostoljubiviji". Prtljažnik je malen, ali ne i nedostatan.

Pobjednik usporedbe

Agresivni Juke, maštoviti Citroën ili atraktivna Vitara? Odabir pobjednika nije težak jer ga je već odabralo tržište: Suzuki Vitara nudi najatraktivniji paket povoljnog, hrvatskom džepu primjerenog urbanog crossovera i sigurno mu ne nedostaje atraktivnosti. Odlično mu stoji benzinski motor sa 120 KS! Konfigurirajte ga s ručnim mjenjačem i prednjim pogonom, a stupanj opremljenosti birajte prema želji. Dodatnu podršku dat će vam marka Suzuki – u Hrvatskoj priznat i vjerodostojan jamac trajnosti i kvalitete.

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Podijeli