Usporedili smo obiteljske terence: Mazda CX-5 vs Mitsubishi Outlander vs Subaru Forester

image

Naravno da osim navedenih SUV-ova postoji još čitav niz terenski prikladnih vozila. Neki od njih su pristupačni (Dacia Duster, Suzuki Jimny), neki bolesno skupi (Mercedes G-Klasse, Range Rover), neki još potpuno novi i nedovoljno iskušani (Land Rover Discovery Sport, Ssangyong Tivoli), a neki pregrubi za obiteljsku svakodnevicu (Mitsubishi L200, Nissan Navara). Kategorija istinskih 4x4 SUV modela s cijenom oko 300.000 kuna u konačnici i ne ostavlja mnogo prostora za odabir, a teško je i udovoljiti tolikim očekivanjima – kao osnovni minimum očekujemo dizelski motor, automatski mjenjač i pouzdan 4x4 pogon.

Osim toga bi dobar SUV s poštenim terenskim sposobnostima morao biti udoban na putovanjima, okretan u gradu (barem u skladu s gabaritima), ekonomičan pod svim okolnostima i obiteljski multipraktik u jednome. Spomenutih tristotinjak tisuća kuna (zapravo i više, kako će se pokazati) u tom slučaju možda više i nije taaaaako mnogo ukoliko pokriva sve navedeno, mada se, apsolutno gledano, radi o velikom novcu.

Mazda CX-5

Prvo razmatramo popularnu Mazdu CX-5 koja prije svega osvaja sportskim izgledom i otmjenom unutrašnjošću s luksuznim materijalima. U ovome triju jedina ima električnu ručnu kočnicu kraj koje je smješten HMI Commander kojim se upravlja infotainment sustavom, uz touch koji funkcionira samo dok je vozilo zaustavljeno.

No, ljepota Mazde nije samo vanjska – ona seže duboko, sve do posljednjeg vijka njene tehničke osnove. 2,2-litreni Skyactiv dizel je nešto doista posebno, s manirima benzinskih agregata u pogledu okretaja i zvučanja. Dovoljno je baciti pogled na performanse: 10,2 sekunde za ubrzanje do stotke i maksimalnih 197 km/h – govorimo o automatiku.

Interijer Mazde CX-5

Istovremeno je CD150 motor skroman potrošač zahvaljujući raznim naprednim tehnologijama koje koristi, a među kojima se stop&start automatika ubraja u one banalnije. Šest-stupanjski automatski mjenjač dobro je usklađen s moćnim strojem, ali i prilagođen izazovima lakših terenskih prepreka koje vozilu ne predstavljaju veću poteškoću. Iste prepreke će više muke stvoriti samome vozaču koji zbog skromnog razmaka od tla zabrinuto odustaje od njih i prije nego što bi Mazda ustuknula.

Vozeći po asfaltu, Mazda se ne naginje previše u zavojima i njeno podvozje dobro kontrolira neravnine. Postane li podloga previše grbava, problem se javlja u malom razmaku od tla koji ne isključuje nasjedanje dna vozila ili zaglavljivanje u rahloj, pješčanoj podlozi. Terenske sposobnosti najviše ovise o umijeću vozača koji u Mazdi ne može računati na 4WD LOCK funkciju ili Hill Descent kontrolu.

Sljedeći, tržišno manje eksponiran kandidat također dolazi iz Japana. Premda su ga neki već otpisali, mogao bi biti "favorit iz sjene": Mitsubishi Outlander. Za modelsku godinu 2016. detaljno je prerađen, ali i dalje prkosi razmekšanom, metroseksualnom stilu nazovi-terenaca koje autoindustrija posljednjih godina štanca kao na pokretnoj traci.

Mitsubishi Outlander

Unatoč činjenici da je iz temelja pomlađen (iako je rezultat ispao pomalo nespretno, no možda je baš to i bio cilj :), Outlander je ostao vjeran prepoznatljivoj silueti "robusne gojzerice" koja povezuje tradiciju, terenske performanse, opuštenost u svakodnevnoj upotrebi i luksuz. A Mitsubishi je marka kojoj u svakom slučaju stoji oznaka 4x4.

Ispod haube također klasika – 150 dizelskih KS iz 2,2 litre i sočan okretni moment (360 Nm u širokom rasponu od 1500 do 2750 okretaja u minuti). Na cesti se motor pokazuje dovoljno snažnim, iako automatika žrtvuje sekundu i pol na ubrzanju do 100 km/h (11,6 s). Outlander spontano prima gas i solidno juri, sve do maksimalnih 190 km/h.

Interijer Mitsubishija Outlander

A kako se nosi s terenskim izazovima? Adaptivni pogon na sve kotače u pravilu se nalazi u 4WD Eco načinu gdje preferira prednju vuču, a po potrebi šalje moment i na stražnje kotače – posve uobičajena shema i smisleno razmišljanje s obzirom na činjenicu da se moderna SUV vozila ionako većinom kreću po asfaltu. Pritiskom na Eco tipku snaga motora snižava se na 125 KS što doprinosi boljoj ekonomičnosti. Offroad vožnju podržava 4WD LOCK modus, a ograničava tek konfiguracija terena – snage i trakcije bilo bi u izobilju, no moramo biti svjesni kako Outlander nije jednako Defender.

Ni Forester nije Defender, ali mu je ipak bliži nego prethodna dva "sunarodnjaka" iz ove usporedbe. Prvo, ima moćniji Symmetrical All Wheel Drive pogon koji okretni moment motora uvijek, mehaničkim putem, dijeli na četiri kotača, iako ne u istim omjerima. Stalan 4x4 pogon u situacijama mogućeg proklizavanja kotača reagira brže od svakog pa i najbržeg rješenja s višelamelnim spojkama tipa Haldex i slično. Zato se Subaruovi modeli, počevši već od XV-a, ne plaše nikakvih uspona ili prepreka – sve dok se ne radi o ekstremima koje nijedan "cestovni džip" ne može savladati.

Subaru Forester

Pogonski sklop je posebna priča: poznato je da Subaru vjeruje samo bokser motorima, s dobrim razlogom. Prije nekoliko godina Subaru je prvi napravio Diesel Boxer i do danas ga u tome nitko nije uspio kopirati. Uloženo je mnogo truda i iskustva u stvaranje takvog motora, a benefiti su brojni. Gotovo bez vibracija i vrlo ugodnog zvuka, Boxer Diesel je pronašao mjesto u praktički svim Subaruovim modelima. Nedostajala je samo automatika.

I opet, Subaru je prvi proizvođač koji je na dizelski motor (pa još bokser!) spojio bezstupanjsku CVT-automatiku (do danas je isto učinio jedino još Nissan). Novi kontinuirano varijabilni prijenos u Foresteru radi savršeno – poslušno reagira na komande upućene papučicom gasa, a za potrebu "ručne" intervencije postoje upravljačke poluge uz kolo upravljača kojima se aktiviraju virtualni stupnjevi prijenosa, oponašajući stvarne "brzine". Prijelazi između pojedinih stupnjeva u svakom slučaju su glatki i bez ikakvog zastajkivanja.

Tehnološki utemeljena posebnost CVT-a je mogućnost vožnje unutar vrlo širokog raspona okretaja motora. Ukoliko postoji potreba za snažnim ubrzanjem, okretaji trenutačno skaču do potrebnog nivoa što je praćeno adekvatnom zvučnom pozadinom. Čim se dostigne željena brzina, okretaji padaju na najmanju moguću, još optimalnu razinu čime se povećava ekonomičnost. Po autocesti se može voziti smiješno niskim turažama što se ne može ostvariti klasičnim automatikama osim ako imaju vrlo velik broj (barem osam) stupnjeva prijenosa. A na terenu CVT zapravo funkcionira kao reduktor.

Interijer Subaru Forestera

U svemu ostalom Forester prati konkurenciju pa i ovdje govorimo o prostranoj putničkoj kabini, udobnim sjedalima, izvrsnoj ergonomiji rukovanja, solidnom prtljažniku, dostatnoj nosivosti itd. Ima i najsportskije performanse ovdje, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h ispod 10 sekundi (9,9 s) te maksimalnom brzinom od 188 km/h.

Usporedili smo tri Japanca s namjerom da pronađemo najbolji obiteljski terenski automobil s dizelskim pogonom. Možda se pitate zašto nismo uzeli u razmatranje Toyotu RAV4? Od nedavnog redizajna izmijenjena je i komercijalna ponuda pa pogon na sve kotače više nije dostupan uz dizelske motore nego samo uz hibrid. Zanimljiva je to i hrabra odluka, ali trebat će vremena da bude prihvaćena na tržištima poput hrvatskog.

Relativno novi igrač u ovoj disciplini je Mazda čiji CX-5 i nije zamišljen kao terenski sposobno vozilo pa ga u ovoj usporedbi stavljamo na treće mjesto. Naravno, po asfaltu je kralj! Drugoplasirani je Mitsubishi Outlander – solidan komad auta iz tvornice koja je s terenskom vožnjom oduvijek bila "na ti". Outlander je osobito prostran i djeluje neuništivo. Ipak, kada put vodi kroz blato, bljuzgu ili pješčane dine, najbolje je biti za upravljačem Subarua. Forester je snažna i vrlo stabilna valuta za koju je suvišan bilo kakav daljnji elaborat. Zna se – tamo gdje Forester ne prolazi, ne prolazi nitko!

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Podijeli