Usporedba šarmantnih gradskih mališana

image

Originalni Fiat 500 se pojavio 1957. godine i svojom je pristupačnošću ostvario san mnogih Talijana: omogućio je masovnu motorizaciju poratne Italije. Uz brojna sitna poboljšanja preživio je sve do osamdesetih, a na njegov pedeseti rođendan prezentiran je novi Fiat 500 – suvremena, retromodernistička verzija originala iz pedesetih. Novi 500 preuzeo je glavnu ulogu unutar Fiatove game osobnih automobila, a tek je lani blago redizajniran. Možemo zaključiti kako je novi Fiat 500 stao uz bok svojem izvorniku.

Nešto kraću, iako nimalo dosadniju povijest ima Twingo. Pra-model s početka devedesetih markira začetak novoga razmišljanja unutar klase, a zbog rudimentarne opreme nerijetko se našao u kontekstu s Renault Četvorkom. Aktualni Twingo treće generacije ima straga smješten motor koji pokreće stražnje kotače što mu donosi određene prednosti, ali i mane. Bio je to hrabar Renaultov potez, no je li se isplatio?

Smart je sam po sebi revolucija – prvi je, i još uvijek jedini suvremeni "urbani teleport na četiri kotača". Nudi po mnogočemu poseban doživljaj vožnje, parkiranja i putovanja. Začudo, maleni smart mnoge entuzijaste naprosto animira na daleka putovanja, a uz potentan motor i (konačno!) dobre mjenjače to je i sasvim realistična zamisao. Ipak, fortwo je najjači kada se vozi gradom.

Probijanje smartom kroz gust promet Rima, Pariza ili Zagreba poseban je doživljaj – možete biti brzi gotovo kao na skuteru! Smart je kratak pa se lako uglavljuje u niše između dva parkirana vozila, a "prepolovljen" međuosovinski razmak pruža mu i neslućenu okretnost. Voziti ga možete skoro kao autiće u luna parku.

Mada je Smart mnogima strašno privlačan, treba imati na umu da je to ipak proizvod iz Daimler grupe: cijena mu zato nije tako privlačna. Naravno, omjer uloženog i dobivenog kod Smarta ne smijemo gledati kroz prizmu "mali auto – visoka cijena", jer nijedan drugi proizvođač ništa slično (više) ne nudi. Stoga smart smije koštati i više od prosjeka, samo treba paziti da se to "više" ne pretvori u "previše". A smartovi cjenici (posebno cjenici dodatne opreme) pružaju beskonačne mogućnosti za pretjerivanje.

Kratki smart od nedavno postoji i kao kabriolet – jednako kao i Fiat. Oba su dovoljno otvoreni za pošteno uživanje u vožnji s "vjetrom u kosi". Renault na Twingu nudi samo opciju (platnenog) krovnog otvora, uz prihvatljivu nadoplatu od 7590 kn.

Twingo i Smart su bliski rođaci – otkrivaju to njihovi tehnički podaci. Razvijeni su u suradnji Daimlera i Renaulta, dijele jednake motore i mehaniku, srodan im je i interijer. Oba imaju motor i pogon straga, što je u slučaju Fortwoa temeljno konstrukcijsko načelo za ostvarenje tako malenih vanjskih gabarita, dok kod Twinga baš i nije apsolutno logična pretpostavka. Iskreno, u Twingovom slučaju smo od ovakvog rasporeda pogonskih sklopova očekivali više.

Prijašnji modeli Twinga bili su klasične koncepcije gradskog vozila – imali su sprijeda poprijeko smješten motor koji pokreće prednje kotače, što je u karoseriji straga ostavilo mnogo slobodnog prostora. Renault ga je oplemenio osmislivši kliznu i preklopivu stražnju klupu. Pomoću nje je Twingo (u ono vrijeme) nudio impresivan prostor za noge stražnjih putnika ili – po potrebi – neočekivano velik prtljažnik.

Umjesto toga, aktualni se Twingo odlikuje sjajnom estetikom: raskinuo je s oblikom prethodnikâ i preuzeo obrise nekadašnje Nissan Micre ili Fiata 500. Zbog toga smo mu prognozirali sjajnu budućnost, posebno u mediteranskoj Europi: bio bi to malen gradski automobil s motorom i pogonom straga (kao stari Fiati), ali s komforom kabine s petorim vratima. No, nije sve tako ružičasto.

Nažalost, Twingo treće generacije je nedovoljno prostran. Iako se radi o malenom vozilu, očekivali smo više. Krivac je nestandardan raspored motora i pogona, kao i današnji visoki zahtjevi pasivne sigurnosti zbog kojih je podnica putničke kabine neuobičajeno visoka, a prednji kraj vozila dodatno ojačan. Nadali smo se da će Twingo, uz prtljažnik straga (ispod kojeg se nalazi motorski prostor, kao kod nekadašnje Peglice 126 BIS), raspolagati i s malenim prednji "gepekom" – no ništa od toga. Prednju "haubu" je moguće otvoriti i samostalno skinuti (ne morate ići u servis), a ispod su smješteni određeni pomoćni sklopovi motora. Što onda donosi Twingova "revolucionarna" konstrukcija?

Jedina značajna prednost je neslućena okretnost. Krug okretanja je za dvadesetak posto manji nego kod konkurenata. Bolji je jedino Smart – on se praktički okreće "na mjestu". No, okretnost sama po sebi ne može opravdati odabir Twinga. I potrošnja bi morala biti bolja. Ni Twingo, ali ni Smart, nisu dovoljno štedljivi za svijet u kojem živimo. Deklarirane vrijednosti kod njih su znanstvena fantastika.

Fiat je ekonomičniji. Njegov najjači adut je izgled, dok su motor, mjenjač, prostranost, udobnost i oprema na razini dobrog prosjeka klase, a takva je i cijena. Iznad prosjeka je, međutim, finalna izrada i pouzdanost o kojoj se slobodno može govoriti nakon desetak godina proizvodnje. 500 je, uz Pandu, najneproblematičniji Fiat, a dolazi i s pet godina jamstva.

Iako je privlačna ideja da Fiat 500 opremite 0,9-litarskim dvocilindričnim TwinAir turbobenzinskim motorom, o tome dobro razmislite, jer downsizing tehnologija u praksi često ne donosi ono što u prospektu obećava. TwinAir doduše izvrsno zvuči (slično kao nekada Peglica) i time aktivno doprinosi retro-luksuznom dojmu automobila koji vozite, pa čak i dobro ide, ali potrošnja nije na očekivanoj razini. Srećom, 500 možete dobiti i s pouzdanim i štedljivim 1,2-litarskim četverocilindarskim benzincem sa 69 KS, a to je i najjeftinija opcija. Višak novca radije potrošite na neveliku doplatu za atraktivnu kabrio-izvedbu s platnenim krovom (500C).

Za odabir pravog partnera iz ovdje okupljene trojke neće biti dovoljno usporediti samo njihove cijene ili tehničke podatke. Harmonična veza vlasnika i vozila mora se temeljiti i na zadovoljstvu. Ovi automobili inače ne bi mogli opstati na tržištu.

Ukusi su različiti: neki samo prihvaćaju ultra-okretan Smart, drugima su uvjet četvora vrata Twinga, a treći su zaljubljeni u Fiatov dizajn. Mada imamo argumente za i protiv sva tri navedena takmaca, za pobjednika ove usporedbe proglašavamo Fiat 500C jer je to automobil za koji smatramo da u danim okvirima pruža najviše.

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela bez dodatne opreme i vrijede na dan objave članka. Cijena opisanog modela Renault Twingo uvećana je za cijenu platnenog krova. Cijena opisanog modela Smart ForTwo Cabrio uvećana je za cijenu paketa dodatne opreme 531 (klima uređaj + radio).

Podijeli