Citroen C3 LIVE Puretech 82 S S BVM TEST

Mnogi ih se srame, mnogi su samo virtualni i ne možete ih kupiti, ali ponekad se dogodi da na test dobijemo i popularni ''već od'' automobil, odnosno osnovnu verziju nekog modela čija je cijena ona stvarno reklamirana.

Doduše i cijena testnog modela je nešto viša, 92.900 umjesto 89.900, no razlika se odnosi samo na metalik boju, pa sada imate osjećaja kako izgleda osnovna verzija simpatičnog Citroena C3. I moramo priznati, nimalo loše, jedino joj nedostaju plastične zaštite oko čitavog vozila koje Citroenu C3 daju robusniji izgled.

Tu je i osnovni, barem na našem tržištu, atmosferski benzinac s 82 KS koji je uparen s 5-brzinskim mjenjačem i odlično pristaje ovom tipičnom gradskom vozilu.

Dizajn i praktičnost

Da tu su plastični poklopci kotača, nema prednjih svjetala za maglu, a kvake i retrovizori nisu u boji vozila, ali koliko vam tako nešto stvarno i treba? Osim ako se ne mislite šminkati s automobilom, ali onda morate biti i spremni dublje gurnuti ruku u džep.

No budimo realni, ovakve izvedbe kupuju privatni kupci na našem tržištu, i rijetki biraju skuplje izvedbe. S druge strane, ovakav automobil će vas prevesti jednako kao i puno skuplja izvedba, a jedino što vam može trebati je nešto malo više vremena.

Dizajn je dovoljno zanimljiv i u ovakvoj izvedbi, a jednostavne linije razbijaju udubljenja na vratima i krovu, a ukupan dojam je kako je i dalje riječ o simpatičnom vozilu, posebice ako ga kupite u nekoj življoj boji.

Serijski dolazi s 5 vrata pa će se svi putnici lako smjestiti u vozilo, a pod petim vratima se skriva i 300 litara velik prtljažnik ravnih linija i dobre iskoristivosti, a ako vam to nije dovoljno, stražnji nasloni su djeljivi i preklopivi, a tada ćete u C3 moći smjestiti i perilicu rublja, a obujam mu u tom slučaju iznosi 922 litre.

Unutrašnjost

Kada uđete u C3, jedino što će vas na prvu podsjetiti kako se nalazite u modelu s početka cjenika je središnji monokromatski ekran koji je ugrađen umjesto 7-inčnog tableta kojeg imaju skuplji paketi opreme. Nama je još jedino nedostajao kožni volan, no lako se je naviknuti i na ovakav volan jer je dovoljno debeo da dobro leži u ruci.

Svidjelo nam se što je i u ovom paketu opreme ubačen svijetli dio koji se proteže čitavom širinom središnje konzole, tu je i nekoliko srebrnih i piano crnih umetaka koji svakako podižu ukupan dojam u kabini, a svidio nam se i dizajn sjedala, kao i svijetli pretinci u vratima.

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 01

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 02

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 03

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 04

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 05

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 06

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 07

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 09

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 10

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 11

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 12

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 13

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 14

image

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 15

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 01
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 02
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 03
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 04
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 05
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 06
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 07
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 09
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 10
image
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 11
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 12
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 13
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 14
Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM 15

Svakako treba pohvaliti i što osnovni paket donosi Bluetooth podršku koji je jednostavno koristiti i nije potrebno micati ruke s volana kako bi nekog nazvali ili se javili na poziv. Na volanu su i tipke za upravljanje radiom, a već i osnovni C3 je opremljen tempomatom. Tu je i ručni klima uređaj koji nam se svidio jer ga je jednostavno koristiti i moguće ga je fino podešavati – naime, moguće je birati između 6 brzina puhanja zraka, umjesto klasične četiri brzine, kakve nalazimo kod drugih automobila.

Prednja sjedala su dovoljno udobna i nude dovoljno prostora, dok je straga skučeno, kao i kod konkurencije, a straga će se najudobnije osjećati djeca.

Straga se nudi samo jedan nosač čaša, koji se nalazi između prednjih sjedala, a voljeli bi da su držači čaša u središnjoj konzoli nešto dublji, jer će vam se ovako lako dogoditi da vam se prevrne šalica kave, kao što se dogodilo i nama.

Motor i vožnja

Na našem tržištu je 1,2-litreni motor s 82 KS najslabiji u ponudi, iako se u C3 ugrađuje i slabija izvedba sa 68 KS. Ovaj je motor uparen s 5-brzinskim ručnim mjenjačem koji bi mogao biti precizniji.

Iako je bez turba, ovaj motor sasvim solidno pokreće C3. Za gradsku je vožnju i više nego dovoljan, a lako se snalazi i na otvorenoj cesti i na autocesti unutar brzinskih ograničenja. Naravno, od njega ne možete očekivati brzinsko prestizanje nešto sporijih vozila, no uz malo proračuna ni to neće biti problem.

Za ubrzanje do stotke mu treba 13,2 sekunde, a u praksi se to ne osjeti i imate osjećaj kako je puno brži, dok mu je maksimalna brzina 166 km/h, kad je buka prilično visoka, kao i potrošnja, pa je preporuka vožnja do nekih 130-140 km/h, kada je potrošnja manja, a buka prigušena, a pri toj brzini ne riskirate ni kaznu.

No zato je tu potrošnja koja će izmamiti osmjeh na lice. Prosjek nam je nakon tjedan dana bio 6,7 litara, a većina vožnje je provedena u gradu, često u kreni-stani vožnji, što je jako dobar rezultat. Na otvorenoj cesti će ona pasti i na oko 6 litara, dok će se na autocesti popeti i na preko 7,5 litara.

Kakav bi to francuski auto bio da u vožnji nije udoban? Ne znamo ni mi, jer je i ovakva izvedba udobna u vožnji, a tome pridonose i gume prilično velikog profila. Dimenzija gume je 185/65 R15, česta dimenzija koja je dostupna po vrlo povoljnoj cijeni, pa treba znati da ćete i u ovom slučaju štedjeti.

Zaključak i cijene

Citroen C3 LIVE Puretech 82 S&S BVM je jedan od najpovoljnijih automobila u svojoj klasi na našem tržištu s cijenom od 89.900 kuna do registracije, a u to uključeno i mnogo opreme, od klime i Bluetootha, pa sve do pomoći pri kretanju na uzbrdici, prepoznavanje znakova ograničenja brzine, tempomata, ESP-a, zračnih jastuka, USB priključka i svega ostaloga što je danas traženo u automobilima. Testni model je bio opremljen jedino metalik bojom, pa je ukupna cijena ovog modela 92.900 kuna.

82 KS snažan benzinac je dostupan i s Feel opremom po cijeni od 97.900 kuna u kojoj se, između ostalog, dobivaju i LED dnevna svjetla, električni i grijani retrovizori u sjajnoj crnoj boji i crne plastične obloge oko čitavog vozila. Najbogatiji Shine paket je dostupan od 107.900 kuna i donosi još Airbump na vratima, 7-inčni tablet, automatsku klimu, brisače i svjetla, dvobojnu karoseriju, stražnje parking senzore, 16-inčne kotače, maglenke i ostalu opremu.

Što se tiče ostalih benzinskih modela, C3 je dostupan i sa 110 KS snažnim turbo benzincem s Feel opremom i 6-brzinskim mjenjačem po cijeni od 107.900 kuna, dok je u ponudi jedan dizel motor sa 100 KS, čija cijena s Live paketom opreme kreće od 107.675 kuna.

Svi oni koji traže povoljan automobil za gradsku vožnju, ali i svi oni koji su u potrazi za drugim ili trećim automobilom u obitelji, Citroen C3 LIVE je sasvim solidan izbor s fer odmjerenom cijenom. Dovoljno je snažan da ga je lako voziti, donosi pristojnu opremu, a ako izaberete neku svjetliju boju, dat ćete mu i življi izgled.

Svakako treba spomenuti i kako do kraja godine pri kupnji ovakvog modela dobivate i produženo jamstvo od 5 godina ili 80.000 km i besplatnu policu osiguranja. Stvarno fer ponuda!

Podijeli