Mitsubishi Outlander PHEV Intense TEST

Treća generacija Mitsubishi Outlandera je predstavljena još 2012. godine, a veći redizajn je predstavljen 2015. godine, a sada je na tržištu i modelska godina 2020. koja donosi nekoliko malih promjena izvana, ali i u unutrašnjosti, a donosi i dug popis sigurnosnih sustava koji su sada dostupni na ovom modelu.

Ovo je ujedno i posljednje dotjerivanje, jer bi već sljedeće godine Mitsubishi trebao predstaviti četvrtu generaciju ovog modela. A iako vam se tako ne čini, Outlander je jedan od najprodavanijih plug-in hibrida na svijetu. A to govori puno toga.

Dizajn i praktičnost

Outlander PHEV je 4.695 mm dužine srednje veliki SUV koji se sprijeda ističe poznatim Mitsubishijevim Dynamic Shield dizajnom koji mu odlično pristaje i daje mu snažan izgled. Tu se ističu i prednja Full LED svjetla koja su serijska na svim modelima, a tu je i kromiran obrub prednjih maglenki, što je novost za ovu modelsku godinu.

Crna boja testnog modela odlično mu stoji, a gledajući s boka, jednostavne linije nadopunjuju novi 18-inčni aluminijski naplatci, te srebrni nosači krova i kromirani ukrasi na pragovima.

Straga su ugrađena LED svjetla koja su međusobno spojena kromiranom letvicom, a nekako imamo osjećaj kako su dizajneri straga dobili zadatak da sve bude jednostavno, bez naglasaka na detaljima.

No svidjela su nam se velik i širok poklopac prtljažnika koji olakšava utovar gabaritnih predmeta, a koji se mogu postaviti u prtljažnik obujma 463 litre. Prtljažnik je dobro iskorišten, a iako je možda nešto manjeg obujma, ne smijemo zaboraviti kako je ovdje riječ o modelu s pogonom na sve kotače, što oduzima nekoliko desetaka litara prtljažnog prostora. No tu su i serijski krovni nosači na koje možete postaviti krovni kofer za prtljagu.

Unutrašnjost

U unutrašnjosti se također mogu vidjeti promjene za novu modelsku godinu, a riječ je o središnjoj konzoli u koju je ugrađen novi 8-inčni multimedijski zaslon (prije je bio veličine 7 inča), a tu su i nove komande klima uređaja, gdje je najveća novost podešavanje željene temperature kotačićima. To je i nama najdraže rješenje jer je baš takvo i najjednostavnije za koristiti, a i ne treba micati pogled s ceste dok to radite.

Osim većeg zaslona, tu je sada i podrška za Android Auto i Apple CarPlay, a tik ispod zaslona smještene su tike na dodir s prečacima za izbornike. Iako dizajn softvera nije najmoderniji, svidjela nam se njegova jednostavnost i preglednost. U Mitsubishiju je ipak na prvom mjestu funkcionalnost, a ne izgled.

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 01

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 02

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 03

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 04

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 05

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 06

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 07

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 08

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 09

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 10

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 11

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 12

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 13

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 14

image

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 15

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 01
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 02
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 03
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 04
image
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 05
image
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 06
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 07
image
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 08
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 09
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 10
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 11
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 12
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 13
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 14
image
Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe 15

Velika i udobna sjedala su presvučena kombinacijom kože i alkantare, dolaze s grijanjem, a vozačevo je i električno podesivo. Prostora je dovoljno, posebice po širini, pa teško da će vozač i suvozač laktovima dodirivati jedan drugog na udobnom središnjem naslonu za ruke. Ista stvar je i straga, gdje će i odrasli imati dovoljno prostora i za koljena i za glavu, a ni troje odraslih neće biti problem prevesti, barem na kratke relacije.

Za kraj priče o unutrašnjosti pričat ćemo malo o dizajnu. Da, on možda nije najmoderniji, a neki detalji su definitivno retro izgleda, no sve je složeno kako treba, bez klimanja, škripanja i lupkanja. Baš onako kako treba biti i baš takvi su detalji presudni kod kupnje Mitsubishija, a i razlog su zašto se vlasnici teško odlučuju za kupnju automobila neke druge marke.

Motor i vožnja

Ono što najviše ističe Outlander od konkurencije je hibridni pogon koji se sastoji od 2,4-litrenog benzinca sa 121 KS, prednjeg elektromotora snage 82 KS i stražnjeg elektromotora snage 95 KS, a sklop daje ukupnu snagu od 224 KS i 211 Nm okretnog momenta. Mjenjač je automatski bestupanjski, a pogon je na sve kotače.

Za razliku od mnogih drugih, CVT mjenjač u Outlanderu radi odlično i bez karakterističnih trzaja. Ubrzanja su linearna, a ni često prebacivanje kod parkiranja ne stvaraju mu pomutnju. Drugi proizvođači bi se trebali ugledati u njega.

No najvažnija stvar kod plug-in hibridnih modela je doseg na struju i potrošnja, pa se prebacimo na njih. U Outlander PHEV je ugrađena 13,8 kWh baterija koja mu omogućuje između 40 i 50 km dosega s jednim punjenjem, što je sasvim dovoljno za dnevne gradske vožnje. Što se pak potrošnje benzina tiče, prosjek nam je na kraju bio 4,9 litara, što je odličan rezultat za gotovo 2 tone težak SUV. I moramo napomenuti kako smo se pritom vozili normalno i nismo štedjeli. Ako pak pokušavate štedjeti, na otvorenoj ćete cesti trošiti i ispod 3 litre, no na put morate krenuti s punom baterijom. Na autocesti će pak trošiti ispod 7 litara, što je i dalje dobar rezultat.

Sama vožnja je udobna, no ponekad se na neravninama karoserija zna malo zaljuljati. Ništa opasnoga, već bi to moglo zasmetati samo onima s jako osjetljivim želucem. Najbolje se snalazi na otvorenoj cesti gdje dobro prati zamišljenu putanju vozača, a jedino bi voljeli da volan daje malo više povratnih informacija s ceste.

Karoserija je od tla udaljena 19 cm, a uz pogon na sve kotače Outlander PHEV postaje i prilično iskoristivo vozilo i izvan asfalta, a prava je šteta što većina budućih vlasnika neće iskoristiti njegov potencijal.

Zaključak i cijene

Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe zlatna je sredina ponudi, a za njega je potrebno izdvojiti 317.900 kuna s metalik bojom. Svakako treba napomenuti i kako prilikom kupnje dobivate i električni romobil s dosegom od 45 km.

S novom modelskom godinom od ovog paketa opreme Outlander serijski dolazi s adaptivnim tempomatom, automatskim kočenjem, sustavom za upozorenje na vozila u mrtvom kutu, automatskim dugim svjetlima i upozorenje na nailazak vozila straga, da nabrojimo samo najvažnije. Tu su i kožna sjedala, Tom-Tom navigacija, 18-inčni aluminijski naplatci, potpuna elektrifikacija i još mnogo toga, pa možemo reći kako je ovo i izvedba s najboljim omjerom uloženo-dobiveno.

Najpovoljniji Mitsubishi Outlander PHEV Intense LED košta 298.900 kuna, dok je pak najskuplja izvedba Outlander PHEV Premium po cijeni od 349.900 kuna, a uz svaku se dobiva električni skuter.

Mitsubishi Outlander PHEV je SUV koji neće biti prvi na listi potencijalnih novih vozila, no zahvaljujući niskoj potrošnji i ekologiji, ali i kvaliteti izrade, mnogi će ga izabrati kao idealnu kupnju. Baš zato treba isprobati svaki automobil prije kupnje.