Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic TEST

Možemo li napisati nešto o Nissan Qashqaiju a da se već ne zna? Jako teško. Jer Nissan je 2007. godine, kada je predstavljena njegova prva generacija, napravio pravi tržišni bum i od tada je Qashqai česta tema razgovora kupaca u ovoj klasi. Uostalom, kada netko i spominje kompaktnu SUV klasu, nekako je već postalo učestalo da se kaže u klasi Qashqaija. I to sve govori.

No nije Qashqai samo ljepuškasti SUV, već može biti i prilično sposoban, posebice ako se opremi novim turbo dizel motorom sa 150 KS i pogonom na sve kotače, a za ugodniju vožnju tu je i CVT automatski mjenjač, no važno je napomenuti da ljubitelji ručnog mjenjača nisu zakinuti, jer se Qashqai može dobiti i u takvoj kombinaciji. Uz to, s oba mjenjača su dostupni i svi paketi opreme, pa nije teško izabrati onaj koji vam najviše odgovara. Konkurencija često ovakvu kombinaciju kombinira samo s najskupljim paketima opreme, pa je ovo dodatan plus za Qashqai.

I samim time Qashqai ponovo postaje zanimljiva tema razgovora budućih kupaca, a posebice u najbogatijoj Tekna opremi koja s detaljima čini Qashqai još privlačnijim, no šteta je što je cijena otišla u nebesa, pa ćemo ovako bogato opremljen Qashqai rijetko viđati na cesti.

Dizajn i praktičnost

Druga generacija Qashqaija je predstavljena krajem 2013. godine, a 2017. godine je na Salonu automobila u Ženevi prikazana i redizajnirana izvedba, kakvu smo i imali na testu. No iako je već sedam godina na tržištu, Qashqai još uvijek izgleda privlačno. Iako je dojmljiv u bijeloj boji, neka življa boja mu još bolje stoji. Prednja svjetla i maska čine poznate linije i oku su privlačne, dok je crna zaštitna plastika postavljena oko čitavog vozila. U sam donji rub su smještena i prednja svjetla za maglu, pa stoga treba biti pažljiv pri vožnji izvan asfalta kako ih se ne bi oštetilo.

Bočnom linijom dominiraju veliki 19-inčni aluminijski nalplatci s niskoprofilnim gumama dimenzija 225/45, pa sa serijskim kotačima nije baš preporučljivo ići na neke teške terene. Zanimljivo je kako niski profil ne narušava udobnost vožnje po gradskim prometnicama, pa osim što izgledaju efektno, čak su i dovoljno udobne za vožnju.

Straga Qashqai ima najmanje dizajnerskih detalja, a ističe se samo nešto viši rub crne zaštite na braniku, s dva srebrna detalja, koji mu daju robustan izgled. S redizajnom stražnja svjetla su dobila privlačniju grafiku.

Stražnji poklopac pak skriva prtljažnik obujma 430 litara, koji je dobro iskoristiv, a preklapanjem stražnje klupe dobiva se ravan pod za lakši utovar i obujam od 1.598 litara, što je dovoljno i za manje selidbe. Podnica donosi i dvostruko dno, pa možete sakriti predmete koje ne želite da se odmah vide, ali i time ih možete učvrstiti kako ne bi klizale po prtljažniku.

Unutrašnjost

Ulaskom u unutrašnjost najviše se primijete godine na ovom modelu. Iako logično postavljene komande i dobra izrada poboljšavaju dojam u unutrašnjosti, vide se godine na samom dizajnu prekidača, ali i samog softvera na središnjem 7-inčnom zaslonu.

Za ovu klasu je zaslon prilično malen, a i sama brzina rada bi mogla biti mrvicu brža, no sve funkcionira besprijekorno, i postavke su logično smještene, pa nije potrebno lutati izbornicima kako bi pronašli neku postavku. Osim toga, oko zaslona su postavljene i fizičke tipke prečaca za glavne izbornike, pa je lako i bez gledanja ući u glavne podizbornike.

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 01

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 02

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 03

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 04

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 05

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 06

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 07

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 08

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 09

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 10

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 11

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 12

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 13

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 14

image

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 15

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 01
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 02
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 03
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 04
image
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 05
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 06
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 07
image
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 08
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 09
image
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 10
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 11
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 12
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 13
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 14
image
Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna 15

Podno njega su smještene i komande dvozonskog klima uređaja. Uvijek hvalimo odvojene komande, a kod Qashqaija su one opet logično posložene i lako je njima upravljati bez micanja pogleda s ceste. Baš onako kako bi trebalo biti u svakom automobilu.

Prostora na prednjim sjedalima ima na pretek u svim smjerovima, a zahvaljujući izdašnom podešavanju sjedala i volana, svatko će bez problema pronaći svoju idealnu poziciju. Tu je i prilično velik i dovoljno širok središnji naslon za ruke koji bez ikakvih problema mogu istovremeno koristiti i vozač i suvozač. Straga se vidi kako je Qashqai već u godinama. Prostora je dovoljno, no ne koliko nudi najnovija konkurencija, a najugodnije će se straga osjećati djeca. Doduše njima bi moglo zasmetati što nema ni jednog USB punjača ili barem 12V utičnice kako bi na duljim putovanjima mogli napuniti svoje gadgete.

Motor i vožnja

Testni model je pokretao novi 1,7-litreni turbo dizel motor s četiri cilindra koji razvija maksimalnu snagu od 150 KS pri 3.500 okretaja, dok mu je okretni moment od 340 Nm dostupan od 1.750 okretaja, a uparen je s CVT automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Mjenjač je bestupanjski, no moguće je prebaciti u manualni mod kada on simulira 7 brzina, no budući vlasnici će možda jednom isprobati tu opciju i vratiti nazad na automatiku.

I pritom ne mislimo ništa loše o tome, no čemu onda doplatiti oko 25.000 kuna, koliko stoji automatik, ako ga nećete upotrebljavati. Iako baš nismo ljubitelji ovakvih mjenjača, kod Qashqaija je on prilično dobro uklopljen, pa je neravnomjerno primanje gasa ili trzanje prisutno iznimno rijetko.

Za pohvalu je i prilično dobra zvučna izolacija i tih rad motora, pa ponekad niste ni svjesni koliko brzo vozite na nekim lokalnim cestama. Buka nije izražena ni na autocesti pri brzinama do 150 km/h, nakon čega počinje iritirati. Zasluga je to i SUV oblika karoserije kada je i otpor vjetra veći, a tu su krovni nosači koji ponekad znaju fućkati, ovisno o smjeru vjetra koji puše.

Preko 1.600 kg tešku karoseriju motor s lakoćom pokreće, a iznenadila nas je i sasvim pristojna potrošnja. Naime, prosjek nam je bio 7,5 litara, što je rezultat koji teško postižu neki konkurenti s ovakvom konfiguracijom pogona, a nije da smo s njime bili pretjerano nježni. Tako s lakoćom možete spustiti prosjek i na 7 litara, a ako se mnogo vozite i na otvorenim cestama, prosjek bi mogao još pasti.

Zaključak i cijene

Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic Tekna sam je vrh ponude i za njega je potrebno izdvojiti 309.272 kuna s dodatnom opremom. Nije mali iznos, no s ovom izvedbom dobivate uglavnom sve što se može u njega ugraditi. Za pohvalu je što Nissan nudi Qashqai sa svim kombinacijama motora i pogona sve dostupne pakete opreme.

Tako Qashqai 1.7 dCI sa 150 KS i 4WD pogonom možete kupiti već za 223.765 kuna s početnim Visia paketom opreme, dok najskuplji paket opreme Tekna može biti vaš za 274.910 kuna. Ako pak želite automatik, onda vas početni Visia paket košta 242.247 kuna.

Naš je izbor uvijek N-Connecta paket opreme koji uglavnom donosi sve što vam treba, od tehničkih opcija, pa do sigurnosnih paketa, a on košta puno primamljivijih 269.022 kune u izvedbi s 4WD pogonom i CVT mjenjačem. Naravno, ne smijemo zaboraviti napomenuti kako najpovoljniji Qashqai starta već od 164.505 kuna ua izvedbu Visia sa 140 KS snažnim benzincem i ručnim mjenjačem.

Nissan Qashqai je jedan od glavnih ''krivaca'' velike najezde kompaktnih SUV vozila, a i u drugoj generaciji je ostao pri vrhu klase. Doduše, polako ga dostižu godine, a krajem 2021. godine bi trebala stići i treća generacija.