Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 TEST

Iako je peta generacija Clija potpuno novo vozilo, njegov izgled više djeluje kao malo opsežniji dizajn prednjeg i stražnjeg dijela, no to nije nimalo loše, jer je i prethodna generacija bila vrlo privlačan automobil. Stvari se mijenjaju kad bacite oko na unutrašnjost, koja je potpuno novog dizajnerskog smjera i s puno kvalitetnijim materijalima, pa je u boravak u njoj puno ugodniji.

Sigurni smo kako novi Clio neće imati problema nastaviti put prethodnika, koji je nekoliko godina najprodavaniji automobil u klasi, jer donosi moderan i istovremeno klasičan dizajn koji neće brzo ostariti.

Tu su i moderni benzinski i dizelski motori, mnogo sigurnosne opreme i opreme pomoći vozaču, a ove godine stiže i hibridna izvedba, koja će zasigurno privući jedan novi dio kupaca koji su dosad birali modele nekih drugih marki.

Dizajn i praktičnost

Kao što smo već spomenuli, dizajn nove generacije je više evolucijski nego revolucijski, no sada Clio ima nešto oštrije linije koje mu dobro stoje. Prednja svjetla su novog oblika i umanjena su verzija onih s Meganea, a serijski dolaze u LED tehnologiji, kao i stražnja. Uz napomenu, da tek bogatije opremljeni modeli imaju C oblik LED dnevnih svjetala, dok su na početnim modelima oni drugačijeg oblika.

Bočna linija ima velike metalne površine, a Clio dolazi samo u izvedbi s pet vrata, s time da je i u ovoj generaciji ručica za otvaranje stražnjih vrata smještena skriveno i prilično visoko kod C nosača, pa bi manja djeca mogla imati problema s otvaranjem. Također, da naglasimo kako više neće biti karavanske izvedbe Clija, već će njegovu zamjenu činiti novi Captur.

Straga su svjetla dobila manje izbočenje prema sredini i novu grafiku, a s doplatnim R.S. Line paketom opreme branik ima ugrađen difuzor, a tu je i kromirani završetak ispušne cijevi. Dio ovog paketa su i 17-inčni aluminijski naplatci, R.S. Line oznake i uređenje unutrašnjosti.

Kako je Clio narastao i nudi više prostora od prethodnika, najbolje se vidi u prtljažniku. Naime, obujam mu je čak 391 litru i pravilnog je oblika, no utovarni rub je nešto viši nego kod konkurencije, a u Renaultu kažu kako je to moralo biti tako izvedeno radi krutosti karoserije. Preklapanjem se dobije mnogo prostora, no pod nije ravan, što bi moglo otežati utovar pojedinih stvari.

Unutrašnjost

Najveća razlika u odnosu na prethodnika je unutrašnjost i kao da je napredovala nekoliko puta. Osim puno boljeg vizualnog dojma, tu su i puno kvalitetniji i mekši materijali koji se koriste pri izradi unutrašnjosti, posebice na mjestima koje su u svakodnevnom kontaktu. Osim toga, poboljšana je i zvučna izolacija, a tu je konačno i novi središnji naslon za ruke koji je montiran na centralnu konzolu i na koji se nećete bojati nasloniti da ga ne bi rasklimali.

Ručica mjenjača je postavljena nešto više te vam ruka sada prirodno pada na nju, a vozačku je poziciju lako pronaći zahvaljujući izdašnom podešavanju volana i sjedala u svim smjerovima, pa mjesta neće nedostajati ni vozačima dvometrašima. Prostora je i po širini dovoljno, no na stražnjim sjedalima će se najbolje osjećati djeca. Odraslim osobama bi moglo ponestati prostora za koljena i za glavu, no nema ništa manje, ali ni više mjesta nego kod konkurencije. Iako se na središnjoj konzoli sprijeda nalaze dva USB priključka, nažalost na centralnom dijelu straga nije postavljena nikakav USB ili barem 12V utičnica za punjenje gadgeta osobama na stražnjoj klupi.

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 01

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 02

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 03

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 04

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 05

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 06

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 07

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 08

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 09

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 10

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 11

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 12

image

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 13

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 01
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 02
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 03
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 04
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 05
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 06
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 07
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 08
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 09
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 10
image
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 11
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 12
Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 13

Instrument ploča dolazi sa 7-inčnim središnje postavljenim ekranom koji prikazuje sve važne informacije, a djelomično ga je moguće i prilagoditi, a tu je i novi 9,3-inčni središnji multimedijalni zaslon koji je smješten na vrh konzole. On je doplata, dok je u serijskoj opremi ovog modela 7-inčni zaslon. Na njemu je novi softver koji je puno brži i pregledniji od staroga, a ugrađena je i bolja navigacija. Tu je i digitalni radio, ali i podrška za Android Auto i Apple CarPlay.

Podno njega se nalaze klavirske tipke i nove komande klima uređaja, koji je kod testnog modela bio automatski. Upravljanje njima je iznimno jednostavno, a svaki kotačić ima i ugrađen ekran na kojem je prikaz informacija kakva je trenutačna postavka.

Motor i vožnja

Novi trocilindrični 1,0-litreni turbo benzinac je dobiven od isto tako novog četverocilindričnog 1,3-litrenog turbo benzinca koji je razvijen u suradnji s Mercedesom i ugrađuje se u čitav niz modela. Ovaj motor razvija ravno 100 KS i nudi 160 Nm okretnog momenta, što je dovoljno za gradsku ali i otvorenu cestu, iako se nije lošim pokazao ni na autocesti, no tamo se pri višim brzinama osjeti kako mu nedostaje daha.

Iako je u vožnji tih, čak i pri visokim brzinama, u praznom hodu dosta se trese, na što se treba naviknuti. Čudno je da je tako jer je u svakom drugom slučaju prilično uglađen, jedino je šteta što je uparen s 5-brzinskim ručnim mjenjačem, a nedostatak 6. brzine se osjeti jedino u potrošnji.

Prosjek nam je bio 7,2 litre, no ovakav Clio može biti i štedljiviji. Tako će na otvorenoj cesti prosjek nerijetko pasti i na blizu 5 litara, ali će se na autocesti pri višim brzinama popeti i na 9 litara, dok će se u gradu kretati oko 7 litara. Nismo previše pazili na potrošnju tijekom testa, pa je i prosjek potrošnje nešto viši, a u praksi će budući vlasnici trošiti između 6,5 i 7 litara. Sasvim ok potrošnja.

Clio je vrlo udoban u vožnji, a testni model je bio opremljen i MultiSense sustavom koji omogućuje tri načina rada – sportski, standardni i eko. Eko bi trebalo koristiti samo u standardnoj gradskoj kreni-stani vožnji, jer u svim drugim slučajevima primjetan je nedostatak snage pa je potrebno jače stisnuti papučicu gasa, a onda raste i potrošnja pa se ni ne isplati mučiti motor. S druge strane, sport način vožnje mu dobro stoji, a i brzi prolasci kroz zavoje mu ne predstavljaju problem.

Zaključak i cijene

Renault Clio Intens 1.0 TCe 100 sa svom dodatnom opremom i popustom od 4.000 kuna košta 143.600 kuna. Cijena ovakvog modela inače starta od 117.900 kuna, no testni je imao ugrađene R.S. Line presvlake (3.300 kn), bežični punjač (900 kn), Full R.S. Line 17'' paket (5.500 kn), zatamnjena stražnja stakla (1.300 kn), paket udobnost (2.000 kn), paket Navigacija 9,3'' (5.000 kn), paket City Multisense (5.500 kn) te rezervni kotač i samozatamnjujući retrovizor (zajedno 1.800 kn), te metalik boju (4.400 kn).

Cijene za novi Clio startaju od 90.500 kuna za model Life bez klime i radija, za koji je potrebno doplatiti 5.400 kuna, i to s atmosferskim motorom sa 72 KS. Potrebno je izabrati Zen opremu kako bi dobili 100 KS snažnog turbo benzinca, a Intens opremu za 130 KS snažnog benzinca koji dolazi samo u kombinaciji s EDC automatskim mjenjačem, a cijene takvog modela kreću od 135.900 kuna.

Dizelski modeli kreću sa Zen paketom opreme i 85 KS snažnim motorom po cijeni od 118.900 kuna, odnosno od 137.900 kuna za 115 KS snažan motor i Intens opremu, a automatski mjenjač trenutno nije u ponudi s dizelskim motorima.

Novi Renault Clio je odrastao i postao ozbiljniji, s posebnim naglaskom na kvalitetnu unutrašnjost, no sada je i cijena nešto viša, no i dalje na razini konkurencije. Stoga predviđamo kako će i novi Clio nastaviti uspješan put svojih prethodnika i postati jedan od najprodavanijih modela u svojoj klasi, kako u Europi, tako i kod nas.