Renault Megane Conquest Hibrid 145 TEST

Iako nije izmislio ovu formu, Renault je coupe SUV približio kupcima koji ne kupuju modele njemačkih premium brendova, i pravu konkurenciju ustvari nema. Najbliži konkurenti su ili manji ili nemaju toliko coupeovske linije, pa trenutno ostaje jedini izbor u ovoj klasi. Megane Conquest je predstavljen još u svibnju 2019. godine u Rusiji, tamo poznat pod imenom Arkana, no on je bio postavljen na stariju platformu, dok je u proljeće 2020. godine u Južnoj Koreji predstavljen Samsung XM3 koji je donio isti izgled, no postavljen je na CMF-B platformu kakvu koriste novi Clio i Captur, a na toj se izvedbi temelji i europska izvedba koja je predstavljena na jesen prošle godine.

Dostupan je sa 140 KS i 160 KS snažnim turbo benzincima, te sa 143 KS snažnim hibridnim sustavom, kakvog smo imali na testu. Zanimljivo je i kako u svim izvedbama serijski dolaze automatski mjenjači, dok su benzinske izvedbe opremljene i blagom hibridnom tehnologijom. Dizel motora u ponudi nema, a neće ih ni biti, a uz ovakvu potrošnju hibridne izvedbe, dizelaši nisu ni potrebni.

Dizajn i praktičnost

Renault je odlično pogodio dizajn ovog modela, a Valencia narančasta boja u kombinaciji s R.S. Line paketom opreme pogađa u sridu! Rijetki su oni koje se nisu okrenuli za ovim automobilom, i stari i mladi, i žene i muškarci, pa Renaultovim dizajnerima treba čestitati. Sprijeda i straga dizajnerska poveznica s klasičnim Meganeom je jako vidljiva. Tako su svjetla ista, a prednja dolaze s karakterističnim C izgledom dnevnih LED svjetala, a drugačiji su jedino branici, koji moraju biti veći radi povišene karoserije.

Bočna linija je fluidna, kako bi rekli PR-ovci, a coupe linija je odlično pogođena, s povišenim stražnjim krajem i malenim spojlerom koji se nalazi na samom rubu poklopca prtljažnika. Megane Conquest je kombi limuzina, što znači da se prilikom otvaranja prtljažnika podiže i staklo, no začuđujuće je što nema stražnjeg brisača. Veći dio testa smo proveli po kiši, pa, iako poprilično snažan grijač stražnjeg stakla dobro suši, no pri jačoj kiši je vidljivost straga ipak lošija. No kako bi neki rekli, sve za izgled, jer bi stražnji brisač zasigurno pokvario dizajnersku liniju.

Testni model je bio opremljen 18-inčnim aluminijskim naplatcima s gumama 215/55 R18, a tamna boja naplatka se odlično uklopila i tamne plastične obrube karoserije, ali i crni krov te crni stražnji spojler. Preporučujemo da prilikom kupnje izaberete svjetliju boju karoserije, s tamnim detaljima, jer tada dizajn najbolje dolazi do izražaja.

Ispod velikog poklopca prtljažnika nalazi se 480 litara velik prtljažni prostor, koji ima dvostruko dno, a zahvaljujući pravilnim linijama odlično je iskoristiv. S preklopljenim stražnjim sjedalima dobiva se ravna utovarna površina, no obujam od 1263 litre nije impresivan, a rezultat je to siluete vozila. No to je danak dizajnu.

Unutrašnjost

Unutarnji izgled je preuzet s novog Captura, što nije nimalo loše jer je moderniji u odnosu na unutrašnjost u Meganeu, a donosi i nove prekidače, koji su ljepši i nekako djeluju čvršće. R.S. Line paket donosi i neke detalje unutrašnjosti koji dodatno podižu dojam - crvena traka koja prolazi čitavom širinom, kao i karbonski izgled površina podno nje, a tu je i karakterističan žuto-crni R.S. Logo na volanu, te crveno obrubljen Renault logo na volanu.

Tu su i sportska sjedala presvučena Alcantarom i prošivena crvenim koncem, a kod testnog modela su bila i električno podesiva, te nadasve udobna, a mogla bi i malo bolje držati tijelo u zavojima. Prostranost sprijeda je izdašna, a tu je i prilično širok i dovoljno mekan središnji naslon za ruke. Danak Capturove unutrašnjosti je i automatski klima uređaj koji ne može biti dvozonski, pa će vozač i suvozač morati dogovoriti neku srednju temperaturu.

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 01

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 02

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 03

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 04

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 05

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 06

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 07

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 08

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 09

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 10

image

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 11

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 01
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 02
image
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 03
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 04
image
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 05
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 06
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 07
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 08
image
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 09
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 10
Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid 11

Instrument ploča je digitalna i ima dijagonalu od 10,2-inča, te donosi prilagodljivost i dovoljno dobru čitljivost, a središnji multimedijski zaslon dijagonale 9,3 inča je dovoljno brz i pregledan za lako korištenje, a šteta je što nema ni jednu fizičku tipku, barem onu za početni ekran. Podno njega su već dobro poznate ''klavirske'' tipke  prečaca najvažnijih funkcija vozila te komande klima uređaja.

Megane Conquest nudi i mnogo načina spajanja, pa je tako u središnjoj konzoli dostupan Aux priključak, dva USB priključka te 12V utičnica, dok će putnici straga imati još dva USB priključka za punjenje te dodatnu 12V utičnicu. Za svaku pohvalu. A kad smo već kod putnika na stražnjim sjedalima, očekuju ih i ventilacijski otvori, a bez obzira na kupeovsku liniju krova, straga ima dovoljno prostora za putnike. Doduše, morat će malo više pognuti glavu prilikom ulaska, no kada sjednu, prostora će biti dovoljno. Doduše, oni viši će imati problema s prostorom i za glavu i za noge, no djeca i svi prosječne visine će imati i više nego dovoljno prostora.

Motor i vožnja

Testni je Megane Conquest pokretao već dobro poznati hibridni sklop koji se sastoji od atmosferskog benzinca obujma 1,6 litre koji razvija maksimalnu snagu od 67 kW, odnosno 91 KS, koji je uparen s dva elektromotora  i dolazimo do ukupne snage sustava od 105 kW/143 KS. Oni su upareni s baterijom kapaciteta tek 1,2 kWh, a sve je ovo poznato iz modela Clio, Captur i Megane.

Riječ je o samopunjivom hibridnom sklopu, pa nećete morati razmišljati o punionicama, no zato je i baterija manjeg kapaciteta, pa na struju možete prijeći tek pokoji kilometar, bez obzira koliko ste štedljiv vozač. No ona više služi da se motor gasi kad nema velikog opterećenja, a time se smanjuje i ukupna potrošnja, koja nam je tijekom testa bila 6,8 litara, s time da ga nismo previše pazili. Ako imate iole lakšu nogu na gasu, u gradu ćete lako prolaziti s oko 5 litara na 100 km, dok će najviša potrošnja biti na autocesti, gdje troši od oko 7 litara pa na više.

Sustav je uparen s četverobrzinskim automatskim mjenjačem, koji se dobro snašao u ovoj kombinaciji, no zahvaljujući težini od oko 1,5 tone, Megane Conquest nije sportaš. Ne možemo reći da je spor, no nekako smo očekivali malo bolje rezultate međuubrzanja. Do stotke ovaj model ubrzava za 10,8 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 175 km/h. Prosječnom domaćem obiteljskom vozaču, sasvim dobre vrijednosti.

Bez obzira na to što je riječ o povišenoj karoseriji, Megane Conquest se vozi lako i dobro, čak i po zavojima, a udobnost je na visokoj razini, bez obzira nalazite li se na prednjim ili stražnjim sjedalima. Zvučna izolacija je dobra, pa ćete unutar brzinskih ograničenja na autocesti još uvijek moći sasvim normalno razgovarati, a ono što nam se svidjelo je i nešto ''teži'' volan. Kako većinu volana na novim automobilima gotovo da možete okrenuti puhanjem u njega, kod ovog modela je on teži, kao nekad, reći će oni koji će ga isprobati.

Zaključak i cijene

Renault Megane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid, sa svom dodatnom opremom, košta 239.964 kune, što je fer cijena gledajući što sve dobijete za te novce, a ne smije se zaboraviti kako ovaj model ni nema pravog konkurenta što se tiče izgledom. Najpovoljnija izvedba s ovim pogonskim sklopom dolazi s opremom Zen i košta 207.900 kuna.

Najpovoljniji benzinac, Megane Conquest TCe sa 140 KS i EDC automatskim mjenjačem pak košta 193.400 kuna, a u ponudi je i Megane Conquest TCe sa 160 KS i EDC automatskim mjenjačem, no on se veže samo s najskupljim R.S. Line paketom opreme, a njegova cijena starta od 239.600 kuna.

Megane Conquest je napravljen kako bi coupe SUV liniju ponudio i širokom spektru kupaca, jer se do sada ovakav karoserijski oblik nudio samo u premium segmentima, a pokazao je kako i ova izvedba može biti praktična, biti dobro opremljena i imati dobar pogonski sustav, a da cijena ne odleti u nebo. R.S. Line paket opreme i narančasta boja su samo šlag na tortu.

image
Size: 0.18 Mb
Podijeli