Mercedes-Benz E 300 de 4-MATIC TEST

Kombinacije električnog pogona i dizel agregata san je svakog sanjara koji zamišlja idealnu spregu novog ekološki prihvatljivog električnog pogona  i prokušano pouzdanog klasičnog kao što je dizelski pogon. Rekli bismo gotovo mitsko stvorenje i sve do ovog primjerka nismo bili svjesni koliko su u Mercedesu dobro odradili posao. Dakle, Mercedes je stvorio limuzinu koja svojim voznim performansama ostavlja utisak možda i najbolje limuzine koje smo imali na testu u posljednjih nekoliko godina. Pogon na sva 4 kotača te nešto tvrđi ovjes dali su nešto manju mobilnost u zavojima no unutarnja udobnost i nevjerojatna responzivnost automobila daje vam užitak vožnje kakvu i očekujete od Mercedesa.

No, idemo od početka. Oblikovno osvježenje karoserije pratila su i neka funkcionalna rješenja unutar kabine. Vanjski izgled sugerira AMG izvedbu no samo po ukrasima već i radi „nabubrenog“ poklopca motora koji će i vozaču sugerirati osjećaj da vozi nešto moćno jer će se dio poklopca nazirati iz kabine. Pogledi šetača i drugih vozača neće izostati, posebno što ćete na semaforu krenuti tiho, odnosno gotovo bešumno sve dok se ne upali motor. Dizelski motor.

Oznaka de koja slijedi brojku 300 na karoseriji, naravno ne opisuje njegovo njemačko porijeklo već magičan spoj u ovom slučaju, dizelskog dvolitrenog agregata od 194 KS i 400Nm i elektromotora snage 90 kW (122 KS) koji isporučuje 440 Nm.što daje ukupnu snagu sustava od čak 306 KS i 700 Nm pa vam je jasno zašto toliko često spominjemo AMG kao dojam koji ovaj model ostavlja na vozača.

Ovo nije auto iz kojeg ćete „izvući“ najviše na gradskim prometnicama posebno ako na njima postoje oštećenja koja ćete osjetiti radi tvrdoće ovjesa ali ubrzanje od 6 sekundi do 100 km/h kompenzirat će u gradskoj vožnji tu nelagodu jer ćete gotovo uvijek na semaforu bez posebno napora biti prvi na startu. Ono što ga posebno izdvaja je ubrzanje od 60 km/h do 100 km/h za svega 3,4 sekunde što vam otvara mogućnost izuzetno laganog presretanja vozila na otvorenoj cesti gdje vam je potreban mali booster kada želite u preglednom zavoju obići sporije vozilo u treptaju oka.

Ono što je odlično kod E300de 4MATIC i daje mu prednost na otvorenoj cesti je njegova potrošnja koja je 7,3 litara dizela na 100 km na otvorenoj autocesti s brzinom od 130 km/h i to kad je baterija prazna odnosno kada ima onih svojih 4% zajamčene struje u bateriji kojom pomaže motoru da ubrza kad to vozač zatraži od njega.

Nema brzog punjača

E300de puni se internim izmjeničnim punjačem snage 7,3 kW. Ne posjeduje opciju brzog punjenja na DC punjačima jer plug-in-hibridi posjeduju još uvijek baterije manjeg kapaciteta jer mu to nije dominantni pogon te ih stoga proizvođači ne ugrađuju. Mercedes računa da ćete kao pravi Mercedesov odgovorni vlasnik kupiti vlastiti wallbox za 8800 kn i puniti ga kod kuće za potrebe gradskih kratkih vožnji koje vjerojatno ne prelaze 40 km dnevno što pokriva ova baterija, a za otvorenu cestu računate ionako na moćni dizelski agregat.

Ako prelazite dnevno do 100 kilometara onda ćete za ostatak od 60 km potrošiti u gradskoj vožnji 6 litara odnosno 4 litre na 100 km ako uračunamo „besplatnu vožnju“ na kućnu noćnu struju kojim ste se napunili za onih preostalih 40 km što daje utješnu matematiku za kućni proračun i ugodnu spoznaju da ste bar malo spasili svijet manjom osobnom potrošnjom fosilnih goriva i svojim manjim CO2 otiskom.

Ponuđena su četiri programa vožnje među kojima možete birati i samo vožnju na struju koja daje osjećaj impresivnog ubrzanja i to u tišini radi odlične aerodinamike, no kada se uključi dizelski agregat u priču tada dobivate zvijer jer kombinacija 400 Nm dizelskog agregata i 440 Nm elektromotora izvlači iz ovog bolida najbolje s trenutnim odzivom na papučicu gasa što odlično prati 9-stupanjski mjenjač kojim možete gospodariti s prepoznatljivim polugicama na volanu.

Ugrađeni ESP dat će vam dati određeni spokoj na ovom 2,1 toni teškoj zvijeri čak i ako se ovaj bolid u zavoju radi neravnine ili loše geometrije kolnika malo zanese radi svoje značajne mase pomnožene s brzinom ali svakako sigurnijoj vožnji doprinosi i pogon na sva četiri kotača.

Ono što je svakako bitno naglasiti ovo je auto za duuuga putovanja. Baš tada ćete osjetiti sav njegov komfor vožnje a dionica autoceste Zagreb-Split će vam se činiti kao odlazak do Karlovca na kavu, jer ćete nakon 4 sata vožnje svježi izaći iz vozila nakon takvog dugog putovanja.

Iznenađenje dolazi odozada

Kad smo kod putovanja ipak nešto se mora naglasiti kao u najmanju ruku izazov za putnike ako želimo izbjeći riječ „problem“, a to je funkcionalno nesretno oblikovan prtljažnik. Namjerno ne govorimo od dimenzijama koja je smanjena s 541 na 370 litara jer nije na tome naglasak nego na velikom grebenu visokom 12 cm koji više liči nekoj zaboravljenoj kutiji s alatom.

Tako izgleda prepreka koja zapravo sakriva bateriju kapaciteta od 13,5 kWh. No ako ne želite prenositi prtljagu s aerodroma iz usluge kao taksi  ovim autom ili seliti obitelji iz jednog grada u drugi,  već imate manje putne torbe ili pak mekanu prtljagu koju možete pametno smjestiti u prtljažnik vozila no istovremeno uživati u beskrajno moćnim performansama ovog gotovo AMG modela onda prihvatite izazov.

Unutrašnjost

Ulaskom u kabinu i sjedanjem na vozačko mjesto nailazimo na poznato Mercedesovo uređenje s mnogobrojnim funkcionalnostima i već standardnom kombinacijom digitalnih zaslona koji čine instrument ploču i multimedijski zaslon, a testna E-klasa donosi i najnoviji MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sustav koji čitavo vrijeme uči i prilagođava se korisniku.MBUX je iznimno lako koristiti, a pruža zaista nebrojeno mnogo mogućnosti, a tu se posebno izdvaja ugrađeni navigacijski sustav koji koristi i proširenu stvarnost, pa se zaista teško izgubiti.

Ovim sustavom se može upravljati glasom ili pak putem preciznog touchpada koji je postavljen na središnju konzolu između vozača i suvozača, tamo gdje se kod ostalih vozila nalazi ručica mjenjača, a nakon kratkog privikavanja, užitak ga je koristiti.

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 01

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 02

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 03

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 04

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 05

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 06

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 07

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 08

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 09

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 10

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 11

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 12

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 13

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 14

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 15

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 16

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 17

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 18

image

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 19

Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 01
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 02
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 03
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 04
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 05
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 06
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 07
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 08
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 09
image
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 10
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 11
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 12
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 13
image
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 14
image
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 15
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 16
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 17
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 18
Mercedes-Benz E 300 de 4Matic 19

Ispred vozača se nalazi novi upravljač s tri dvostruke prečke, koji se u ovom modelu nove, odnosno od posljednjeg redizajna, a ostatak kabine je uređena u Mercedesovom klasičnom dizajnu. Naglasak je na eleganciji i lakoći korištenja, a sve je na dohvat ruke.Dopala nam se i unutrašnjost s detaljima crnog drveta jasena koje nije bilo fino brušeno, odnosno polirano.

Tu su i odlična sjedala, te velika prostranost sprijeda, dok bi straga višim putnicima moglo ponestati prostora za glavu, ali ne i za koljena ili po širini. Putnike čekaju dva USB-C priključka, kao i 12V utičnica koji su sakriveni u poklopcu koji se nalazi tik ispod ventilacijskih otvora.

Vanjski izgled

Iako u globalu ista, redizajnirana E-klasa donosi mnoge promjene u dizajnu, koje joj omogućuju da i dalje izgleda svježe, iako je riječ o već 5 godina starom modelu. Tako su tu nova prednja MULTIBEAM LED svjetla koja su sposobna prilagođavati se trenutnoj situaciji i usmjeravati ih smjeru vožnje, pa se neće dogoditi da po noći nešto nećete vidjeti posebno na otvorenoj cesti kada smjer automobila u zavoju ne dozvoljava potpunu osvjetljenost svih djelova prometnice prema kojoj se krećete.

Stražnji dio je dobio veće promjene, pa se tako lako mogli primijetiti nova stražnja svjetla, poklopac prtljažnika i branik, pa sada E-klasa izgleda još ozbiljnije i snažnije, a nov je i dizajn aluminijskih naplataka, koji su na testnom modelu bili 18-inčni, a ukupan dojam je upotpunio AMG Line paket eksterijera.

Zaključak i cijene

Mercedes-Benz E 300 de 4-MATIC s mnogobrojnom dodatnom opremom košta 638.518 kuna, što nije mali novac, no u razini je konkurencije, od koje se izdvaja specifičnom kombinacijom pogonskog sklopa, a što mu osigurava nižu potrošnju, posebice u gradu, gdje se lako vozi samo na struju.

Direktne konkurencije nema, barem što se tiče takvog pogonskog sklopa, a dobro uređena unutrašnjost će se svakome zavući pod kožu. Ovakva E-klasa ponovno pokazuje tko je ''gazda'' u premium klasi i zanimljivo će biti pratiti daljnji rzavoj ove kombinacije dizelskog i elektromotora kao jednog od hibridnih rješenja.

image
Size: 0.2 Mb
Podijeli