Citroen C3 Shine PureTech 83 TEST

Gradski Citroen C3 je s nama već neko vrijeme, točnije od 2016. godine, a prije godinu dana na tržište je stigla i obnovljena izvedba ovog modela, koja je donijela novo lice, bogatiju opremu i serijska LED svjetla, a i dalje je riječ o iznimno simpatičnom modelu. A da se svima sviđa govori i činjenica kako je ova generacija prodana u više od milijun primjeraka, a zahvaljujući velikim mogućnostima prilagodbe dizajna s bojama i naljepnicama, možemo zaključiti kako je riječ o pravom ''fashion'' modelu, a podjednako dobro izgleda u svim kombinacijama, što je rijetkost.

Citroen C3 je dostupan s atmosferskim benzincem s 83 KS te s turbo benzincem koji razvija maksimalnu snagu od 110 KS, a tu je i turbo dizel sa 100 KS, a u ponudi su ručni mjenjači s 5 i 6 stupnjeva prijenosa, kao i automatik, a na test nam je pristigla izvedba s 83 KS i ručnim mjenjačem s 5 stupnjeva, te iznimno bogatim paketom opreme.

Dizajn i praktičnost

O dizajnu smo rekli već gotovo sve, a moramo priznati kako nismo čuli da je netko rekao da mu C3 nije lijep ili simpatičan model. Prošlogodišnji redizajn je donio drugačiji prednji dio vozila s novim svjetlima, koja već u osnovnom paketu dolaze u LED tehnologiji, a iznad njih su i dalje ugrađena LED dnevna svjetla (izuzev početnog paketa opreme), koja po potrebi postaju pokazivači smjerova.

Novi dizajn Airbumpova na vratima donosi i veću zaštitu od udaranja po vratima nesmotrenih putnika ostalih vozila, dok se straga ističu 3D svjetla. Zanimljivo je kako prilikom redizajna stražnji dio vozila nije mijenjan, no on i dalje izgleda dobro, pa se ni vlasnici modela prije redizajna neće osjećati kao da voze stari automobil

Testni model je bio opremljen bogatim Shine paketom opreme, a uz doplatu stižu atraktivni 16-inčni aluminijski naplatci s gumama 205/55 R16, Spring plava boja, Color paket Emeraude, te istoimena krovna naljepnica, a sve to u kombinaciji sa zatamnjenim stražnjim staklima stvara vizualno atraktivan model.

Uz izgled, C3 se može pohvaliti i prtljažnikom koji u osnovi prima 300 litara prtljage, a kada se preklope nasloni stražnjih sjedala obujam raste na 922 litra. Sam prtljažnik je pravilnih linija i dobro iskoristiv, no treba napomenuti kako je on prilično dubok, pa utovar i istovar težih predmeta može biti otežan.

Unutrašnjost

Ulaskom u unutrašnjost i smještanjem na udobna sjedala, ispred vas će se naći prilično jednostavna instrument ploča, te središnja konzola na kojoj se nalazi tek zaslon i par tipki. Jednostavno, i efektno. Novim vlasnicima neće trebati dugo da se priviknu na razmještaj tipki za upravljanje, a jedino što nam se nije svidjelo je to što se komandama klima uređaja upravlja putem zaslona.

No zato su nas Advanced Comfort sjedala oduševila. I ne samo da lijepo izgledaju, već su i iznimno udobna, baš kako se i očekuje od francuskog vozila. Uz to, dovoljno su široka i za veće putnike, a jedino bi naslon za ruke mogao biti širi. Naime, i ovaj model, kao i niz ostalih francuskih vozila, dolazi s preklopnim naslonom za ruku koji je smješten na naslon vozačevog sjedala, no baš radi toga je jako blizu tijela, a kako nije širok, tako i lakat lako klizne s njega. No s druge strane, većina modela ove klase ne nudi nikakav naslon za ruke, pa možemo zaključiti bolje išta nego ništa.

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 01

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 02

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 03

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 04

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 05

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 06

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 07

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 08

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 09

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 10

image

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 11

Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 01
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 02
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 03
image
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 04
image
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 05
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 06
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 07
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 08
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 09
image
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 10
Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM 11

Instrument ploča je pregledna, a C3 je jedan od rijetkih automobila koji nudi mogućnost zvanja putem tipki na volanu i bez potrebe za upotrebom multimedijskog zaslona ili glasovnih naredbi. I to je riješeno iznimno jednostavno, a takvu bi mogućnost trebali nuditi i svi ostali. Iako u unutrašnjosti prevladavaju tamnije boje, dojam podižu plavi umetak na prednjoj konzoli ispred suvozača, ali i zanimljivo i retro dizajnirana ručica za povlačenje vratiju. A kad smo već kod vratiju, svakako treba naglasiti i kako su pretinci u svim vratima pobojani u bijelu boju, što omogućava lakši pronalazak sitnica, posebice po noći ili u garaži. Sitnica koja puno znači i koju će svi cijeniti.

Sprijeda ima prostora u svim smjerovima, čak i za visoke putnike, dok se na stražnjim sjedalima udobno osjećaju samo djeca, no tako je i kod konkurencije. Uostalom, ovo je gradski auto, a ne automobil za daleka i duga obiteljska putovanja.

Motor i vožnja

Testni model je pokretao osnovni atmosferski 1,2-litreni motor s 83 KS, a bio je uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, jedinom opcijom za ovaj motor. Za automatik trebate ipak izabrati snažniji turbo benzinac.

Iako je bez turba, ovaj motor sasvim solidno pokreće C3. Za gradsku je vožnju i više nego dovoljan, a lako se snalazi i na otvorenoj cesti, dok mu na autocesti ipak ponestaje daha, posebice pri brzinama iznad 130 km/h, kada postaje i bučan. Ni međuubrzanja mu nisu brza, no ovaj motor je napravljen za laganu vožnju bez sportskih eskapada. A tome je prilagođen i 5-stupanjski mjenjač koji ima poprilično duge hodove, pa brze izmjene brzina nisu moguće.

Za ubrzanje do stotke mu treba 15,2 sekunde, a u praksi se to ne osjeti i imate osjećaj kako je puno brži, dok mu je maksimalna brzina 169 km/h, kad je buka prilično visoka, kao i potrošnja, pa je preporuka vožnja do nekih 130-140 km/h, kada je potrošnja niža, kao i buka. Uostalom, ako vozite tom brzinom ne riskirate ni kaznu.

Iako nije brz, C3 je poprilično štedljiv, a prosjek nam je nakon tjedan dana bio 7,1 litru, a većina vožnje je provedena u gradu, često u kreni-stani vožnji, što je dobar rezultat. Na otvorenoj cesti će ona pasti i na ispod 6 litara, dok će se na autocesti popeti i na preko 7,5 litara, ovisno o brzini kojom vozite.

A kao i većina francuskih automobila, i testni C3 je u vožnji poprilično udoban. Osim već spomenutih Advanced Comfort sjedala, udobnotsi pridonosi i dobro podešen ovjes, koji je namijenjen udobnoj, a ne sportskoj vožnji. Tako C3 ne voli prebrze prolaske kroz zavoje, iako naginjanje karoserije nije jako, a ne gubi lako ni zamišljeni pravac, no  zahvaljujući nejakom motoru, više djeluje kao mučenje. A kada je noga na papučici gasa lakša, sve radi uglađeno i tiho, pa je i užitak u vožnji bolji.

Zaključak i cijene

Testni Citroen C3 Shine PureTech 83 S&S BVM košta 129.600 kuna, u što je uključena i sva dodatna oprema, ali u tu su cijenu trenutno uključena i četiri zimska kotača. Riječ je o najboljem paketu opreme ovog modela, pa je i cijena nešto viša, no i dalje na razini konkurencije.

Akcijske cijene za Citroen C3 Feel kreću od 99.700 kuna, gdje također dobivate 4 zimska kotača i 5 godina jamstva, dok cijena za C3 Feel Pack s metalik bojom, 4 zimska kotača i 5 godina jamstva košta 109.800 kuna.

Citroen C3 s najboljim paketom opreme Shine starta od 116.800 kuna, a u to je uključena i dvobojna karoserija s metalik bojom, 4 zimska kotača i 5 godina jamstva.  Naravno, s ovim paketom opreme dolazi i najatraktivniji izgled, pa nije ni čudno da je većina ovih modela koje vidite na cesti baš dvobojno.

Iako je na tržištu već dosta godina, C3 ne pokazuje nikakve znakove starosti. Dapače, izgleda atraktivnije od pojedine novije konkurencije, a uz iznimno udobna sjedala, ne čudi uspjeh ovog modela.

image
Size: 0.25 Mb
Podijeli