Mercedes-Benz C 200 AMG Line TEST

Nije neka tajna da je C klasa bila izbor onim kupcima koji su silno željeli limuzinu sa zvijezdom na poklopcu motora ali si nisu mogli priuštiti radi manjka novaca punokrvnu „mečku“ E ili S klase. Ova klasa je ulazni model koji je ambiciozne kupce tjerao da se zaraze Mercedesom kao brandom i brzo ih tjera da počnu štedjeti za korak prema drugim slovima abecede. C klasa nije bila niti pristupačna cijenom, a u opremi nije nudila puno, dok je u prostoru za putnike na stražnjoj klupi često nudila patnju za koljena i glavu koja je morala biti blago pognuta, osim ako ne prevozite djecu ili šumske patuljke.

Ovaj puta Mercedes je odlučio u C klasu ubaciti niz detalja iz najluksuznije S klase što se posebno vidi na detaljima kao što su ručice za otvaranje vratiju, zvučna izolacija, veliki uspravni središnji zaslon preko kojim upravljate moćnim MBUX infotainment sustavom, ali ono što je najbitnije prostranijim stražnjim dijelom kabine gdje se udobno može smjestiti osoba visine do 190 cm bez akrobatskih prilagodbi tijekom vožnje.

Kabina je šira 20 milimetara u prednjem dijelu ali i 15 milimetara u straženjem, a nudi i velikih 3,5 centimetara više za koljena putnika. Veći međuosovinski razmak nudi udobniju vožnju, a u odnosu na prethodnu generaciju produljio se za elegantnih 4,75 centimetara. To mu nažalost nije povećalo prtljažnik koji uz uobičajeno uži utovarni okvir i viši prag, ostavlja „tek“ 450 litara prilično kvalitetno iskoristivog prostora.

Dizajn i udobnost

Gotovo savršeno usklađene linije vanjskog dizajn dodatno oplemenjene AMG Line eksterijer paketom s vrlo lijepo uparenom Designo opalite bijelom bojom u ovom testnom modelu dokazano plijeni pozornost drugih vozača i šetača koji cijene pogled na skladne cestovne primjerke. Kućišta bočnih retrovizora su u istoj boji a zatamnjena stakla te električno pomični panoramski krov dodatno će naglasiti ekskluzivnost ovog modela.

Pneumatici koji dolaze na AMG 19-inčnim višekrakim aluminijskim naplatcima posuđenima sa S klase, nisko profilni su, što bi moglo ostavljati dojam nešto tvrđe vožnje na cestama koje u Hrvatskoj više „otkrivaju“ nego „prekrivaju“ no to mu zato daje izgled spuštenog sportskog automobila.

Prednja maska koja je sazdana od malih trokrakih zvjezdica dajući saćasti izgled, uokvirena je krom linijom sa središnje postavljenom i istaknutom trokrakom zvijezdom odlično uokviruje dinamičan izgled nosa automobila. Stražnja već uobičajena rješenja s lažnim ispušnim otvorima uokvirenima kromiranim lajsnama pojačavaju dojam sportskog automobila.

Unutrašnjost svakako obilježava uspravno postavljeni upravljački zaslon infotainment sustava 30,2 cm dijagonale. Vozač ima odlično ergonomski oblikovan upravljač presvučen kožom s komandama kojima klizite prstima kako bi birali željene opcije. Na to se iskreno, trebate naviknuti jer ćete u početku možda dosta griješiti u odabiru željenih funkcija s obzirom na osjetljivost tipki/senzora.

Ispred vozača je glavni display dijagonale 31,2 cm. Serijska oprema nudi nešto manje dimenzije zaslona, no i oni su dovoljno impresivni i naravno upotrebljivi u mjeri za koju su projektirani. Na glavnom displayu možete odabrati tri stila prikaza (klasičan, sportski i decentni) te različite servisne prikaze poput navigacije, pomoći i servisnih informacija. Sedam shema boja kojima se možete igrati u unutarnjem ambijentu osigurat će vam ugođaj koji odgovara raspoloženju vas i putnika.

image

Mercedes-Benz C 200 01

image

Mercedes-Benz C 200 02

image

Mercedes-Benz C 200 03

image

Mercedes-Benz C 200 04

image

Mercedes-Benz C 200 05

image

Mercedes-Benz C 200 06

image

Mercedes-Benz C 200 07

image

Mercedes-Benz C 200 08

image

Mercedes-Benz C 200 09

Mercedes-Benz C 200 01
image
Mercedes-Benz C 200 02
image
Mercedes-Benz C 200 03
image
Mercedes-Benz C 200 04
image
Mercedes-Benz C 200 05
image
Mercedes-Benz C 200 06
image
Mercedes-Benz C 200 07
image
Mercedes-Benz C 200 08
image
Mercedes-Benz C 200 09

Bitno je da vam se na zaslonu preko upravljačkih tipki, nudi funkcija upravljanja s nekoliko predefiniranih načina vožnje bilo da štedite potrošnju kroz Eco mod, sportski se zabavljate kroz Sport mod ili pak SportPlus ili ste u Comfort zoni sigurne kompromisne vožnje i potrošnje. Odlična je mogućnost podešavanja ergonomije sjedala prema visini vozača koju lagano unesete preko zaslona pri čemu vam se sjedalo automatski prilagodi što pojačava udobnost.

Tu je i najnovije izdanje MBUX multimedijskog sustava, i to njegova druga generacija, koji, među ostalim, donosi i novost koja omogućuje spajanje s pametnim uređajima kod kuće, pa njima možete upravljati direktno iz automobila. Mercedes-Benz nudi i mogućnost dokupljivanja određenih opcija putem interneta, pa se naknadno možete odlučiti za neku opciju koju niste odabrali kod kupovine. Poboljšano je i glasovno upravljanje koje započinjete pozdravom Hey Mercedes, a čitav sustav još bolje uči, pametniji je i reagira brže na zadatke i definitivno je jedan od najboljih trenutno dostupnih sustava u automobilima.

Svijetla su „mrak“, ali doslovno

Digital Light prednja svijetla koja čine tri vrlo snažne LE diode bacaju snažno svjetlo preko 1,3 milijuna ugrađenih mikro-ogledala. Tako se ostvaruje ukupna rezolucija od 2,6 milijuna pixela što je očaravajuće. Ugrađena funkcija automatskog isključivanja dugih svjetala nije novost, ali je naravno vrlo bitno kako to odrađuje u samoj vožnji a ovaj Mercedes to radi tako da izolira prepreku koja mu nailazi iz suprotnog smjera, time osiguravajući vozaču kontinuiranu osvijetljenost okoliša ali i sigurnost za vozača iz suprotnog smjera.

Motor i vožnja

No idemo sada reći nešto o agregatima koji dolaze u ovoj klasi. Znamo svi da na ovim prostorima južno od Alpa nikad nije bilo razumijevanja za benzinske motore u automobilima pod trokrakom zvijezdom. To je bila blasfemija i često se moglo desiti da kupci takvih Mercedesa  s benzinskim motorima teže kasnije prodaju svoje ljubimce kao polovne jer je za njima postojao manji interes ili ga nije bilo, po iole razumnoj cijeni koju je prodavač očekivao. Opravdano ili ne Mercedes nije odustajao od toga smjera da sve češće nudi turbobenzince koji nude privlačnu snagu i agilnost, posebno na lakšim modelima kao što je  C klasa, koji upravo za takve agregate savršeno odgovaraju svojim praktičnim dizajnom.

Ovaj motor od 1496 cm3 nudi čak 300 Nm okretnog momenta već od 1800 okretaja koje možete razvući do 5800 okretaja, što će vam omogućiti da 100 km/h postignete za 7,3 sekunde, a maksimalnu brzinu razvijete na točki od 246 km/h.

Nije loše. Nije loše uopće. Posebno će vam se svidjeti booster elektromotora od 15 kW koji daje potporu start/stop sustavu ali i elektro impuls kada stisnete papučicu gasa kako bi odziv na ubrzanje bio primjeren što prati 9-stupanjski automatski mjenjač. Na njega ćete se morati naviknuti jer ćete imati osjećaj da nije dobro uparen, no ipak, kada se harmonizirate u stilu vožnje s njegovim mogućnostima te činjenicom da ovaj model nudi upravljivost i stražnjih kotača do brzine od 60 km/h, koje smanjuju radijus za čak 43 centimetara, imat ćete solidnu vožnju. Zavojtie ceste Žumberačkog gorja ili nekog drugog ugodnog ambijenta u kojemu možete solidno kliziti cestom iskušavajući vrlo solidne sposobnosti vašeg stroja ponudit će dobrom vozaču puno zadovoljstva, ali i njegovim suputnicima. Potrošnja od 8 litara na 100 km je zapravo fer ako uzmete u obzir da upravljate strojem od 200 KS.

Cijena i zaključak

Ovo je premium model zapakiran u nekad ulazni Mercedesovu C klasu, pa cijena također prati te ambicije no ovdje se ipak radi o nabrijanom testnom modelu po cijeni od 498.745 kuna. Naravno, u ovu je cijenu uračunat i poprilično dug popis dodatne opreme, a važno je napomenuti kako je ulazna cijena ovog modela, sa sasvim fer opremom, 357.220 kuna.

Mercedes-Benz nudi više benzinskih izvedbi, koje startaju s oznakom C 180 (170 KS, od 330.895 kuna), testni C 200, te C 300 (258 KS, od 374.810 kuna),  dok su dizel modeli C 220d (200 KS, od 366.960 kuna) i C 300d (265 KS, od 402.820 kuna).  Navedene cijene su sa serijskom opremom, a Mercedes i dalje nudi iznimno mnogo mogućnosti dodatne opreme i prilagodbe prema vlastitim željama.

image
Size: 0.2 Mb
Podijeli