Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure TEST

Toyota u posljednje vrijeme ima najezdu novih SUV modela u svim klasama, pa je tako odnedavno na našem tržištu i Yaris Cross, gradski SUV ovog proizvođača koji se temelji na popularnom Yarisu. No Yaris Cross je nešto veći, ima povećanu udaljenost od tla, ali i dizajnerske detalje s vrlo popularnog modela RAV4, što mu garantira uspjeh. Istina je da je ovaj model sve češće moguće vidjeti i na našim prometnicama.

Iako smo prvo testirali nešto povoljniju izvedbu s benzinskim motorom, svakako je zanimljivija izvedba s hibridnim pogonskim sklopom, koji se, uz doplatu, može dobiti i s pogonom na sve kotače, što nije čest slučaj u ovoj klasi. Također, doplatiti se može već od drugog, od ukupno šest paketa opreme, pa se pogon na sve kotače ne veže isključivo na najskuplju izvedbu, a za njega treba doplatiti 19.900 kuna. Naš testni model je bio opremljen s pogonom na prednje kotače.

Dizajn i praktičnost

Sprijeda se Yarisa Cross dizajnerski najviše razlikuje od Yarisa, a Cross izvedba donosi potpuno novi prednji dio koji je dizajniran poprilično okomit s visoko postavljenim svjetlima, dok su LED dnevna svjetla postavljena okomito u rubove branika, što dodatno daje dojam još veće visine i robusnijeg izgleda. Sveukupno, dizajn prednjeg dijela je zanimljiv i ne može se zamijeniti ni s jednim drugim automobilom.

Gledajući s boka, mišićavi dizajn je najprimjetniji, s linijama koje se lagano penju uvis prema kraju vozila, a veliki otvori za kotače i plastične zaštitne obloge mu daju dojam robusnosti i neodoljivo podsjećaju na one s većeg modela RAV4. 18-inčni aluminijski naplatci crne boje su se odlično uklopili uz zlatnu boju karoserije u kombinaciji s crnim krovom. Tu su i standardni krovni nosači, te krovni spojler.

Osim veće visine, stražnji kraj je najsličniji Yarisu s kojeg je preuzet dizajn stražnjih svjetala koja rade malenu policu, odnosno izbočinu iza stražnjeg prozora. Takozvane mačje oči su postavljene okomito uz rubove branika, pa nastavljaju isti dizajnerski izričaj kao i na prednjem braniku.

Otvor prtljažnika je dovoljno velik, kao i sam prtljažnik, a obujam mu je 397 litara, dok s preklopljenim stražnjim naslonima on raste na 1097 litara. Šteta je samo što nema nikakve police za dvostruko dno, iako postoje nosači, jer s preklopljenim naslonima utovarna površina nije ravna već ima poprilična stepenica, dok bi s dodatnom policom to moglo lako riješiti.

Unutrašnjost

Ulaskom u kabinu dolazi i do najveće sličnosti s Yarisom, jer je unutrašnjost preslikana iz standardnog modela. To nije nimalo loše, jer Yaris nudi zanimljivu unutrašnjost s dovoljno prostora, i ne uvijek najkvalitetnije materijale, no ništa se ne klima i ne škripi. Ionako je važnije da su prekidači i tipke na svojem mjestu i logično postavljene. Ipak ćete njih uvijek upotrebljavati, a površine ćete dirati samo kada , i ako, sami čistite unutrašnjost.

U odnosu na Yarisa, Cross donosi središnji naslon za ruke koji je smješten između prednjih sjedala, koji je dovoljno velik, no voljeli bi da je malo bolje podstavljen, jer ovako nakon duže vožnje zna žuljati. No zato je prostranost za ovu klasu odlična. Prostora na prednjim sjedalima ima i više nego dovoljno, a straga se ''lakše diše'' nego u Yarisu, u svakom pogledu. No, kao i standardni Yaris, ni Cross ne nudi široko otvaranje stražnjih vratiju, a prava je šteta što ni on nema ventilacijske otvore za stražnja sjedala, kao ni jedan USB priključak! Doduše, ventilacijski otvori su stvarno rijetkost u ovoj klasi, no USB priključak ne opraštamo.

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 01

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 02

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 03

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 04

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 05

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 06

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 07

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 08

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 09

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 10

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 11

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 12

image

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 13

Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 01
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 02
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 03
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 04
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 05
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 06
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 07
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 08
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 09
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 10
image
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 11
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 12
image
Toyota Yaris Cross Hybrid Adventure 13

Ispred vozača se nalazi kombinirana analogno-digitalna instrument ploča, i ona se u potpunosti razlikuje u odnosu na klasičan Yaris, a dolazi sa 7-inčnim zaslonom oko kojeg su postavljeni analogni brojač okretaja s jedne strane i pokazivač temperature i spremnika goriva s druge strane. Tu je i 8-inčni multimedijski zaslon s fizičkim tipkama prečaca oko njega, pa ni njegovo korištenje prilikom vožnje nije previše komplicirano.

Ovdje se nalazi i praktična polica, a ispod nje su komande dvozonskog automatskog klima uređaja kojim je lako upravljati i bez micanja pogleda s ceste.  Naravno, neizostavna je i polica s mogućnošću bežičnog punjenja mobitela, a voljeli bi da su prekidači za grijanje sjedala ipak malo modernije dizajnirani, kao i dizajn oko njih, a ne bi zgorega bilo i da su sprijeda ugrađena dva USB priključka.

Motor i vožnja

Ono po čemu je Toyota najpoznatija u ovom stoljeću su njeni hibridni pogonski sustavi, a jedan takav je pokretao i testni Yaris Cross, a riječ je o istom kakav se nalazi i u Yarisu. On kombinira 1,5-litreni benzinski motor s elektromotorom, a ukupna snaga sustava je 85 kW/116 KS. Sustav je uparen s CVT automatskim mjenjačem i pokazao se kao odličan izbor za ovaj model.

S ubrzanjima od 0 do 100 km/h za 11,2 sekunde i s maksimalnom brzinom od 170 km/h, nije riječ o sportašu, no u svakodnevici se lako nosi s ostalim prometom, a nikad neće biti najsporiji. Dapače, sasvim solidno vuče, a daha mu nedostaje iznad 130 km/h, kada je polako osjeti nedostatak snage.

No kada dostignete i nešto višu brzinu, on će je s lakoćom održavati, a pritom neće puno ni potrošiti. Nama je nakon tjedan dana druženja putno računalo pokazalo prosjek od tek 5,4 litre! Da, dobro ste pročitali. Doduše, najviše vremena je Yaris Cross proveo u gradu, no bilo je i vožnji autocestom, a nismo ga previše pazili, pa je ovo izvrstan rezultat!

Iako se sjedi povišeno, pa je time i preglednost dobra, Yaris Cross se i kroz zavoje vozi sasvim dobro i bez nekih velikih naginjanja karoserije. Doduše, nije da ćete s njime obarati brzinske rekorde, no i brži prolasci su ugodni, no ovjes je podešen za udobnost, pa ga tako treba i voziti.

Zanimljivo je da udobnost nisu narušavali serijski 18-inčni naplatci s niskoprofilnim gumama, pa je ukupan dojam u vožnji i više nego dobar. Tu je i solidna zvučna izolacija koja dobro obavlja svoj posao pri svim brzinama do oko 140 km/h, a jedino što ne može je prigušiti zvuk motora ako pritisnete papučicu gasa do kraja, kada motor ide u najviše okretaje .

Zaključak i cijene

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid 2WD Adventure košta 218.900 kuna, a u tu je cijenu uključena i besplatna dvobojna karoserija, pa za nadoplatu ostaje tek pogon na sve kotače (19.900 kuna) i Toyota smart connect multimedia (TSC, 3.900 kuna) i to je to. Ostalo sve dolazi serijski!

Najpovoljnija izvedba za hibridnu izvedbu dolazi s opremom Luna po cijeni od 164.900 kuna, dok je pak najbolje opremljena izvedba Premiere po cijeni od 240.900 kuna i donosi posebne naplatke i kožnu unutrašnjost, prednja LED svjetla s funkcijom AHS, tu su i sigurnosni sustavi HUD, BSM, RCTA, kao i otvaranje prtljažnika pokretom noge ispod branika.

Yaris Cross Hybrid je odličan izbor za sve koji vole uštedjeti na gorivu, a razlika u odnosu na benzinsku izvedbu s automatskim mjenjačem je tek 15.000 kuna, koja se po nama itekako isplati, posebice prelazite li godišnje nešto veću kilometražu.

image
Size: 0.37 Mb
Podijeli