Nissan Qashqai DIG-T X-Tronic Tekna TEST

Iako je na tržištu tek 15 godina, a treća generacija je stigla nedavno, Nissan Qashqai se nametnuo kao kralj klase, a kako i ne bi kada je on njen začetnik. Sve je počelo 2004. godine kada je Nissan na ženevskom auto salonu predstavio koncept, koji se svidio javnosti, a serijska izvedba je predstavljena krajem 2006. godine, s početkom prodaje 2007. godine. I od samog početka prodaje Qashqai je postao hit zahvaljujući povišenoj vozačkoj poziciji, dovoljno prostora i svojim SUV izgledom, pa se u samim počecima na primjerke čekalo gotovo godinu dana.

Sve to je pokrenulo lavinu novih primjeraka, pa se od tada klasa kompaktnih SUV modela proširila, pa se novi Qashqai mora, barem na europskom tržištu, boriti s dvadesetak konkurenata, stoga je nova generacije uvelike poboljšana u odnosu na prethodnu. Tako je Qashqai sada postavljen na potpuno novu platformu, modernijeg je izgleda izvana i u unutrašnjosti, ugrađeno je i više tehnologije, više opreme, a koriste se i kvalitetniji materijali, a uskoro stiže i novi e-Power sustav koji koristi benzinski motor za proizvodnju električne energije koja onda pokreće elektromotor.  Za sada je Qashqai dostupan samo s 1,3-litrenim turbo benzincem sa 140 KS i 158 KS, a mi smo testirali snažniju izvedbu u kombinaciji s automatskim mjenjačem i pogonom na prednje kotače, dok je u opciji i pogon na sve kotače.

Dizajn i praktičnost

Dizajn treće generacije je mješavina futuristički dizajniranog prednjeg djela vozila i nešto klasičnijeg dizajna stražnjeg dijela, koji u kombinaciji s izdignutom karoserijom i plastičnom zaštitom rubova oko čitavog vozila čine skladnu cjelinu. Sprijeda dominira velika maska s V dizajnom, karakterističnim za sve Nissan modele, a tu su i prednja svjetla koja podsjećaju na bumerang, a čitav prednji dio podsjeća na novi model Ariya, što nije nimalo loše.

Gledajući s boka, dizajn je u osnovi sličan prethodniku, no zahvaljujući većim dimenzijama i dvobojnoj karoseriji te prednjim i stražnjim svjetlima koja svojim dizajnom ''ulaze'' duboko u bočnu liniju, dobiva se potpuno nova slika ovog modela.

Straga su svjetla izduženija i tanja nego kod prethodnika, natpis Qashqai je postavljen u sredinu odmah podno Nissan loga, a donji dio stražnjeg branika donosi i srebrne umetke. Za pohvalu je što nema lažnih ispušnih otvora, što je danas trend u dizajniranju automobila.

Novi model je duži, širi i viši, a samim time je profitirao prostor za putnike, ali i prtljažnik, koji je sada veći i ima obujam od 504 litre, a tu je i dvostruka podnica. Tu je mogućnost i podjele prtljažnika s podnicom, što će dobro doći ako prevozite manje terete koji se ne smiju ''šetati'' u vožnji. Preklapanjem stražnjih naslona pak dobivate ravnu podnicu za utovar i obujam od 1447 litara. Sve u prosjeku klase.

Unutrašnjost

U današnje vrijeme automobilima se vidi koliko godina imaju na leđima najviše po dizajnu unutrašnjosti, pa je tako kod nove generacije unutra sve u potpunosti novo. Sada je instrument ploča u potpunosti digitalna i ima dijagonalu od 12,3-inča, 10,8-inčni head-up zaslon i 9-inčni središnji multimedijski zaslon. Sve to u kombinaciji s ravnim linijama i bogatom opremom stvara ugodan boravak.

Ugodnom boravku pridonose i nova kožna sjedala koja su iznimno udobna, električno su podesiva, a prednja nude i grijanje, kao i nekoliko vrsta masaže. Uz to, uvijek dobro dođe i grijani volan, koji je novog dizajna, kao i grijanje vjetrobranskog stakla. Središnji naslon za ruke sprijeda je dobro podstavljen u ugodan, a dovoljno je širok da ga istovremeno koriste dvije osobe. Vozačka pozicija je dobro uređena i s dobrim pregledom sprijeda, dok je straga i bočno preglednost ipak nešto manja.

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 01

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 02

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 03

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 04

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 05

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 06

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 07

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 08

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 09

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 10

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 11

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 12

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 13

image

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 14

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 01
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 02
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 03
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 04
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 05
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 06
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 07
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 08
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 09
image
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 10
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 11
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 12
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 13
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ 14

Iako je dizajn multimedijskog zaslona isti kao i kod ostalih Nissan vozila, imamo osjećaj kako u novom Qashqaiju radi nešto brže, što je uvijek dobra vijest, kao i komande dvozonskog automatskog klima uređaja koje su odvojene od zaslona i lako ih je koristiti.

Dva centimetra duži međuosovinski razmak zaslužan je za više prostora za koljena koji se sada nudi putnicima straga, a zahvaljujući i većoj visini, ima i više prostora za glavu, pa sada straga mogu sjediti i nešto viši putnici. Prostora u širinu ima dovoljno, a očekuju ih i ventilacijski otvori, kao i USB punjači - jedan standardni i jedan USB-C.

Motor i vožnja

Trenutno je u ponudi jedan motor, a riječ je o već dobro poznatom 1,3-litrenom turbo benzincu s četiri cilindra, koji je razvijen u suradnji s Mercedesom, a koji kod testne izvedbe nudi snagu od 116 kW/158 KS, a bio je uparen s automatskim CVT mjenjačem. U najnovijem izdanju je opremljen 12-voltnom blagim hibridnim sustavom, koji malo pomaže sustavu prilikom ubrzavanja, što olakšava rad motora, a time i mrvicu nižu potrošnju, a time i manje CO2 vrijednosti.

U odnosu na prethodnu generaciju motor i mjenjač su bolje podešeni, pa više nije česta vožnja u visokim okretajima, kakva je bila ranije prilikom pritiska papučice gasa do poda, a uglađenije je i kretanje te parkiranje na skućenim parkinzima. Postoji i mogućnost prebacivanja brzina putem polugica iza volana, kada prebacujete virtualne brzine ovog bestupanjskog mjenjača.

A potrošnja? Uglavnom između 8 i 9 litara, i tu se kreće prosjek. Naravno, uz mirnu nogu na gasu otvorenom cestom ćete trošiti i blizu 6 litara, ali s težom nogom na gasu na autocesti, ili u gradskim gužvama s puno kreni-stani vožnje možete računati i blizu 10 litara. Vjerujemo kako se s ručnim mjenjačem može računati i do liru manje za sve vrijednosti, a ne smijete ni zaboraviti da je riječ o SUV modelu težine oko tone i pol.

Zahvaljujući novoj platformi CMF-C Nissan je uspio uštedjeti na kilogramima, a istovremeno je i vožnja udobnija s puno boljim upijanjem neravnina, ali i manjim naginjanjima kroz zavoje, čak i pri nešto većim brzinama. Bolje su i povratne informacije s ceste na volanu, pa se može reći kako se novi Qashqai vozi puno bolje od prethodnika.

Zaključak i cijene

Testni Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ s doplatama košta 284.205 kuna i to je najskuplja izvedba s pogonom na prednje kotače, koja se trenutno može dobiti. Izvedba s ručnim mjenjačem je jeftinija za 11.500 kuna, dok se izvedba s pogonom na sve kotače može dobiti samo s automatikom, a s Tekna+ opremom košta 287.855 kn, ne računajući doplate.

Najpovoljniji Qashqai košta 179.900 kuna, no tu izvedbu preporučujemo preskočiti, a naš preporučeni minimum je oprema Acenta, s kojom Qashqai košta 198.660 kuna u izvedbi sa 140 KS, dok u izvedbi sa 158 košta 207.682 kune.

Najpovoljniji automatik je Qashqai Acenta po cijeni od 219.181 kunu, dok je pak najpovoljnija izvedba s pogonom na sve kotače Qashqai N-Connecta po cijeni od 251.117 kuna.

Novi Nissan Qashqai uspješno kombinira bogatu opremu, zanimljiv dizajn i bogato naslijeđe, a zahvaljujući i većoj ponudi prostora ponovno se nameće kao razuman izbor prilikom kupnje.

image
Size: 0.18 Mb
Podijeli