Seat Ibiza 1.0 TSI 95 KS Style TEST

Seat Ibiza je već jako dobar igrač u mnogobrojnoj gradskoj klasi automobila, a bliski je rođak Polu i Fabiji, a Seat s Ibizom igra na sportski izgled, koji je u testnoj opremi Style više elegantan nego sportski, dok se ispod karoserije skriva dobro poznata tehnologija VAG grupacije.

Trenutno je aktualna peta generacija ovog uspješnog modela, koja je prošle godine prošla kroz redizajn, a nudi se s atmosferskim (ne i na našem tržištu) i turbo benzincima, a na pojedinim tržištima je u ponudi i s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom, no ne i kod nas. Ibiza se nudi s nekoliko paketa opreme, a snaga motora ide sve do 150 KS, no većinu prodaje ipak čini testni jednolitreni turbo benzinac sa 75 KS koji je uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, a koji se odlično snalazi s automobilom i ne troši previše. Bogata oprema je šlag na tortu ovog modela, a ipak mu imamo nešto i za zamjeriti, no ništa strašno, da ne mislite kako imamo samo riječi hvale.

Dizajn i praktičnost

Iako je peta generacija Ibize bila predstavljena još 2017. godine na Ženevskom auto salonu, za veće promjene u dizajnu nije bilo potrebe. Stoga su promjene na Ibizi minimalne i donose nova prednja svjetla koja sada serijski dolaze u EcoLED tehnologiji, nov je dizajn aluminijskih naplataka, a sada i Ibiza ima novi natpis imena koji se nalazi na poklopcu prtljažnika i koji izgleda kao da je ispisan rukom. Još tu i tamo poneka oku gotovo i nevidljiva sitnica i to je to.

No bez obzira na navedeno, Ibiza izgleda prilično atraktivno, no treba izbjegavati boju kakvom je bio pobojan testni model i uzeti crvenu ili neku drugu življu boju, kada dizajn više dolazi do izražaja. Naravno, testni model je bio dodatno opremljen 16-inčnim Design aluminijskim naplatcima, no oni svojim dizajnom više vuku na eleganciju nego na sport. No postoji online konfigurator pa možete vidjeti sve opcije i sami složiti kombinaciju koja vam najbolje odgovara.

A iako sportskog štiha, Ibiza nudi i dobru praktičnost što se tiče prtljage. Prtljažnik se otvara putem logotipa na stražnjim vratima, a nudi 355 litara obujma, što je dobar rezultat za ovu klasu. Preklapanjem sjedala obujam mu raste na 1165 litara, pa ćete s Ibizom moći prevesti i nešto veći predmet bez ikakvih problema. Razlog tome je i što je otvor dovoljno velik i širok, a jedino je pod prtljažnika nešto dublji, pa ćete teže istovariti teže predmete.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je nakon redizajna dosta promijenjena, a kako je sada zaslon postavljen na vrh središnje konzole, tako su morali biti promijenjeni i njeni ostali dijelovi. Tako su svi ventilacijski otvori primijenili svoj oblik, a središnji su sada postavljeni niže, a u testnom modelu su bili pobojani zanimljivom žutom bojom, koja je boravak u unutrašnjosti učinila zabavnijom, no vjerojatno se to neće baš svakome svidjeti.

Središnji 8,25-inčni multimedijski zaslon donosi najnoviju verziju softvera, a uz Android Auto i Apple CarPlay, koji trenutno nisu podržani kod nas, donosi i MirrorLink, pa povezivanje s mobitelom neće predstavljati problem, ali vjerojatno ćete morati nabaviti novi kabel jer je Ibiza, kao i ostali modeli VAG grupacije opremljena samo novim USB-C priključcima. Hvalimo što su i dalje komande klima uređaja odvojene od zaslona i postavljene su na dobru poziciju, a upravljanje dvozonskim automatskim klima uređajem je lako.

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 01

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 02

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 03

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 04

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 05

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 06

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 07

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 08

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 09

image

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 10

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 11

Seat Ibiza 1.0 TSI Style 01
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 02
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 03
image
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 04
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 05
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 06
image
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 07
image
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 08
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 09
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 10
Seat Ibiza 1.0 TSI Style 11

Instrument ploča je i dalje analogna, a na volanu se nalaze sve potrebne tipke za upravljanje informacijama ili multimedijom. Iako je volan bio presvučen kožom, nekako nam je bio pretanak i klizav, no ukupnom veličinom dobar. Prostora na prednjim sjedalima ima sasvim dovoljno u svim smjerovima, a dobra je ponuda prostora i na stražnjim sjedalima, osim ako sprijeda ne sjede visoke osobe.

Doduše, straga nema ventilacijskih otvora, kao ni dodijeljenih USB priključaka, pa ostaje samo mogućnost korištenja adaptera za 12V utičnicu koja je smještena između prednjih sjedala. A ono što nam je posebno zasmetalo je to što su ručice za otvaranje vratiju sprijeda srebrne boje, dok su straga te ručice crne. Izgleda da putnici straga nisu zaslužili drugačije. Šteta.

Motor i vožnja

Testnu Ibizu pokretao je jednolitreni trocilindrični turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 70 kW/95 KS pri 5000 okretaja, dok je najveći okretni moment od 175 Nm dostupan pri nešto viših 2000 okretaja. Maksimalna brzina ovog modela je 186 km/h, dok mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 10,9 sekundi. Sasvim dovoljno za gradske potrebe.

Pritom je prava šteta što mjenjač ima samo 5 stupnjeva prijenosa, jer bi šesti stupanj zasigurno smanjio buku na autocesti, koja doduše nije previše izražena do oko 145 km/h, a zasigurno bi se i malo smanjila potrošnja. No s druge strane prilično je precizan i ugodan za korištenje.

A kad smo već kod potrošnje, spomenimo kako nam je ona pokazivala prosjek od 6,8 litara, imajući na umu kako je većinu vremena Ibiza provela u gradu i kraćim relacijama. Na otvorenoj cesti, uz nešto lakšu nogu na gasu, potrošnja se kreće oko 5 litara, dok će na autocesti narasti na između 7 i 8 litara. U gradu troši između 6,5 i 7,5 litara, ovisno o gužvama i kreni-stani ritmu.

Motor dobro prati želje vozača i sposoban je lako pratiti želje vozača, naravno, ako vozač nije prezahtjevan. Kad se naviknete na najbolje vrijeme za prebacivanje brzina, vožnja će biti udobna, ubrzanja linearna, a buka i potrošnja manja. Baš ono što se i očekuje od gradskog automobila.

Svakako treba napomenuti i kako je motor dobro izbalansiran i za trocilindraša se prilično malo trese, a doplatni 16-inčni aluminijski naplatci s gumama 195/55 R16, koje su dovoljno ''mesnate'', ne narušavaju ugodnu vožnju.

Testni model je imao malo preslabi motor za (pre)brze prolaske kroz zavoje, no ovjes je dobro podešen pa je naginjanje karoserije malo, a Ibizu nije tako lako izbaciti iz zadane putanje. No oni koji kupuju izvedbu s ovim motorom ionako ne glume reli vozače, već voze staloženo, za što je ovaj model i napravljen.

Zaključak i cijene

Seat Ibiza 1.0 TSI Style kakvu vidite na fotografijama košta 132.000 kuna s doplatama, dok cijena bez doplata starta od 118.439 kuna. Style je drugi po redu paket opreme, dok su iznad njega još Excellence i FR, a početni paket opreme je Reference.

Također, u Style paketu opreme, doplata za snažniju izvedbu motora sa 110 KS je tek oko 5.000 kuna, a s tim motorom serijski dobivate i 6-stupanjski mjenjač, pa se po nama isplati uložiti taj iznos. Za ljubitelje automatika tu je i mogućnost doplate za DSG (na snažnijoj izvedbi), a doplata je 15.000 kuna.

Najpovoljnija Seat Ibiza Reference pak košta 112.822 kune i dolazi s istim motorom kao i testni model, dok je pak najskuplja Ibiza FR 1.5 TSI DSG, koja donosi 150 KS snažan četverocilindrični motor i serijski DSG automatski mjenjač, te podužu listu opreme, a koja košta 166.062 kune.

Ibiza je vrlo važan model Seata, i jedan od najprodavanijih, a u najnovijoj izvedbi i dalje izgleda dobro, čak se i vozi dobro, a da se ne štedi na nekim sitnicama kao što su drugačije boje unutarnje ručice za otvaranje vratiju sprijeda i straga, bio bi jedan od glavnih izbora većine kupaca, no ionako nitko neće pogriješiti ako se odluči na kupnju.

image
Size: 0.26 Mb
Podijeli