Renault Megane E Tech Electric TEST

Renault je izbacio potpuno električnu verziju svog Meganea koja još neće zamijeniti postojeći model s klasičnim pogonom, no svakako pokazuje smjer u kojem se kompanija kreće.

Renaultu je to drugi automobil nakon gradskog ZOE modela u potpuno električnom dizajnu, a polako že ih se na tržištu naći još, zahvaljujući Renaultovoj električnoj platformi. Dizajn novog Meganea definitivno prati svojevrsni trend kod novih električnih automobila gdje se izbjegavaju oštre crte u dizajnu, te je svakak linija maksimalno omekšana i zaglađena.  

Cilj je navodno dobiti minimalan otpor zraka pri većim brzinama kako bi se maksimizirao domet baterije ugrađene u dno automobila, detalj koji naravno volimo testirati.

Megane_Electric-7.jpg

Uz to Renault je updateao kompletnu unutrašnjost novog Meganea pa zapravo dobivamo i svojevrstan pogled u budućnost kada dođe vrijeme za refresh ostalih modela u ponudi. Uz to, novi Clio upravo je izbačen s potpuno novim svjetlosnim potpisom sprijeda, što bi lagano mogao biti dizajn i Meganea za par godina. 

Megane_Electric_mob-27.jpg

Smatramo da je ovo idealan automobil za prosječnog korisnika, iako mu je cijena osjetno viša od “klasičnih” modela što uvijek predstavlja problem kod odluke za kupnjom električnih automobila. Megane u Electric izvedbi nudi puno prostora sprijeda kao i straga, a završava sa hatchback dizajnom koji će ponuditi dovoljno prostora i za obiteljska putovanja. 

 

Dizajn i praktičnost

Kako smo spomenuli u uvodu, električni Megane svakako prati trend električnih automobila sa značajno “omekšanim” dizajnom bez pretjeranih oštrih rubova. Prednja maska dosta je narasla u visinu što ovom modelu daje moderan “SUV” izgled sprijeda. Ispod poklopca motora zapravo se i nalazi motor, točnije elektromotor koji daje pogon prednjim kotačima.

Megane_Electric-11.jpg

Gornja polovica prednje maske je zatvorena s obzirom da električna vozila nemaju potrebu za hlađenjem motora kao klasični na fosilna goriva. Donja polovica prednje maske ipak ima detalje nalik rešetkama, s pravim otvorom samo kod sredine pri dnu kako bi ipak radijator za klimatizaciju automobila bio hlađen. 

Megane_Electric-10.jpg

Donja polovica maske također ima dizajn koji se može opisati kao dvije strelice usmjerene prema centru automobila, odnosno tablici. U nekim modelima možete ovaj detalj dobiti i u drugoj boji poput zlatne, a prati i ostale modele koje smo testirali s takvim dizajnom. 

Svijetla su također modernizirana da budu što tanjeg izgleda, efekt koji se dobije korištenjem LED izvora svijetla pod kutom pa se onda ogledalcima snop usmjerava prema željama proizvođača. Svijetla su podijeljena u tri segmenta s po dva ogledalca, a vanjska dva segmenta služe za oborena svijetla, dok se zadnji segment pali kod dugih svjetala. 

Megane-Electric-1-3v2.jpg

Ne zaboravimo na dnevna svijetla, a ovdje je riječ o modificiranom, no lako prepoznatljivom “C” dizajnu dnevnih svijetla. Lagano je sužen tako da se proteže bliže klasičnim svijetlima, no dodana mu je još jedna crta pri dnu dizajna.  

Megane-Electric-8v2.jpg

Ako pogledate izbliza, primijetiti ćete dodatne detalje na svijetlima koje im daju 3D dizajn  s istaknutom dubinom. 

Gornji dio prednje maske nastavlja se od prednjih farova do velikog Renault znaka sa kromiranom letvicom, dizajn koji smo spominjali na E-Tech Engineered hibridima ostatka ponude, a daje oštar potpis zajedno sa svijetlima. Na dnu Renault znaka koji prema našim procjenama krije i senzore za praćenje prometa vidi se i širokokutna kamera koja omogućuje 360° pogled pri parkiranju. 

Megane_Electric-19.jpg

Pogledajmo tako auto sa strane. Svakako u oko upadaju veliki 20” alu naplatci modernog dizajna kombinirajući brušeni aluminij i crnu “piano” boju. 

Otvor za punjenje automobila strujom nalazi se s desne prednje strane automobila, sitan detalj koji nas je zapravo tu i tamo zasmetao. Naime, s novom tehnologijom poput punjača naravno da se nije moglo usuglasiti s jednom vrstom punjača za sve automobile. Tako brzi punjači osim DC CCS stila koji koristi većina automobila, imaju i drugi “chademo” punjač.

Megane_Electric-14.jpg

S obzirom da su CCS punjači teški s kratkim žicama, a izlaz su na brzim punionicama koje mi koristimo imali sa svoje desne strane, automobil smo mogli puniti samo ako ga parkiramo “poprijeko” kako bi dosegao utor za punjenje.

Teško je okriviti Megane zbog toga gdje su jedina rješenja da automobili imaju utore sa svake strane sprijeda i straga ili da se jednostavno punjači usuglase oko jednog standarda. Vjerujemo da se nijedna implementacija neće ostvariti, ostaje vam da manevrirate automobilom dok ne stanete dovoljno blizu punjača. 

Megane_Electric-6.jpg

Oko novog Meganea primjećujemo dosta kromiranih rubova koji mu daju malo oštrine u inače relativno mekom dizajnu. Sa svake strane kromirani detalji prate oblik krova i završavaju zavojem oko stražnjeg prozora sa svake strane. 

Rubovi pri dnu su svi plastični s crnim, ponovno “piano sjajnim” dizajnom koji će očuvati metalne dijelove od oštećenja uzrokovanih kojekakvim kamenčićima za vrijeme vožnje, kao i ogrebotinama, ako zahvatite rubnik kod parkiranja.  

Megane_Electric-20.jpg

Dodatno, dno s obje strane svih četiri vrata također je obučeno u dosta široku plastiku koja prati Renaultov potpis oko vrata koji su imali već neko vrijeme, no s malo modernijim linijama. Kada smo kod dizajna, primjećujemo da je ideja električnog Meganea bila i da se sakriju sve kvake za vrata.

Megane_Electric-1.jpg

Prednja vrata tako imaju uvučene kvake koje iskaču kada ga otključate, ili pritiskom otprilike prednje petine, ostatak kvake iskače van pa ju je moguće primiti i povući vrata.  

Straga je priča malo drugačija, a preuzeto je otvaranje s njihovih manjih modela gdje je kvaka montirana iza stražnjeg prozora, na samom rubu. Definitivno su tako očistili dizajn prednjih i stražnjih vrata, ali očekujte vidljive otiske prstiju kod otvaranja stražnjih vrata. 

Megane_Electric-30.jpg

Krov je također dizajniran tako da sporije pada prema stražnjem dijelu pa i suputnici imaju mjesta za visoke glave. Sportski duh pokazuje se implementacijom antene za radio u obliku peraje, no vjerujemo da bi se ovdje mogla nalaziti i 4G antena pa bismo bili pažljivi s krovnim nosačima. Visina krova od svega 1.505 mm znači i da mu imate lagan pristup, a cijeli automobil unatoč dizajnu zapravo leži dosta nisko. 

Megane_Electric-7.jpg

Stražnja strana koristi hatchback dizajn sa solidnim otvorom tako da autom možete prevoziti i veće komade prtljage ili namještaja, prema potrebi. Stražnja stakla su standardno zatamnjena, a do pola stakla se nastavlja i krov koji će zapravo zaštititi dio stakla od jutarnje rose i zamrzavanja.  

Megane_Electric-5.jpg

No, glavna atrakcija straga svakako je novi svjetlosni potpis koji se sada nastavlja do samog Renaultovog znaka u centru. LED traka nalazi se unutar kromirane letvice koja se proteže cijelom širinom stražnje strane automobila. Sama svijetla imaju zanimljiv dizajn iscrtan u 3D prostoru koji povlači inspiraciju i sa Renaultovog loga.

Megane_Electric-21.jpg

Jedini minus dizajna je što se stvarno morate približiti da biste cijenili detaljan dizajn i implementaciju. Svijetla ukupnom dizajnu automobila straga daju vrlo ozbiljan izgled. Jedini dizajnerski detalj koji otkriva da je riječ o E-Tech modelu, nalazi se upravo u “Megane” oznaci straga sa stiliziranim “E” slovom na kraju. 

Megane_Electric-25.jpg

Ostaje nam još sam prtljažni koji ručno otvarate u Techno liniji opreme, a otkriva dosta dubok prtljažnik zapremnine 440 litara koji se lagano proširi  preklapanjem stražćnjih sjedala, odvojivih u 2:1 omjeru, a ukupan kapacitet automobila iznosi 1.332 litre. 

  

Unutrašnjost

Unutrašnjost novog električnog Meganea dolazi u nekoliko verzija ovisno o visini paketa i vašem odabiru. Dok postoje kožna sjedala, svjetlija opcija koristi kombinaciju kože i tekstila za dobivanje prikazanog dizajna. 

Megane_Electric_mob-5.jpg

Gdje god pogledali, radi se o mahom recikliranim materijalima, što su u ovom slučaju tekstilne obloge na sjedalima, ali i drugim površinama nadohvat ruku vozača kao i suputnika.  

Crnu boju dodatno razbijaju i svjetliji šavovi “boje titanija”, odnosno koriste žućkaste nijanse. U ovoj srednjoj razini opreme dobivate i manje detalje presvučene eko kožom, koji ipak osjetno podižu ukupan dojam unutrašnjosti. 

Megane_Electric_mob-10.jpg

Vizualno iskustvo infotainmenta dobilo je veliki upgrade, te je sada cijeli sustav vizualno integriran u jednu cjelinu. To uključuje velik zaslon ispred vozača, kao i uspravno postavljen velik infotainment zaslon, lagano okrenut prema vozaču. Povezuje ih integrirani otvor klimatizacije, a isti takav nalazi se i sa lijeve strane od vozača, nudeći jedinstven dizajn cjelokupnog dashboarda.  

Megane_Electric-28.jpg

Suvozač ima puno mjesta ispred sebe, a i ovdje se pazilo na detalje, dodavajući panel s efektom brušenog metaka, kao i svjetlosne integrirane trake u sam kromirani detalj. Kako smo spomenuli, ima dosta metalno kromiranih detalja izvana, pa i iznutra, a često ih prate i LED trake. Smatramo da ovaj automobil ima adekvatnu količinu LED rasvjete iznutra za prolaznu ocjenu. 

Megane_Electric_mob-3.jpg

Primijetiti ćete na slici i nakupljene vlage oko izlaza za klimatizaciju, no riječ je o vrućem danu kada smo odlučili automobil slikati pa je klimatizacija radila zajedno s čestim otvaranjem vrata i vlaga se skupila na hladne dijelove oko otvora za klimatizaciju. Ovaj efekt nećete imati kod “normalnog” korištenja automobila. 

Megane_Electric-34.jpg

Na vratima vozača imamo standardnu ponudu gumbi za kontrolu sva četiri prozora, gumb za zaključavanje kontrole suvozačima, kao i gumbe te mali joystick za kontrolu retrovizora.  

Lijevo od volana, ispod otvora za klimatizaciju imamo prvi red gumbi za brzi pristup osnovnim funkcijama koje bi vam dobro došle, a odnosi se na aktivaciju praćenja trake u kojoj se nalazite sa zvučnim i vibracijskim upozorenjima, ili čak automatskim vraćanjem automobila prema centru. 

Megane_Electric-40.jpg

Zatim možete isključiti i sustav stabilizacije vozila na cesti ako vam je to potrebno. Na kraju tu je i gumb za kontrolu svjetline zaslona ispred vozača kao i infotainmenta u slabijem načinu rada, odnosno kada su svijetla vani upaljena. Za vrijeme dnevne vožnje, zasloni svijetle punom snagom. Tu je i jedan prazan gumb, samo kako bi vas podsjetio da ste imali dodatnu opciju koju niste uzeli. 

Megane_Electric-41.jpg

Odvojeno ispod ovih gumbi imajte još dva, a odnose se na aktiviranje parkirne kočnice iliti “elektronske ručne”, kao i automatsko držanje kočnice svaki puta kada se zaustavite, mogućnost na koju se vrlo brzo naviknete vožnjom u gradu.

 Megane_Electric-13.jpg

Sam volan poprilično je “high-tech” s obzirom da je prepun gumbi i poluga na sebi i oko sebe. Lijeva strana volana ima sve gumbe za kontrolu adaptivnog tempomata, što uključuje i gumb za brzo aktiviranje maksimalne brzine na temelju zadnjeg znaka ograničenja koji ste prošli na cesti. 

Megane_Electric_mob-1.jpg

Desno krilo volana upravlja multimedijom i prikazom podataka na zaslonu ispred vozača. Ne radi se o klasičnim gumbima, već se kontrola odaziva taktilnom vibracijom kada koristite naredbe na volanu. 

Dodatan gumb pričvršćen za volan koji “lebdi u donjem desnom uglu ima osvjetljen “Multi Sense” naziv, a služi za brz odabir načina vožnje koji elite aktivirati, od Eco do Sport načina rada. Promjena modova mijenja i dobar dio boja unutrašnjosti kao i dizajn te boje infotainmenta i zaslona ispred vozača.

Megane_Electric-35.jpg

Volan ima i “lopatice” sa stražnje strane za lak pritisak rukama. Dok bi klasično na automatiku imali mogućnost mijenjanja brzina, ovdje samo mijenjate razinu rekuperacije energije, odnosno želite li da puštanjem papučice gasa automobil nastavi “kliziti” ili pak počne sam kočiti za vožnju jednom pedalom. Nude vam se četiri razine ovog efekta, gdje bismo najjači intenzitet stavili u gradskoj vožnji, opustili ga na otvorenim cestama za lagano praćenje automobila ispred i potpuno ugasili na autocestama.  

Megane_Electric-36.jpg

Desno, iza volana pak u gornjem uglu imate dodatnu palicu kojom birate način vožnje, kao i u automaticima s R, N i D postavkama koje brzom možete mijenjati za lagano manevriranje u parking pored ceste. Pritiskom na gumb na vrhu palice aktivirate Park mod koji aktivira i ručnu kočnicu. 

Megane_Electric-38.jpg

Kako smo spomenuli, oko volana imate jako velik broj poluga i gumbića, no većinu ih nećete često koristiti pa nakon par stotina kilometara, već ste upoznati sa svim mogućnostima i cijeniti ćete što su vam odmah pod prstima, bez potrebe da udaljavate ruku od volana. 

Kada smo već kod toga, s desne strane je i dodatna grana za kontrolu multimedije, odnosno glasnoću kao i prebacivanje glazbe ili radija, gdje se glasnoća kontrolira pritiskom gumba, a prebacivanje glazbe pomoću okretanja kotačića, mali Renaultov detalj kojim život čine uzbudljivijim. 

Megane_Electric-39.jpg

Kako smo već spomenuli, u dizajn je integriran i veliki infotainment s desne strane od vozača, lagano nagnut prema vozaču kako bi se umanjio odbljesak i za jednostavnije gledanje karata na zaslonu. Unatoč tome, kontrola infotainmenta od strane suvozača nije nikakav problem. 

Megane_Electric-27.jpg

Infotainment ima pravilan zaslon s ravnim rubovima, no sam obrub pun je nepravilnih rubova, koji su otvorili dovoljno prostora da s desne strane imate dodatne gumbe osjetljive na dodir za kontrolu glasnoće ili pak gašenje cijelog infotainment zaslona. 

Megane_Electric-44.jpg

Renault je srećom odlučio zadržati fizičke gumbe na dnu infotainmenta kojima možete brzo pristupiti bitnim funkcijama poput kontrole temperature za dvozonsku klimu, paljenje klimatizacije i njenu kontrolu, a tu su i gumbi za brzo odmagljivanje prednjeg i stražnjeg stakla. Tu su i gumbi za zaključavanje i otključavanje automobila iznutra, kao i paljenje sva četiri žmigavca. 

Megane_Electric-91.jpg

Odmah ispod gumbi za kontrolu klimatizacije imate mali pretinac s gumiranom podlogom, a riječ je o držaču za mobitel koji ima ugrađeno i bežično punjenje mobitela.  

Zatim, kako se riječ o električnom automobilu, po sredini kabine imate jako puno prostora, a Megane ima i pomične pregrade da vam olakša sortiranje, što uključuje i držače za šalice. 

Megane_Electric_mob-13.jpg

Zatim dolazimo do naslona za ruke čiji je pokrov prekriven kožom i ugodno mekan za duge vožnje. Možete ga pomicat naprijed-nazad, a odmah ispred imate i mali pretinac za pospremanje sitnica poput ključeva ili primjerice kartica za naplatu bilo da je riječ o autocesti ili parkingu.  

Megane_Electric_mob-12.jpg

Možete naslon i podići za još dodatnog prostora. Spomenimo samo da se sjedala vozača i suvozača u Tehno izvedbi namještaju ručno u svim smjerovima “pumpanjem”.  

Megane_Electric_mob-7.jpg

Straga, osim vrlo udobnih sjedala za dvoje odraslih, možete smjestiti i do troje ljudi s relativnim komforom. Tehno razina opreme nema središnji naslon koji se može spustiti za naslon ruku ili držače, no vožnja je i dalje vrlo udobna.

Megane_Electric_mob-11.jpg

U sredini suputnici imaju otvore za ventilaciju te mogu kontrolirati intenzitet i smjer, no temperatura je kao i kod vozača. Ispod otvora klimatizacije imamo i dva USB-C utora za punjenje mobitela ili drugih gadgeta. 

Megane_Electric_mob-9.jpg

Moramo spomenuti da automobil nosi harman/kardon potpis ozvučenja što se i te kako primijeti kada počnete slušati glazbu malo glasnije. Sustav ima osam zvučnika, dva visokotonca sprijeda i dva straga, te isto tako i četiri zvučnika širokog raspona.

Megane_Electric-32.jpg

U prtljažnik je dodatno odvojeno smješten i dubokotonac koji će glazbi dati one ključne udarce, da cijeli interijer zatitra što ćete pogotovo primijetiti u retrovizoru. Onda znate da stvarno uživancija u vožnji može početi. 

  

Infotainment

Novi Infotainment u električnom Renault Meganu nevjerojatan je spoj tehnologija kao rezultat tri velike kompanije: Renault grupe, Googlea i Qualcomma. Naime, moderni zahtjevi infotainmenta zahtijevaju vrlo brz sustav s jasnim i brzim sučeljem.

Megane_Electric_mob-3.jpg

Qualcomm je zato razvio Snapdragon hardver koji cilja automobilsku industriju, izazov koji je trebalo riješiti jer se model automobila proizvodi puno dulje od modela mobitela koji se osvježavaju na godišnjoj razini. Dok je Qualcomm razvio hardver, Google je sa svojim Androidom riješio pitanje platforme na kojoj leži novi infotainment, činjenica koju ćete brzo prepoznati kada malo prokopate menije.

Megane_Electric-42.jpg

Ako koristite Android mobitel, brzo ćete u postavkama biti kao kod kuće. Uz to, cijelo iskustvo je vrlo fluidno bez ikakvih kočenja, a omogućuje vrlo atraktivne animacije i visoku rezoluciju. 

Jedan od prvih zaslona koji će vas dočekati svakako je navigacija. Zaslon se dijeli na nekoliko odjeljaka koji ostaju statični, kao i glavnim središnjim zaslonom koji prikazuje aktualnu aplikaciju ili postavke.

Megane_Electric-45.jpg

Tako sam vrh zaslona prikazuje podatke o povezanim uređajima, odnosno Bluetooth i vezu s internetom, kao i vanjsku temperaturu i vrijeme. Na vrhu ćete primijetiti i bijelu crticu koja kao i na ostalim Androidima znači da zaslon možete “povući” prema dolje za dobivanje brzog pristupa raznim postavkama.  

Nakon toga imate statičnih pet ikona koje nude brzi pristup navigaciji, multimediji, Android Auto, odnosno pozivima (ovisno o povezanom uređaju), pristup meniju s aplikacijama i na kraju postavkama automobila. 

Megane_Electric-92.jpg

Ispod isprekidane linije nalazi se glavni dio zaslona koji je promjenjiv, a na samom dnu imamo ponovno statičan dio zaslona koji se bavi postavkama klimatizacije i ugode u kabini, prikazujući željenu temperaturu, intenzitet rada klimatizacije za obje strane automobila kao i biranje rada grijanja sjedala i volana, jednom kada stignu hladniji dani. 

Glavni zaslon podijeljen je na glavnu aplikaciju (navigaciju) kao i prikaz dvije sporedne pri dnu za bolji pregled informacija, vrlo slično kako izgleda i Android Auto, no s oštrijim uglovima. 

Megane_Electric-97.jpg

Za karte se koriste standardne Google karte s lako prepoznatljivim dizajnom i navigacijom koja vas obavještava o trenutnom stanju u prometu.  

Podržan je i Apple CarPlay, povezivanje Bluetoothom, a od aplikacija dobivate Googleov Podcasts, vijesti kao i Spotify, no tu je i dućan s dodatnim aplikacijama. Android Atuo funkcionira preko žice ili bežično, te s njime nismo imali problema. 

Megane_Electric-47.jpg

Vjerujemo da vam ne trebamo opisivati finije detalje Googleovog Android sustava pa se bacimo na sve mogućnosti infotainmenta u vezi sa samim automobilom. 

Megane_Electric-81.jpg

Prvi prozor nudi vam biranje načina vožnje, a odabir su Comfort, Eco, Sport i Personal. Sve možete uređivati do neke razine, makar to bila boja ambijentalnog osvjetljenja, dok vam je Personal postavka otključana da sami postavite željeno ponašanje automobila za vrijeme vožnje. 

Megane_Electric-83.jpg

Ispod tog odabira imate sve postavke podijeljene po temama, a prva “električni” odražava postavke oko baterije i punjenja. 

Megane_Electric-49.jpg

Pokazuje vam se postotak i potrošnja baterije s prikazom u živo toka energije. Također prikazuje radi li aktivno hlađenje unutar automobila. Na dnu imate gumb “potrošnja” gdje možete vidjeti prosječnu potrošnju pomoću grafova, gdje smo mi potrošili recimo 18,4 kWh na 120 km, no od toga je 7,3 kWh otišlo samo na klimatizaciju s obzirom da smo dugo stajali na mjestu i slikali automobil. Takvi podaci dati će vam precizniji uvid u potrošnju i koliko značajno na nju utječu sekundarni sustavi u automobilu. 

Megane_Electric-50.jpg

Kod odjeljka o bateriji dobiti ćete postotak trenutne napunjenosti, kao i odabir maksimalnog punjenja. Kao i svi drugi električni automobili ili mobiteli i ostala elektronika, za najdulje trajanje baterije savjetuje se punjenje do 80 %, kao i pražnjenje do 20 % kako bi baterija zadržala maksimalan broj punjenja prije nego joj istekne životno limitiran broj punjenja.

Megane_Electric-51.jpg

Isti efekt vidite i na mobitelu koji ostavite na punjaču svake večeri da se napuni do 100 % i nakon par godina ga već morate puniti dvaput dnevno. Sustav automobila će vas na to upozoravati vrlo često kako biste što dulje mogli imati puni kapacitet baterije. Dodatno, punjenje od 80 % do 100 % traje osjetno dulje kako bi se zaštitila baterija, baš kao i na mobitelu. 

Ovdje imate i opciju tri različita zvuka koje automobil proizvodi za vrijeme vožnje kako bi bio bolje primijećen od strane pješaka. 

Megane_Electric-52.jpg

Slijedeća opcija je aktivacija 360° kamere kao i njene postavke. Zalson je podijeljen na dva dijela gdje desni prikazuje automobil iz ptičje perspektive s punim pogledom, dok s lijeve strane imate prikaz kamere sprijeda ili straga, ovisno gdje se krećete. Dodatno možete sami mijenjati poglede s raznih kamera na automobilu za precizno izbjegavanje prepreka kod parkiranja ili u uskim situacijama. 

Megane_Electric-54.jpg

Tu je i gumb za paljenje asistencije kod parkiranja, a Renault nudi asistenciju parkiranja paralelno, pronalaženja parkirnog prostora i drugih mogućnosti automatskog uparkiravanja, a na vama je samo da vozite naprijed dok se ne detektira slobodan prostor. 

Megane_Electric-55.jpg

Nakon parkinga tu su opcije kontrole “kvalitete zraka”. Osim standardnog rada sustava, automobil ima i aktivni ugljikov filter koji pri detekciji zagađenog vanjskog zraka aktivira recirkulaciju kabine gdje se zrak dodatno čisti filterom. Dodatno možete aktivirati pročišćivač zraka koji radi na 5 minuta, a višestruko tjera zrak kroz filter da ga pročisti od neugodnih mirisa, peludi i drugih čestica. 

Megane_Electric-58.jpg

Zatim je tu svima omiljen zaslon “Driving Eco” koji vas želi naučiti kako voziti optimalno da na jednoj bateriji postignete što bolju kilometražu. S prosječnom brzinom od 15 km/h u gradskim gužvama za vrijeme 30°+ temperatura trošili smo oko 19 kWh energije, no čim se prosječna brzina podigla na 50 km/h, odnosno kada nema gužve, potrošnja pada na 15 kWh.

Megane_Electric-60.jpg

Mi smo dobili ocjenu 74 od 100 bodova, s preporukom da ipak malo lakše ubrzavamo i bolje predviđamo kočenja kako bismo optimalnije iskoristili energiju automobila. Istaknimo da se nismo trudili voziti “eko”, no upalili smo taj način rada i nismo “potezali” na semaforima, tako da se razumna potrošnja lagano postiže. 

Megane_Electric-61.jpg

Opcije kod “pomoći pri vožnji” odnose se na razne senzore automobila. To znači praćenje ostatka prometa ispred vas, nadzor mrtvog kuta kao i samog vozača. Sustav također može kontrolirati zadržavanje traka, bilo da vas samo obavijesti zvukom ili fizički pomakne natrag. Uključivanjem adaptivnog tempomata, automobil može i aktivno držati centar trenutne trake iako kod dinamičnog izgleda cesta u gradu, dobro je aktivno i dalje skretati volan.

Megane_Electric-64.jpg

Vozilo će detektirati znakove s prikazom maksimalnih brzina, a imate gumb na volanu koji će prilagoditi tempomat na zadnju detektiranu vrijednost. Možete odrediti i toleranciju na pročitanu brzinu unutar menija, do +10 km/h. 

Megane_Electric-67.jpg

Kod parkiranja imate opciju kontrole pojedinačnih senzora, odnosno njihove aktivacije kao i vrstu te glasnoću zvuka koju će automobil reproducirati. Dodatan sustav pratiti će promet i pješake koji vam dolaze sa strane dok izlazite iz parkirnog mjesta kako bi se izbjegli slučajni sudari. 

Megane_Electric-69.jpg

Tu su i razne postavke sustava automobila kod otključavanja i zaključavanja, želite li da vas “pozdravi” i ostale sitnice. Automobil koristi i Adaptive Vision svijetla koja sama mogu kontrolirati rad dugih svjetala, a na vama je samo da odaberete točnu stranu kojom se vozi u vašoj zemlji da bi sve radilo ispravno. 

Megane_Electric-72.jpg

Na kraju imate i same postavke Android sustava koji se uglavnom kontroliraju automatski, no uvijek vam nude pristup raznim opcijama, makar to bio prikaz milja umjesto kilometara. Ovdje vam Googleov sustav nudi i precizno postavljanje glasnoće za sve različite dijelove sustava, od medija, poziva, obavijesti, navigacije, itd. 

Megane_Electric-77.jpg

Spomenimo još što sve možete birati kod personaliziranog načina vožnje, iako se radi više-manje o standardnim obavijestima. Kod pogona možete birati uobičajeno, Eco i Sport, a primarno se odnosi na reakciju automobila kod pritiska papučice gasa. Primjerice, Eco način neće imati munjevite reakcije, već preferira laganiju vožnju s osjetnom rekuperacijom. Sport način fokusira se na što bolja ubrzanja i reakcije na vaš input. 

Megane_Electric-85.jpg

Zatim možete prilagoditi “napor upravljanja”, odnosno otpor volana na vaša upravljanja. Dok neki ćele lagano upravljanje bez otpora na volanu, drugi vole “osjetiti” otpor pri oštrijim zavojima, postavke koje lagano možete prilagoditi sebi u postavkama. 

Megane_Electric-86.jpg

Na kraju tu je i dinamika vozila, a odnosi se na reakcije u zavojima pri aktivnijoj vožnji te postoje ponovno tri razine: Uobičajeno, Udobnost i Sport. Osjećaj u “Sport načinu nešto je tvrđi što osjetite kod prelaska preko neravnina, no zato auto bolje leži u zavojima. Postavka udobnost primjerice ugodnije prelazi preko neravnina, no možete osjetiti “ljuljanje” kod oštrijih zavoja.  

Megane_Electric-87.jpg

Ovdje možete postaviti i ambijentalno svijetlo pod “život na ploči” postavkama. Ovaj model ima solidno osvjetljenje interijera u jednoj boji za koju se odlučite, a osim boje možete postaviti i intenzitet prema vlastitim željama. 

Megane_Electric-88.jpg

Postavke zvuka dostupne su vam dok slušate radio, a vodi vas u sustav harman/kardon gdje možete birati standardno balans gdje želite da zvuk u automobilu bude fokusiran. 

Megane_Electric-94.jpg

Zatim imate i kontrolu tona iliti svojevrstan EQ gdje osim visokih, srednjih i dubokih tonova, možete postavljati i intenzitet subwoofera u prtljažniku. Ovisno o suvozačima, možete ga i isključiti. 

Megane_Electric-95.jpg

Pod Ambiance opcijom možete birati i efekt koji će modificirati glazbu, poput Studio, Koncert, Lounge, Club i Immersion opcija. Svakako predlažemo da ih isprobate. 

Megane_Electric-96.jpg

Na kraju imamo i velik zaslon ispred samog vozača. Ostao je vizualno vrlo sličan ostalim high-end Renault modelima, s tri odjeljka koji prikazuju sve bitne informacije. U sredini imate nacrtan vaš automobil s prikazom kada su vam upaljene kočnice, udaljenost od automobila ispred, prikaza detektiranog znaka za brzinu i slično. Tu je i prikaz držanja centra traka i ostalih vizualnih informacija. 

Megane_Electric_mob-25.jpg

Desna strana pokazuje vam u postotku energiju motora koja se koristi (ili rekuperira), kao i informacije o vožnji poput potrošnje, kilometraže i slično. 

Megane_Electric_mob-23.jpg

Lijeva strana prikazuje vam brzinu, stanje adaptivnog tempomata, stanje napunjenosti baterijom i ostale bitne detalje. 

Megane_Electric_mob-15.jpg

Zaslon ispred vozača može se i pretvoriti u veliku kartu za navigaciju tako da oslobodite infotainment suvozaču za biranje glazbe i ostale sitnice, a vama olakšava vožnju jer ne morate okretati glavu prema centru svako malo.

Megane_Electric_mob-18.jpg

  

Motor i vožnja

Renault je nove električne Megane verzije podijelio u dvije veličine baterija i nekoliko opcija s različitim brzinama punjenja. Tako dobivate opcije sa baterijama od 40 kWh ili 60 kWh, a Techno opcija dijeli se na Standard charge, Boost charge, Super charge i Optimum charge verzije.

Megane_Electric_mob-29.jpg

Naš testni model koristio je najbolju verziju, s 60 kWh baterijom i Optimum Charge standardom koji osigurava AC punjenje snagom do 22 kW, odlična opcija za Hrvatsku jer dosta punjača ima ovaj standard. DC punjenje doseže brzinu do 130 kW (ovisno o napunjenosti baterije i temperaturi baterije/okoline).

Megane_Electric-2.jpg

Baterija se tako na najbržem punjenju može napuniti za nekih 75 minuta, dok punjenje s AC22 standardom traje tri sata. Baterija koristi 352V dizajn, a napaja motor snage 160 kW iliti 220 KS s okretnim momentom do 300 Nm koji se postiže pri okretajima od 100 do 4.714 o/min. 

Megane-Electric-1-2.jpg

Spomenimo kako je automobil limitiran na maksimalnu brzinu koja iznosi 160 km/s. Ubrzanje je zato impresivno s obzirom da se ipak radi o električnom pogonu, a od 0 do 100 km/h možete doći za nekih 4,4 sekunde. 

Megane_Electric_mob-6.jpg

S umjerenim načinom vožnje lagano ćete postići oko 16 kWh prosječne potrošnje na 100 km, što znači da bez kočenja možete prijeći oko 375 kilometara. Jednom kada uključite i regenerativno kočenje (bez vožnji po autocesti) domet lagano prelazi 430 kilometara, ponovno ovisno i o vanjskoj temperaturi. 

Megane_Electric-9.jpg

Automobil prazan ima 1.636 kg te kada ga napunite lagano doseže dvije tone, činjenica koju ćete jedva primijetiti u svakodnevnoj vožnji jer vrlo živahan motor bez problema vuče njegovu masu po svim uvjetima, a također je vrlo stabilan i na zavojitim otvorenim cestama. Mi smo ga naravno potezali na semaforima s naglijim startom pa smo završili s nekih 18 kWh potrošnje, no vjerujemo da jednom kada se zabavite, možete postići puno volje rezultate. 

 

  

Zaključak i cijena

Novi Renault Megane Electric u svim svojim izvedbama osjetno se razlikuje od svoje motorizirane verzije, a vjerujemo kako će se paralelno proizvoditi još neko vrijeme. Nudi vrhunsku preglednost na cesti s ogromnim brojem sigurnosnih sustava koji će i nesigurne vozače osloboditi bige, pogotovo kod parkiranja.  

Megane_Electric-43.jpg

Smatramo da je implementacija Android sustava za infotainment bio pravi pogodak jer je sustav na prvu prepoznatljiv korisnicima Androida, a istovremeno je vrlo brz i responzivan te nismo s njime imali problema. 

Na kraju tu je i cijena, a riječ je o opremi za jednu razinu ispod “najnaucanije” iconic verzije. Mi smo imali Techno EV60 160 kW Optimum Charge model koji je imao i nešto dodatne opreme.

Megane_Electric-22.jpg

Standardno košta 48.690 €, a s dodatkom punjača za kućne utičnice, većim 12-inčnim openR link infotainmentom, harman/kardon zvučnicima i Google navigacijom, toplinskom pumpom za optimizaciju trajanja baterije za vrijeme hladnih dana te paketom za parking i pomoć u vožnji, zajedno sa specijalnom metalik plavom bojom, automobil na kraju košta 53.370 € nakon PDV-a i PPMV-a. 

Podijeli