Renault Megane R.S. Trophy 300 TEST

Najsnažnija izvedba Renault Meganea R.S. Trophy konačno je stigla i u našu redakciju, a posebno nas je veselilo što je na taj tjedan bilo najavljeno i lijepo, odnosno ponajviše suho vrijeme. Naime, u posljednje vrijeme svaki puta kada imamo na testu neki snažniji automobil pada kiša ili je toliko hladno da ima poledice na cestama, pa smo sa smješkom dočekali taj tjedan.

Iako smo ranije ove godine imali na testu ''običnu'' izvedbu, Megane R.S. TCe s 280 KS, Trophy izvedba donosi nekoliko važnih razlika, a prva i očita je 20 KS više. No i sami znate da nije sve u snazi, već i da automobil mora imati dušu i nešto što će vas privući, a Trophy ima baš to.

Dizajn i praktičnost

Već i vrapci na grani znaju prepoznati bilo koji R.S. model iz daleka, no samo će rijetki prepoznati jedan detalj sprijeda – natpis Trophy na braniku, no za to će trebati automobil stajati, jer je natpis moguće vidjeti samo tada. Otisnut je tik iznad tablice, na ''polici'' između tablice i usisnika zraka.

Testni je primjerak imao opcijske 19-inčne Trophy Forgee aluminijske naplatke (doplata 7.500 kn) koji mu odlično stoje, a na njih su bile montirane zimske gume u dimenziji 245/35 R19. Straga se pak razlike u odnosu na R.S. izvedbu ne vide golim okom.

Naravno svi vi koji volite biti u centru pažnje, Megane R.S. Trophy će vam to i omogućiti, a onda vam ni doplata od 12.300 kuna za Sirius žutu boju neće biti preskupa. Čak i dok se vozite u Comfort modu, kada auspuh tiho brunda i ne puca, vidjet ćete se da se mnogi za vama okreću, a na semaforu su sve oči uperene vama. I ako vam dotad nije bilo jasno kako vozite nešto posebno, tada će vam postati.

Iako je riječ o čistokrvnom sportašu, Megane R.S. ima i svoju praktičnu stranu, pa tako osim 5 putnika može prevesti i dostatnu količinu prtljage putnika, kao pravi kompakt, a stražnja se sjedala mogu preklopiti, pa u njemu možete prevesti i veće stvari i to jako brzo, a samo trebate paziti da se nešto pritom ne slomi.

Unutrašnjost

Tipična R.S. unutrašnjost je kod testnog modela bila dodatno začinjena jako lijepim i jako udobnim Recaro sjedalima (doplata 19.200 kuna), koja su presvučena u kombinaciji koža i alkantara, omogućuju puno udobniju svakodnevnu vožnju, a primijetio je to svatko tko se vozio s nama i u R.S. izvedbi.

Za 8,7-inčni središnji multimedijalni sustav R-Link u kombinaciji s BOSE Surround Sound sustavu i R-Sound efektom je potrebno doplatiti 6.900 kuna, a voljeli bi kad bi neke stvari sustava bile logičnije posložene, iako će se vlasnici bez problema naviknuti na njih.

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 01

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 02

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 03

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 04

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 05

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 06

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 07

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 08

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 09

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 10

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 11

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 12

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 13

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 14

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 15

image

Renault Megane R.S. Trophy 300 16

Renault Megane R.S. Trophy 300 01
Renault Megane R.S. Trophy 300 02
Renault Megane R.S. Trophy 300 03
Renault Megane R.S. Trophy 300 04
image
Renault Megane R.S. Trophy 300 05
Renault Megane R.S. Trophy 300 06
Renault Megane R.S. Trophy 300 07
Renault Megane R.S. Trophy 300 08
Renault Megane R.S. Trophy 300 09
Renault Megane R.S. Trophy 300 10
Renault Megane R.S. Trophy 300 11
Renault Megane R.S. Trophy 300 12
Renault Megane R.S. Trophy 300 13
Renault Megane R.S. Trophy 300 14
Renault Megane R.S. Trophy 300 15
Renault Megane R.S. Trophy 300 16

Volan je također presvučen u kombinaciji koža i alkantara i dobro je pogođene veličine i debljine, a R.S. oznaka na njemu će vas stalno podsjećati kojim automobilom upravljate, ako vam već nije dovoljan samo zvuk. Na stražnjim sjedalima je nešto manje mjesta za koljena, a razlog tome su Recaro sjedala koja su nešto glomaznija od običnih sjedala, no ljubitelji ovakvih automobila će i straga sjediti bez prigovora, jer će uživati u vožnji.

Jasno je kako je sve predodređeno vozaču i suvozaču i njihovim užicima u vožnji, no neki detalji su tu iako ih ne bi očekivali. Tako je ventilacija provedena i za stražnja sjedala, a ispod nje se nalazi i 12 V utičnica. Dovoljno za putnike straga.

Motor i vožnja

Megane R.S. Trophy pod prednjim poklopcem skriva 1,8-litreni turbo benzinac s okruglo 300 KS koji je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Trophy je dostupan i s automatskim EDC mjenjačem, no kod ovakvih automobila preferiramo ručne mjenjače, ali i klasičnu ručicu parkirne kočnice, kakvom je opremljen Trophy. Baš onako kako mora biti.

Postoji nekoliko modova vožnje, a za grad gotovo jedini izbor je Comfort, kod kojeg nećete ostati bez bubrega na prometnicama koje su pune rupa i uspornika (iliti ležećih policajaca). Kod takve vožnje će vam biti zahvalni i susjedi koje nećete probuditi u ranu zoru svojim brundanjem u praznom hodu i pucanjem iz auspuha.

Dosta se osjeti razlika između različitih modova vožnje, a u svima je Trophy jako brz, a najbolje je izabrati R.S. Tada je volan nešto teži, a zvuk iz auspuha ispušta lijep i brundavi gas, a čuje se i lagano pucketanje, koje postaje jako glasno naglim otpuštanjem gasa. I tada kroz vas prođu trnci, a svaka dlačica na tijelu će se nakostriješiti.

Međuubrzanja su dobra pa je i na najkraćem prostoru moguće prestići i dva vozila bez ikakvih problema, dok su zavoji posebna priča. Trophy ih jednostavno obožava, a stvarno je jako teško pretjerati i izbaciti ga iz putanje. Tome pridonosi i 4Control sustav koji zakreće i stražnje kotače, a sve kako bi Trophy ispunio točno ono što od njega želite.

A ovakvo vozilo je potrebno i zaustaviti, a za to su zadužene Brembo kočnice koje su toliko dobre da ne možete vjerovati. Da, ovo zvuči kao neka tv reklama, no nakon što se naviknete na njih, kočnice na svim ostalim automobilima će vam se činiti preslabe.

Iako nije važno, trebamo spomenuti i potrošnju. Prosjek nam je bio 10,5 litara, ali rijetko smo se vozili tako da pazimo na potrošnju. Doduše, ona će pasti na nekih 8 litara prilikom lagane vožnje na otvorenoj cesti, no zvuk vas jednostavno zove da pritisnete papučicu malo jače, pa i potrošnja raste. U gradu se ona kreće između 10 i 11 litara, a slična je situacija i na autocesti, iako Trophy nije namijenjen vožnji po njoj. Ipak su zavoji njegova najveća ljubav.

Zaključak i cijene

Testni Renault Megane R.S. Trophy 300 košta 339.669 kuna i u tu je cijenu uključeno dosta dodatne opreme. Najskuplja doplata su Recaro sjedala po 19.200 kn, zatim slijedi žuta Sirius boja po 12.300 kuna te 19'' Trophy Forgee aluminijski naplatci po 7.500 kn.

Tu je i 8,7-inčni multimedijalni sustav + BOSE audio sustav po 6.900 kn, paket parkiranje po cijeni od 5.000 kuna, head-up zaslon po 2.500 kn i naposljetku paket Visio koji uključuje prepoznavanje znakova, sustav upozorenja o promjeni vozne trake i upozoritelj za prekoračenje brzine po 1.500 kn.

Cijena za Renault Megane R.S. Trophy 300 kreće od 281.400 kuna za izvedbu s ručnim mjenjačem, dok izvedba s automatskim EDC mjenjačem starta od 296.400 kuna. Naravno, ove cijene vrijede do kraja 2019. godine, a kakve će biti sljedeće, to ćemo tek vidjeti jer Trophy ispušta između 176 i 183 g CO2/km.

Svaki ljubitelj i budući kupac R.S. modela svakako treba isprobati R.S. izvedbu s 280 KS, ali i R.S. Trophy izvedbu s 300 KS i vidjeti koja njemu bolje odgovara. Po nama nadoplata za Trophy izvedbu vrijedi svaku kunu, a ovime pozdravljamo i sve inženjere iz Renault Sport odjela, i svakako želimo da i ubuduće rade ovako dobar posao.