TEST Toyota C-HR PREMIERE

Sve popularniji C-SUV segment ima novog predstavnika, a nama je sad došao i na test. Toyota C-HR je i u prvoj generaciji plijenila poglede atraktivnim dizajnom, dok su se ispod površine nalazili pouzdani Toyotini motori.

Ništa drugačije nije ni u novoj generaciji, koja donosi agresivne linije i dvobojnu karoseriju koja ukazuje na potencijal dinamične vožnje po lokalnim cestama koje su okružene slikovitim pejzažem.

2_1.jpg

S testnom verzijom – 2.0 hibridnim motorom s pogonom na sva četiri kotača – upravo to je i moguće. Mi smo ga na testu imali kad su Lijepom našom projurile WRC jurilice, pa smo se i mi odlučili provozati upravo tim cestama za pitoreskne fotografije uz Novigrad na Dobri i druga, za fanove WRC-a, sad već popularna mjesta.

3_1.jpg

Kad živahnim performansama i atraktivnom dizajnu dodate najnovije tehnologije i udobnost u interijeru, uspjeh je zagarantiran. No, da ne preskačemo korake, krenimo redom i pogledajmo detaljnije što nam sve donosi nova generacija Toyote C-HR.

4_1.jpg

Dizajn i praktičnost

Zahvaljujući upečatljivoj žutoj boji u kombinaciji s crnom, C-HR plijeni poglede gdjegod se uputili. Crna boja obilježit će krov i stražnji kraj auta, zajedno u kombinaciji s detaljima na bočnom i prednjem dijelu.

5_1.jpg

Jednom kad ste ga ugledali, fokalna točka pogleda svakako će biti prednja svjetla koja svojim futurističkim dizajnom pružaju jedinstven svjetlosni potpis s prednje strane auta – pogotovo kad ga gledamo noću.

6_1.jpg

Ako ga pak ugledate sa stražnje strane, svjetla će opet činiti glavnu točku pozornosti zahvaljujući atraktivnoj LED traci koja se širi duž cijelog stražnjeg dijela auta, a u središtu se nalazi naziv modela – Toyota C-HR. Traka je široka i integrirana u kompaktno stražnje krilo, što nam dizajnom odgovara jer je ostatak stražnjeg dijela automobila crn.

7_1.jpg

Crni su i 19-inčni aluminijski naplatci sa strojnom obradom vanjske površine, a koji dolaze u atraktivnom izdanju s pet dvostrukih krakova.

8_1.jpg

Oštre bridove nalazimo duž cijele siluete auta – na prednjoj maski i haubi, preko bočnih stranica, sve do stražnjeg dijela auta. Isto možemo reći i za elegantno dizajnirane plastične elemente na dnu karoserije koji služe za zaštitu od kamenčića i drugih potencijalnih oštećenja. Njih nalazimo i na blatobranima.

9_1.jpg

Bočni retrovizori također su u crnoj boji, a pokazivači smjera su integrirani u njih. Radi se o tankoj liniji koja se na crnim retrovizorima jasno vidi kad su pokazivači upaljeni. Još jedna stvar koju svakako želimo napomenuti su kvake.

10_1.jpg

U vožnji i kad je auto zaključan, one praktički ne postoje. Naime, one se u tim situacijama uvuku u karoseriju i u tim trenucima nema nikakvih izbočina. Tek kad mi zapravo trebamo koristiti te kvake, one se izvuku i spremne su za otvaranje vrata. Na taj način, C-HR je za taj sitni detalj atraktivniji, ali i aerodinamičniji u vožnji.

11_1.jpg

Na ovakvu pozornost detaljima smo i navikli kod Toyote, a ona se nastavlja i u unutrašnjosti ovog automobila.

Unutrašnjost

Prednja sjedala nastavljaju ono što je vanjski dizajn započeo. S presvlakama od crne kože sa žutim šavovima, raznim linijama i kromiranim detaljima kod dodirnih točaka sjedala i naslona za glavu, ova sjedala govore da se radi o živahnom automobilu koji nudi vrlo dobre performanse za dinamičnu vožnju.

12_1.jpg

No žuti šavovi se ne nalaze samo na sjedalima, već i na vratima gdje nalazimo i kombinaciju plastičnih i metalnih detalja, s alkantarom kao glavnim detaljem, zajedno u tandemu s tankom LED trakom koja će zaokružiti ovaj moderni pristup dizajnu interijera.

13_1.jpg

S obzirom da sjedamo u C-SUV, možda nije nešto što biste očekivali, ali za interijer bismo rekli da je trijumfalan. Osim velike panorame na krovu, koja je apsolutni dobitnik i pruža nam predivne poglede za ovih proljetnih dana i noći, centralna konzola i središnji most zauzimaju taman toliko prostora da možete komforno sjediti u njemu, ali da nema puno prostora za manevar.

Zahvaljujući tome, osjećali smo se izrazito sigurno u ovom autu, i to prije nego što smo upalili C-HR po prvi put i upoznali se s nizom asistencija u vožnji koje Toyota nudi vozaču. Na kraju krajeva, radi udobnih sjedala i velikog naslona za ruke nismo ni htjeli puno manevrirati jednom kad smo se namjestili.

14_1.jpg

Na središnjem mostu pronalazimo klasični Toyotin mjenjač, koji nudi standardne opcije za automatski mjenjač hibridnog vozila, uključujući i paljenje opcije za rekuperaciju energije kočenjem. Osim njega, naći ćete i parkirnu kočnicu, tipku za tranziciju na EV mode – način rada u kojem koristite isključivo električnu energiju iz baterije – i auto hold.

15_1.jpg

Tu su, dakako, i držači čaša i prostor za odložiti mobitel, gdje ga možete bežično puniti. Iznad njega se nalazi jedan USB-C utor za spojiti mobitel, kao i fizičke tipke za grijanje volana, asistenciju pri parkiranju i dr.

16_1.jpg

Iznad njih nalazimo fizičke tipke za upravljanje klimatizacijom, što nam se sviđa. U vožnji nam je puno lakše pritiskati jednostavnu tipku koja radi na principu pritiska gore, odnosno pritiska dolje, ovisno o našim potrebama.

17_1.jpg

Centar pozornosti ipak će najviše plijeniti veliki i atraktivni 12,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir. Zaslon je vrlo responzivan i nismo imali nikakvih problema s korištenjem ni u jednom trenutku. Jedino što bismo voljeli vidjeti kotačić za upravljanje glasnoće glazbe, a ne tipke koje se nalaze ispod zaslona.

18_1.jpg

Ispod tih tipki nalazi se i kraća LED traka koja je u skladu s ostatkom dizajnerskih odabira pri izradi ovog automobila – kako izvana, tako i iznutra.

19_1.jpg

Na volanu nalazimo praktički standardni raspored tipki kod Toyote. S lijeve strane su većinom tipke za kontrolu multimedije i obavljanje poziva, dok su s desne kontrole za tempomat i upravljanje drugim asistencijama. S tim da valja napomenuti da bi možda bolja podjela bila na donju i gornju polovicu tipki na volanu.

20_1.jpg

Naime, na toj donjoj polovici su zapravo kontrole za multimediju i infotainment, te su čak vizualno odvojene drugačijom vrstom plastike. S druge strane, na gornjoj polovici onda upravljamo pozivima, vozačkim asistencijama te mogućnostima na atraktivnoj i potpuno digitalnoj 12,3-inčnoj instrumentnoj ploči, na kojoj možete pronaći sve ključne informacije o autu.

21_1.jpg

Iznad nje se nalazi i tzv. head-up zaslon, koji će omogućiti vozaču da što je više moguće drži pozornost na cesti, a ne na instrumentnoj ploči, infotainment sustavu i drugim elementima koji potencijalno mogu smanjiti njegovu pozornost na promet.

22_1.jpg

Suvozače, koji se ne trebaju toliko fokusirati na cestu, pogled će često vući prema staklenom krovu koji, prema Toyoti, nudi na tržištu najbolju toplinsku udobnost tijekom cijele godine. To pripisuju posebnom staklu prekrivenom s dva premaza – jedan za zimsko vrijeme, a drugi za vruće i sunčane ljetne dane.

23.jpg

Prije nego što se okrenemo Infotainment sustavu, valja spomenuti da se volumen prtljažnika mijenja ovisno o modelu kojeg odaberete. 1,8 HEV broji zapremninu 388 l, 2.0 HEV s prednjim pogonom 364, 2.0 HEV s AWD-i pogonom 362 l, dok 2.0 PHEV model broji 310 litara u prtljažniku.

24_1.jpg

Pri odabiru paketa s električnim poklopcem prtljažnika, dobit ćete dvije opcije za zatvaranje prtljažnika – možete ga zatvoriti ili pritiskom tipke na poklopcu prtljažnika ili tako da ga „cimnete“ povlačenjem poklopca na za to označenom mjestu, a gdje se nalazi hvatište za dlan.

Infotainment

Na centralnoj konzoli nema sumnji tko je glavna zvijezda: veliki 12,3 inčni zaslon osjetljiv na dodir opremljen je novim tehnologijama i mogućnostima koje će učiniti vožnju izrazito ugodnom. Tu, za početak, prednjači mogućnost bežičnog povezivanja za Android Auto i Apple CarPlay aplikacije, koje su odlično integrirane u Toyotin multimedijalni sustav.

25.jpg

Za slučaj da niste spojeni putem jedne od tih dviju aplikacija, ili ih jednostavno ne koristite, ne brinite jer C-HR dolazi s vrlo dobrom navigacijom, mogućnošću obavljanja poziva i slušanjem glazbe neovisno o njima.

26_1.jpg

Osim multimedije, putem njega možete upravljati i nizom drugih značajki u autu, te pregledavati bitne informacije o vožnji.

27_1.jpg

Tako ćete moći putem infotainment sustava saznati informacije o trenutnoj i prošlim vožnjama, upravljati načinom vožnje, te namještati razne postavke u autu.

28_1.jpg

Motor

Toyota C-HR nudi nekoliko opcija pogonskih sklopova, a svi su elektrificirani. Prvo imamo 1,8 hibridni motor s prednjim pogonom. Zatim idu 2.0 s prednjim pogonom i 2.0 s pametnim pogonom na sva četiri kotača koji se zove AWD-i. Za kraj, tu je i opcija plug-in hibrida, koji također ima 2.0 motor.

29_1.jpg

Sve HEV verzije imaju litij-ionsku bateriju kapaciteta 4,08 Ah, dok plug-in hibrid model dolazi s li-Ion baterijom kapaciteta 51 Ah. Sve verzije C-HR-a dolaze sa spremnikom goriva od 43 litre i E-CVT mjenjačem.

30_1.jpg

2.0 verzija dolazi s četverocilindričnim benzinskim motorom snage 112 kW (152 konjske snage) s najvećim okretnim momentom od 190 Nm pri 6.000 okr./min. Električni motor sprijeda snage je 83 kW (113 konjske snage), što za verziju s prednjim pogonom rezultira ukupnom snagom od 197 konjskih snaga (145 kW). Ubrzanje od 0 do 100 km/h ove verzije je 8,1 sekundu, a maksimalna brzina je ograničena na 180 km/h.

31_1.jpg

Verzija 2.0 motora s pogonom na sva četiri kotača ima još i električni motor straga snage 30 kW (41 konjska snaga), što je rezultiralo i nešto bržim ubrzanjem od 0 do 100 km/h – 7,9 sekundi – dok maksimalna brzina ima isto ograničenje.

32.jpg

Nominalna potrošnja ovih dvaju verzija je oko pet litara – za prednji pogon iznosi 4,9 litara, a za AWD-i verziju 5,1 litru. Nekakvom prosječnom vožnjom – u kojoj su se izmjenjivali gradski i otvoreni uvjeti – smo to i dostigli. Logično, pri nešto dinamičnijoj vožnji, ta brojka je rasla, ali ne pretjerano.

Zaključak i cijene

Toyota C-HR svakako je auto za one koji ne žele samo doći od lokacije A do lokacije B, već žele to odraditi u stilu. C-HR je vizualno vrlo atraktivan auto s agresivnim linijama karoserije, a interijer prati tu odvažnost, pružajući odlično iskustvo vožnje.

33.jpg

Auto je vrlo udoban i zabavan za voziti, ali istovremeno nudi niz vozačkih asistencija kao što su Lane Change Assist, automatski sustav dugih svjetala, Proactive Driving Assist i druge, kojima je cilj povećati sigurnost vozača i svih suputnika u vozilu.

Osjećaj vožnje je ugodan i odgovara ostalim hibridnim modelima iz Toyotine obitelji automobila, pogotovo kod plug-in hibridnog modela, čiji je sustav preuzet iz Toyote Prius.

34.jpg

Početna cijena najjeftinijeg modela C-HR ENTER iznosi 29.785 eura, dok testni model Toyota C-HR PREMIERE s bogatim paketom opreme koji smo mi isprobali košta 45.113 eura.

Podijeli