Renault Espace E-Tech TEST

Trenutno najveći automobil kojeg Renault nudi uistinu je pojava – kako izvana, tako i iznutra. Sa svojim pozamašnim dimenzijama (472 x 184 x 165 cm), Espace je pojava na cesti.

Nemoguće ga je ne vidjeti, čak i kad dolazi u ovoj suptilnoj, ali atraktivnoj tamnoplavoj metalik boji, službenog naziva TERRE – plava Nocturne. Kad sparite to s vrhunskim aluminijskim naplatcima od 20 inča koji su nam se svidjeli na prvi pogled, Espace je prava poslastica za vidjeti na cesti.

2_2.jpg

Unatoč tome, glavna odlika ovog auta nije njegov dizajn izvana, već njegova unutrašnjost. Od korištenih tehnologija i mogućnosti do dizajna interijera i korištenih materijala, sve nam se u unutrašnjosti dopalo.

4_2.jpg

Kad povrh toga dodate i kompleksni, ali učinkovit E-Tech hibridni sustav koji će rezultirati odličnom prosječnom potrošnjom od šest litara na testu (koja pada još niže u gradskim uvjetima), Espace se čini kao vrhunsko rješenje za one kojima treba puno prostora ili auto s (opcionalnih) sedam sjedala. No upoznajmo se prvo detaljnije s ovim autom.

3_2.jpg

Dizajn i praktičnost

Plava Nocturne boja našeg testnog modela, koja se može odabrati uz nadoplatu, čini nam se kao pun pogodak na ovom autu. Dovoljno se ističe na cesti i razlikuje u moru crnih i bijelih automobila, ali istovremeno nije ni pretjerano ekstravagantna da odskačete od svega što je u vašoj okolini. Pravo rješenje za one koji se žele voziti u stilu bez pretjeranog isticanja.

5_2.jpg

Okrenimo se sad i samom dizajnu karoserije. Prednja maska prati dizajnerske linije koje imaju praktički svi novi Renault modeli. Tu su veliki otvori za hlađenje, kao i veliki logotip Renaulta, koji se kromiranom linijom spaja s prednjim svjetlima.

6_2.jpg

Prednja svjetla također su poprimila moderne crte, s tri zuba na liniji koja se na početku bočne strane spušta i „urezuje“ u karoseriju, za atraktivan svjetlosni potpis auta noću.

7_2.jpg

Kad ga pogledamo iz profila, Espace ostavlja točno onakav dojam kakav bi i trebao ostavljati – radi se o prostranom obiteljskom autu namijenjenom primarno velikim obiteljima. Pri dizajniranju auta nisu korištene nikakve agresivne linije koje bi sugerirale da se radi o sportskom autu, jer to on ni nije.

9_2.jpg

Istu filozofiju primjećujemo i kad ga pogledamo u potpunosti s bočne strane. Dodatni prostor koji je Espace dobio u odnosu na primjerice Australa rezultirao je time da Espace izgleda poprilično veliko, jer on to i jest. Iako više nije monovolumen, kao da održava njegovu tradiciju živom.

10_2.jpg

Pogledom s boka također primjećujemo i sad već standardnu politiku da stražnji prozori budu zatamnjeni, što uvijek pozdravljamo. Više privatnosti na stražnjim sjedalima, a manje odsjaja sunca je uvijek pozitivna stvar.

11_2.jpg

Sa stražnje strane također ne nailazimo na neka iznenađenja. Espace je i tu jednostavni, obiteljski SUV s uglađenim linijama i velikim dimenzijama za što veću prostranost iznutra. Fokus na dobivanje prostranosti se pogotovo vidi na stražnjem dijelu, gdje možemo primijetiti kako se auto dodatno širi ispod stražnjeg prozora.

12_2.jpg

To je rezultiralo prtljažnikom od ogromnih 777 litara u varijanti s pet sjedala. Taj se volumen nešto smanjuje kad odaberete opciju sa sedam sjedala. Naime, tad u prtljažniku imate dostupno 477 litara uz preklopljen treći red sjedala. Ako se i ona koriste, tad mu je obujam 159 litara.

13_2.jpg

Tako da se zaista radi o autu koji je zaslužio svoje ime. No ipak morate donijeti odluku hoćete li u taj prostor potrpati više stvari ili više suputnika. S tim da valja napomenuti da u treći red preporučamo smjestiti osobe do 180 cm visine, koje će u njemu imati zaista solidno prostora. No to možemo reći za praktički svaki auto koji nudi treći red sjedala.

14_2.jpg

Što sve, osim trećeg reda sjedala, Espace nudi u svom interijeru saznajte u nastavku ovog teksta.

Unutrašnjost

Kad smo napokon sjeli u Espace, nismo se mogli oteti dojmu da nam se sve dopada na prvu. Od perforiranih svijetlosivih kožnih sjedala sa šavovima boje jantara koja su grijana (vozačevo sjedalo dolazi i s masažnom opcijom) i ukrasnih traka po vratima te armaturi do velikih zaslona zbog kojih kokpit izgleda poput svemirskog broda i ogromnog panoramskog krova koji se prostire duž dugačkog krova ovog velikog SUV-a.

15_2.jpg

Prvo što vozač vidi kad sjedne u automobil su atraktivan uglati volan s pregršt tipki, pomoću kojih se uglavnom upravlja voznim mogućnostima auta, pozivima, asistencijama na cesti i informacijama koje vidite na lijevom zaslonu ovog futurističkog kokpita.

16_2.jpg

Na njemu ćete vidjeti sve informacije koje vam trebaju za vožnju – trenutnu i prosječnu potrošnju, stanje napunjenosti baterije i koliki vam je doseg prema trenutačnom stanju spremnika goriva, brzinu i ograničenje na cesti kojom se vozite. Odlična stvar koju je taj „brzinomjer“ također prikazivao, a koja nam se naročito svidjela za gradsku vožnju, je 3D vizualizacija našeg auta u okolišu.

17_2.jpg

Naime, taj prikaz bi nam pokazao 3D sliku našeg auta i gdje se on nalazi u prostoru u odnosu na druge aute. Osim što nam je pokazivao aute ispred, također je ukazivao i na aute u traci lijevo i desno od nas, ovisno o tome na kakvoj smo se cesti vozili u tome trenutku.

18_2.jpg

Ovo rješenje je atraktivno dizajnirano, a isto tako može pomoći u određenim situacijama tako da nam je njegova prisutnost čista pozitiva.

19_2.jpg

Prije nego što se okrenemo daljnjim elementima auta, svakako još valja spomenuti da ćemo na stražnjoj strani volana pronaći još neke mogućnosti. Tu su ručice za promjenu intenziteta kočenja kod rekuperacije električne energije, a na donjoj desnoj strani se također nalaze i kontrole za upravljanje glazbom. To je sad već tradicionalna pozicija za Renaultove automobile.

20_2.jpg

Desno od volana pronalazimo ogroman 12-inčni openR infotainment sustav, koji dolazi u kombinaciji s audio sustavom kojeg potpisuje Harman Kardon ukupne snage 485 W. Ona je raspoređena na 12 zvučnika koji se rasprostiru kroz cijeli interijer Espacea za bogat i ravnomjeran profil zvuka u svakoj točki automobila.

21_2.jpg

Dva su visokotonska zvučnika u bočnim stranama armaturne ploče, dva srednjetonska u prednjim i dva u stražnjim vratima, dva surround zvučnika, jedan središnji zvučnik u prednjem dijelu, te dva visokotonca i jedan dubokotonac u prtljažniku.

22_2.jpg

U infotainment sustav je također ugrađen i Googleov paket usluga, od kojih će zasigurno najkorištenija biti navigacija. No više o infotainmentu u nadolazećem segmentu teksta. Okrenimo se drugim aspektima interijera dotad.

23_1.jpg

Kao što smo ranije spomenuli, sjedala od perforirane svijetlosive kože izrazito su udobna, što bismo posebno naglasili za naslon za glavu. On je u Espaceu dosta visok i pruža odličnu, te izrazito udobnu, potporu za sve suputnike.

24_2.jpg

S obzirom da se „mjenjač“ nalazi kod volana kao dodatna ručica, poput onih koje popularno viđamo u američkim filmovima, središnji most između vozačeva i suvozačeva sjedala obilježava minimalizam i funkcionalnost.

25_1.jpg

Za početak, ovaj auto ima jednu od najboljih pozicija za bežično punjenje mobitela koju smo vidjeli kod svih automobila, općenito. Naime, taj prostor se nalazi kod ručke na pomičnom elementu mosta koji se može približiti skroz blizu infotainmentu, ali i na drugu stranu do samog početka naslona za ruke.

26_2.jpg

Na taj način možemo birati gdje je nama najugodnije ostaviti mobitel, koji je tim potezom uvijek nadohvat ruke (naravno, budite odgovorni i ne koristite ga tijekom vožnje). Istovremeno, tako usput biramo i koji dio prostora za pohranu će biti otvoren, a koji ne.

27_2.jpg

U gornjem dijelu tog prostora nalaze se držači čaša, iznad kojih nalazimo i dva USB-C utora za spajanje mobitela. U donjem dijelu je običan prazni prostor u koji stane dosta stvari, poput sunčanih naočala, novčanika i slično. Mi smo ga najčešće koristili za pohranu ključa, odnosno popularne Renault kartice.

28_2.jpg

No to nije jedini prostor za pohranu. Klikom na tipku na samom vrhu naslona za ruke otvarate još veći spremnik za razne potrepštine koje bi vam mogle zatrebati tijekom ili nakon vožnje. Sam naslon za ruke je također vrlo udoban.

29_2.jpg

Ako vam bude nedostajalo držanje mjenjača pri korištenju naslona za ruke, tu je uvijek i ranije spomenuta ručka koja izgleda kao nešto čime naš svemirski brod prebacujemo u višu brzinu. Pogotovo kad ju teatralno pomičemo unaprijed kako bi došli do spremljenih stvari.

30_2.jpg

Na vrhu središnjeg mosta, tik ispod infotainment sustava, pronalazimo neophodne tipke koje ćemo najčešće koristiti, pa nam ih je zato drago vidjeti kao fizičke tipke, a ne opcije do kojih moramo doći tipkanjem po zaslonu osjetljivom na dodir.

31_2.jpg

Tu se nalaze tipke za paljenje svih četiri pokazivača smjera, otključavanje te zaključavanje automobila, i, dakako, tipke za upravljanje klimatizacijom automobila. S tim da valja spomenuti kako su neke opcije grijanja, odnosno hlađenja, ipak na samom dnu infotainment sustava, kao što su grijanje sjedala i volana.

32_1.jpg

Stražnju klupu krasi isti dizajn sjedala kao i prednja dva sjedala, a prostora nikako neće ponestati za one koji sjede u njoj. Espace je izrazito prostran, čak i za više suputnike. Oni će na stražnjoj klupi također dobiti dva USB-C priključka za punjenje svojih uređaja.

33_1.jpg

Infotainment

Vertikalno postavljeni 12-inčni infotainment zaslon pun je tehnologija i vizualno atraktivno izgleda s obzirom da se prostire „od vrha pa do dna“ armaturne ploče. Prvo bismo svakako spomenuli da dolazi s mogućnošću bežičnog spajanja na aplikacije Android Auto i Apple CarPlay, što nam je uvijek drago za vidjeti.

34_1.jpg

To pogotovo vrijedi za ovako postavljen zaslon s obzirom da smo, zahvaljujući njegovoj vertikalnoj orijentaciji, imali vrlo preglednu kartu Google Mapsa, adekvatan prozorčić za Spotify, a onda još i opcionalni treći prozorčić gdje su nam najčešće stajali ili vremenska prognoza ili obavijesti za poruke koje smo primili putem WhatsAppa.

35.jpg

Čini nam se da je zahvaljujući tako postavljenom infotainmentu cijeli sustav bio puno pregledniji i jednostavniji za navigirati. Na vrhu zaslona se u Android Auto nalaze tipke za pristup navigaciji, glazbi, izborniku aplikacije ili povratak na glavni izbornik automobila.

36.jpg

Pritiskom na njega dolazite u izbornik aplikacija gdje možete upravljati spojenim uređajima, pristupiti Google Play trgovini i drugim Google uslugama, pozabaviti se svim postavkama sustava, ali i upravljati mnoštvom asistencija u vožnji, te drugih voznih postavki koje pronalazimo u Multi-Sense Comfort programu.

36_1.jpg

Tu pristupamo mogućnostima kao što su kamera od 360 stupnjeva, handsfree pomoć pri parkiranju, druge pomoći pri parkiranju i sve pomoći pri vožnji, mogućnostima za sjedala, pojedinosti Eco vožnje, informacije o kvaliteti zraka i drugo.

37.jpg

Motor

Espace koristi jedini pogon koji je trenutno dostupan za ovaj model. Radi se o hibridnom sustavu čija je baza trocilindrični benzinski motor s turbom i intercoolerom koji razvija 130 konjskih snaga. Ukupni sustav razvija snagu od 200 konjskih snaga, koji se sastoji i od dva električna motora (jedan je starter generator, a drugi za pogon).

38.jpg

Uz rekuperaciju energije usporavanjem i kočenjem, Renault obećava da ćete moći odraditi 80% gradske vožnje isključivo na električni pogon, a da će prosječna potrošnja iznositi 4,6 litara na 100 kilometara.

Stvarni uvjeti na testu nisu puno varirali u odnosu na rečeno. Benzinski motor se povremeno palio kako bi napunio bateriju, ali ovisno o cestama po kojima smo se vozili i uvjetima na njima, dosta vožnje smo odradili u vožnji na električni pogon, gdje nam je auto pokazivao potrošnju od 0l/100km.

39.jpg

Tako da nam je gradska vožnja rezultirala potrošnjom zanemarivo višom od rečene – nekih pet litara – dok je prosječna ukupna bila oko šest litara, jednom kad u priču ubacimo i vožnju na autocesti.

Espace „stotku“ uhvati za 8,8 sekundi, a najveća brzina koju može postići ograničena je na 175 kilometara na sat.

40.jpg

Vožnja je poprilično udobna, što ne bi trebalo nikoga začuditi jer je to i zamišljeno kao jedna od glavnih karakteristika ovog automobila. No to ne znači da nećete moći uživati u vožnji otvorenim cestama. Espace vrlo dobro savladava zavoje, a naginjanje karoserije je zanemarivo.

41.jpg

Tome pridonosi i 4Control sustav upravljanja na sve kotače koji omogućava preciznije upravljanje. Ipak, glavna prednost tog sustava je ta da pri malim brzinama Espace okreće stražnje kotače u suprotnom smjeru od prednjih, što smanjuje krug okretanja za 1,3 metara. To ga dovodi skoro na razinu potrebnog prostora za gradske automobila, što je vrlo praktično za manevriranje u vožnji gradom, ali i za parkiranje.

Zaključak i cijene

Renault Espace E-Tech Full Hybrid je prostrani auto koji je do vrha napunjen novim tehnologijama – kako u unutrašnjosti za komfor vozača, tako i „pod haubom“ za što učinkovitiji i štedljiviji pogon. E-tech hibridni sustav omogućuje da ovaj obiteljski SUV troši pet ili nešto manje litara u gradskoj vožnji, dok se u mješovitim uvjetima to penje do i dalje vrlo atraktivnih šest litara.

42.jpg

Osim što manje zagađujete okoliš, manje trošite na gorivo, a više na svoju veliku obitelj, jer je upravo takvim kupcima ovaj auto i namijenjen. Naime, treći red sjedala je serijska oprema za novi Espace i pri kupnji automobila jednostavno morate izabrati želite li opciju sa sedam ili vam je dovoljno pet sjedala.

The_All-new_Renault_Espace.jpg

U slučaju odabira Espacea s pet sjedala, dobivate volumen prtljažnika od čak 777 litara, povrh jako prostrane stražnje klupe i vozačkog te suvozačkog sjedala. Iako će svi uživati u vrhunskom Harman Kardon audio sustavu, čiji su zvučnici raspoređeni po čitavoj dužini auta, u većini naprednih tehnologija će ipak najviše uživati oni koji sjede na vozačevu i suvozačevu mjestu.

43.jpg

Vozač u svom sjedalu ima opciju masaže, povrh grijanja sjedala koje je dostupno i suvozaču, pogled na dva velika zaslona – jedan je head-up zaslon sa svim bitnim informacijama za vožnju, a drugi je vertikalno postavljeni infotainment zaslon kojim je bio užitak navigirati.

Svo to guštanje ipak ima i određenu cijenu. Kod Renaulta, za osnovni Espace ona iznosi 42.290 eura. Cijena „iconic“ najskuplje razine opreme koju smo mi imali na testu iznosi 47.790 eura.

44.jpg

Ipak, s opcijskom opremom koju smo također imali u testnom modelu, a to su Matrix LED svjetla, panoramski krov, Active driver assist, multimedijski paket Harman Kardon, rezervni kotač i metalik boja TERRE – plava Nocturne, završna cijena našeg testnog Espacea je s PDV-om i PPMV-om iznosila 51.870,00 eura.

Podijeli