TEST: Citroën C4 X

Citroën je veličinom C4 X smjestio između kompaktnijeg C4 i atraktivnog C5 X, pa bi ovaj crossover koji spaja elegantnu siluetu fastbacka s modernim izgledom SUV vozila mogao privući veliki broj kupaca koji su u potrazi za autom srednje veličine. Istovremeno će zadovoljavati praktički sve potrebe vozača u gradu, ali i na putu.

Drugim riječima, nećete imati problema s parkingom i manevriranjem užim gradskim ulicama, dok ćete istovremeno imati dosta prostora za putnike i prtljagu – pogotovo za prtljagu, kad uzmemo u obzir povećani prtljažnik obujma 510 litara. 

2_3.jpg

Duža putovanja i otvorenu cestu će C4 X preferirati i zbog svog pogona – pod haubom se nalazi 1.2 litreni PureTech 130 turbobenzinac snage 131 KS (96 kW). Budući da nema nikakav oblik rekuperacije energije pri kočenju, kao što smo sad već navikli kod hibrida i električnih automobila, prirodno je očekivati da u gradskim gužvama potrošnja raste.

3_3.jpg

Ipak, čak i u takvim uvjetima je potrošnja vrlo dobra i ne izlazi van gabarita usporedivih automobila. Kad spojimo to s ugodnom i udobnom vožnjom, jednostavnošću vanjskog i unutarnjeg dizajna, teško je ne preporučiti C4 X svima koji žele jednostavan auto koji se „drži osnova“, ali ih odradi na vrlo kvalitetan način.

4_4.jpg

Dizajn i praktičnost

Ta filozofija pri dizajnu automobila se može vidjeti na prvi pogled zahvaljujući provjerenoj kombinaciji bijele boje s crnim detaljima na vanjskoj silueti automobila.

6_3.jpg

Sprijeda pronalazimo prepoznatljiv svjetlosni potpis zahvaljujući Citroën LED Vision tehnologiji, uz koju dolazi i prednja maska koja je sad već godinama istoznačna s Citroënom. Tako imamo prednja svjetla na više razina, iz kojih se proteže kromirani Citroën potpis cijelom širinom karoserije, ispod kojeg nalazimo perforacije za hladnjak motora.

7-3.jpg

Suptilne linije koje pronalazimo na prednjoj haubi su također prisutne i na bočnim crtama C4 X-a s naglaskom na blatobrane i vrata. Na tim elementima pri dnu pronalazimo i plastične dijelove, čija je glavna svrha zaštita karoserije od sitnih ogrebotina i kamenčića s kojima se nerijetko susrećemo u vožnji. Osim toga, pružaju vrlo važan kontrast glavnoj bijeloj boji automobila za atraktivan ukupan dojam.

8_3.jpg

Ipak, glavna zvijezda bočne stranice su izrazito atraktivni i moderni 18-inčni alu naplatci s pet krakova.

IMG_20240529_191456.jpg

Ista filozofija modernog, ali ipak jednostavnog dizajna se nastavlja i na stražnjem kraju C4 X-a. Par elegantnih linija na prtljažniku čini dizajn elegantnim i atraktivnim za gledati, ali ne pretjerano kompliciranim ili nepotrebnim.

10_3.jpg

Isto možemo reći i za stražnja svjetla koja se nalaze na samim rubovima karoserije i djelomično izlaze van iz nje na njenim bočnim krajevima. Svjetlosni potpis ovog LED osvjetljenja prati svjetlosni potpis koji pronalazimo na prednjem dijelu automobila za zaokružen dizajn koji nije previše nametljiv, ali i dalje elegantan da se ističe na cesti.

11_3.jpg

Elegantnu siluetu fastbacka na ovom crossoveru možemo ponajprije možemo pripisati dizajnu krova. Na njemu također primjećujemo nešto što nas je pomalo iznenadilo – umjesto panoramskog staklenog panela, C4 X dolazi s pomičnim krovom kojeg možemo otvoriti i uživati u predivnim sunčanim danima koji su ispred nas.

12_3.jpg

Unutrašnjost

Filozofija koja krasi vanjski dizajn C4 X prisutna je i u njegovu interijeru. Armatura i sjedala odišu jednostavnošću, ali i kvalitetom izrade. Tako, primjerice, iza volana vidimo minimalistički digitalni „brzinomjer“ iza kojeg suptilno svijetle dvije LED trake, kako bi se ipak istaknuo u odnosu na teksturu pozadine.

IMG_20240530_150130.jpg

Na samom ekranu pronalazimo samo osnovne informacije – one koje želimo gledati, a jednostavno ih namjestimo pomoću lijeve i desne ručke koje se nalaze na stražnjoj strani volana. Na njihovim krajevima se nalaze tipke pomoću kojih kontroliramo kako će nam izgledati dizajn tog brzinomjera.

14_3.jpg

Uglati volan dolazi s kožnom presvlakom, dok je njegov centralni dio ipak izrađen od plastike. Volan je ugodno za koristiti, a dolazi i s tipkama za kontrolu multimedijom, obavljanje poziva i glasovnu kontrolu, te vozačke asistencije poput tempomata.

15_3.jpg

Iza volana se nalaze i dvije ručice za mijenjanje brzina, ako odlučite preuzeti kontrolu nad mjenjačem brzina, koji je u C4 X automatski s osam brzina.

16_3.jpg

17_3.jpg

Sjedala su izrazito udobna, a dolaze s kožnom presvlakom, zanimljivim dizajnom šavova i jednom tankom linijom atraktivne teksture koja stvara kontrast na inače dominantno crnim sjedalima.

18_3.jpg

Kad odlučite namjestiti sjedalo i posegnete za ručicama sa strane, primijetit ćete i određene tipke za lumbalnu potporu. One osim standardnog uvlačenja i izvlačenja potpore imaju i treću tipku koja započinje ugodnu masažu lumbalnog područja leđa, što je nama osobno bilo izrazito korisno i dobrodošlo iznenađenje.

19-3.jpg

Citroën je na kvalitetan način riješio i pitanje prostora za pohranu raznih potrepština u autu. Tako na središnjem mostu imamo naslon za ruke u kojem možemo pohraniti određene stvari, prostor za čaše koji se može zatvoriti, iznad mjenjača manji prostor koji je kao stvoren za pohranu ključa tijekom vožnje, te prostor na dvije razine koji je predviđen za mobitel i druge priručne stvari.

20_3.jpg

Svakako moramo spomenuti i nesvakidašnji mjenjač na koji smo se pri prvom sjedanju u automobil morali priviknuti. Međutim, svaku sljedeću vožnju nam je postajao sve bolji i zabavniji za korištenje.

21_3.jpg

Kod prostora za mobitel, koji ima i opciju bežičnog punjenja (i lampicu koja sugerira kad se mobitel puni, a kad ne), pronalazimo jedan USB-C i jedan USB-A utor. Donja gumirana razina tog dijela auta nema opciju bežičnog punjenja, ali smo ju također koristili svakodnevno za ključeve, sunčane naočale i razno.

IMG_20240530_150328.jpg

Iznad prostora predviđenog za bežično punjenje mobitela pronalazimo fizičke tipke za upravljanje klimatizacijom, što uvijek pozdravljamo jer neke stvari jednostavno ne mogu biti skrivene u infotainment sustavu po kojem u tom slučaju onda trebamo tipkati dok vozimo.

23_2.jpg

Iz tog razloga nam se svidjelo što je Citroën na središnji most, odmah ispod središnjeg zaslona, ugradio tipku koja nas odmah odvede na sve asistencije vozaču koje C4 X koristi. Na taj način jednim pritiskom fizičke tipke pristupamo sustavu u kojem se, između ostalog, nalazi i start-stop sustav.

24_3.jpg

Desno od te tipke su tipka koja vas vraća na početni zaslon Infotainment sustava, kao i kotačić za kontrolu glasnoće glazbe. O Infotainmentu nešto više u idućem dijelu recenzije, tako da ćemo zasad priču s ovim dijelom interijera zaključiti time da fizički kotačić za pojačavanje glazbe još uvijek ima svoju čar kad nas pogodi prava pjesma.

25_2.jpg

Prostor za pohranu ne pronalazimo samo u središnjem mostu, već se on nalazi i na suvozačkoj strani armature.

26_3.jpg

Osim standardnog pretinca na donjoj strani pronalazimo i jednu „tajnu“ ladicu koju otvorimo pritiskom ne tako tajne tipke koja se bojom jasno ističe.

IMG_20240530_151244.jpg

Prije no što se okrenemo stražnjoj klupi, valja spomenuti i da C4 X dolazi s head-up zaslonom koji fizički izađe iz armature jednom kad ga uključite, a zatim i namjestite, tipkama s lijeve strane volana, gdje obično pronalazimo kontrole za prednja svjetla.

28_3.jpg

Stražnja klupa je udobna i prostrana, a dizajnerski je identična prednjim sjedalima.

29_3.jpg

Mi nismo imali problema s prostorom kad smo sjedili na njoj, ali nam se činilo da bi osobe nešto više od nas mogle osjetiti visinu krova koja je smanjena kako bi auto zadržao tu atraktivnu fastback liniju koja nam se dopala.

30_3.jpg

Suputnici na stražnjoj klupi također mogu puniti svoje uređaje uz pomoć jednog USB-C i jednog USB-a utora, koji se nalaze na stražnjoj strani naslona za ruke – na mjestu na kojem smo ga već navikli očekivati.

31_3.jpg

Suputnici na stražnjoj klupi također imaju odličan pogled kroz prozor na krovu, koji, kao što smo već napomenuli, možemo otvoriti onoliko koliko mi želimo jednostavnim pritiskom na tipku koja se nalazi iznad srednjeg retrovizora.

32_2.jpg

Za kraj, dotaknimo se ponovno prtljažnika obujma 510 litara, čiji volumen možemo povećati spuštanjem stražnje klupe u standardnom omjeru 2:1 sjedala.

IMG_20240530_151720.jpg

Ipak, smatramo da za većinu situacija to neće biti potrebno jer je prtljažnik vrlo dobre veličine i u njega možete spremiti sve što vam je potrebno za put, osim ako planirate radove na vikendici u bližoj budućnosti.

34_2.jpg

Infotainment

Atraktivni 10-inčni zaslon ugodan je za koristiti i nismo imali nikakvih problema s registracijom našeg pritiska prstom pri korištenju, a bežični pristup aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay je postao standard u posljednje vrijeme, što je vrlo pozitivno za vidjeti.

35.jpg

S obzirom na veličinu zaslona, odvojeni segmenti zaslona za Google Maps, Spotify i obavijesti o porukama bile su adekvatne veličine, što također prati filozofiju kvalitetno odrađenog minimalizma.

36.jpg

Nismo imali problema s povezivanjem mobitela na tzv. My Citroën Drive Plus sustav, koji je poprilično jednostavan i intuitivan. Većini najvažnijih kontrola možete pristupiti pomoću widgeta na početnom zaslonu i ranije spomenute fizičke tipke za asistencije u vožnji, stoga smatramo da će ga znati koristiti praktički svaki tip vozača.

37_1.jpg

Iako smo se većinom koristili Google Mapsom uz pomoć Android Auto aplikacije, isprobali smo i navigaciju koju je Citroën ugradio u C4 X i rezultati su bili odlični. Upute su bile jasno vidljive, procjena vremena dolaska na destinaciju je bila točna, a korištenje sustava je bilo vrlo jednostavno.

38.jpg

Kvalitetu poziva putem sustava također valja pohvaliti. Mi smo naše sugovornike čuli vrlo jasno i glasno, a povratna informacija kako oni nas čuju je bila ista – sve su nas razumjeli, nije bilo potrebe za ponavljanjem izrečenog niti su imali slučaj kao da im se javljamo s dna nekog dubokog bunara.

Motor

Citroën C4 X u ponudi ima cijeli niz motora – od električnih preko benzinskih do dizelaša. Električni dolazi i s dodanim prefiksom pa je ime tog modela ë-C4 X, dok inačice s benzinskim i dizelskim motorima se drže standardnog C4 X imena.

39_1.jpg

ë-C4 X dolazi s elektromotorom snage 136 KS (100 kW) s okretnim momentom od 260 Nm i 50 kWh baterijom koji sa 100 kW DC punjačem možete napuniti za 100 km vožnje u deset minuta. Prema WLTP-u, domet ë-C4 X-a na jednom punjenju je 360 km, a baterija dolazi uz jamstvo od osam godina ili 160.000 km za 70% kapaciteta punjenja.

40_1.jpg

Dizelska opcija je također samo jedna – četverocilindrični turbo dizelski BlueHDI 130 obujma 1,5 l. Snaga mu je usporediva s ostalim opcijama – 131 KS (96 kW) s najvećim okretnim momentom od 300 Nm pri 3.750 okr./min. Nazivna maksimalna brzina ove varijante je 206 km/h, a do 100 km/h će ubrzati za 9,5 sekundi.

5_3.jpg

Na kraju dolazimo i do benzinske opcije – koju smo mi imali na testu. Trocilindrični turbobenzinac PureTech 130 obujma 1,2l s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem snage 131 KS (96 kW) s najvećim okretnim momentom od 230 Nm pri 1.750 okr./min je jača varijanta benzinca, te ujedno ona koju smo mi imali na testu.

41_1.jpg

Nazivna maksimalna brzina koju C4 X može dostići s ovim motorom je okruglih 200 km/h, a do „stotke“ će ubrzati za 9,4 sekundi. Te brojke su nešto drugačije kod slabijeg motora, a iznose 184 km/h za nazivnu maksimalnu brzinu i 11.3 sekundi za ubrzanje od 0 do 100 km/h.

42_1.jpg

Slabiji model je također trocilindrični 1,2-litreni turbobenzinac – PureTech 100 snage 102 KS (75 kW) s najvećim okretnim momentom od 205 Nm pri 1.750 okr./min. Ovaj motor dolazi sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem.

43_1.jpg

Svi modeli, pa tako i naš testni, dolaze s tri standardna načina rada – Eco, Normal i Sport. Dok smo se većinu vremena vozili Normal načinom rada, koji predstavlja određeni balans po pitanju performansi i štedljivosti, isprobali smo i Eco te Sport načine.

44_1.jpg

Skok u performansama je u svakom različitom načinu osjetan i primjetan čim ga prebacite s jednog na drugi. U Eco načinu rada auto će biti nešto tromiji pri ubrzanju, ali u gradskom okruženju i jutarnjim gužvama vam je to i više nego dovoljno, a ušteda goriva će biti zamjetna.

Normal je nama osobno bio najdraži način zbog tog omjera performansi i potrošnje, dok je Sport za prioritet svakako imao što bolje performanse. To se najviše vidi u nešto responzivnijem startu s nule i buci koju stvaraju viši okretaji, a koje smo mi vrlo rado osluškivali.

45.jpg

Kad se sva ta vožnja uzme i zbroji, potrošnju bismo okarakterizirali kao očekivanom i prosječnom kad uzmemo u obzir pogonski sklop i klasu automobila. Prema WLTP-u je potrošnja testnog modela 5,7 litara na 100 kilometara, no ona je kod nas bila nešto viša. U kombiniranoj vožnji po autocesti, otvorenim cestama i u gradskom prometu ona je iznosila nešto manje od 7 litara – 6,8 litara da budemo precizni.

Zaključak i cijene

Citroën C4 X je crossover srednje veličine koji je zadržao atraktivnu siluetu fastbacka, dok je istovremeno preuzeo određene odlike modernih SUV automobila. Mlađi brat Citroënove krstarice C5 X je tako dimenzijama vrlo dobar gradski auto, s kojim istovremeno nećete imati briga oko prostora za prtljagu i suputnike ako se odlučite na duže putovanje.

46.jpg

Cijeli auto odiše filozofijom „kvalitetnog minimalizma“, a pod time mislimo da je Citroën jako dobro odradio sve što je upakirao u C4 X. Od prepoznatljive prednje maske, zanimljivih svjetlosnih potpisa i jednostavne, ali atraktivne siluete do korištenih materijala u interijeru i vrlo dobrog Infotainment sustava s kojim smo imali pozitivna iskustva.

47.jpg

Osjećaj vožnje je izrazito ugodan i udoban. Bez problema smo navigirali uže gradske ulice, svima poznate rupe po hrvatskim prometnicama nismo toliko osjetili, a vožnja na otvorenoj i autocesti je bila čisti gušt.

48.jpg

Bez obzira jesmo li vozili na Sleme, na Sleme, na Sleme, ili puzali do posla po krcatim ulicama grada, ili autocestom krenuli na neka udaljenija mjesta, vožnja nas nije toliko umarala, već je cijelo vrijeme bila izrazito komforna. Pogotovo kad bismo upalili masažu lumbalnog dijela leđa.

Sve te pozitivne strane C4 X je Citroën zbrojio i pretvorio u konačnu cijenu ovog modela. Cijena osnovna varijante „C4 X YOU“ kreće od 21.700 EUR s PDV-om, a napredna „C4 X PLUS“ inačica dostupna je od 25.600 EUR s PDV-om.

49.jpg

Cijena testnog modela je ipak više. "C4 X MAX" dostupan je od 27.650 EUR s PDV-om, a s paketom opreme koji smo mi imali na testu ta cifra još malo poraste na ukupnu cijenu od 28.319,56 EUR s PDV-om.

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: « Renault Espace E-Tech TEST