Volkswagen ID.4 Pro Performance Max TEST

Prvo je bio ID.3, kompaktni model Golf klase, a već sljedeći električni model je ID.4, SUV dug preko 4,5 metara koji kombinira zanimljiv dizajn, mnogo prostora, te snažan motor i bateriju visokog kapaciteta, a uskoro stiže i GTX izvedba koja je namijenjena sportski nastrojenim vozačima. Za one koji ne znaju, Volkswagen ID.4 je osvojio nagradu Svjetskog automobila godine 2021, a postavljen je na već poznatu MEB platformu koju su u Volkswagenu razvili za sve buduće električne modele, a vjerujte, prema najava će ih biti zaista mnogo.

Testni model je među najskupljim izvedbama ovog modela, no svakako preporučujemo doplatu za Honey žutu boju koja mu odlično pristaje, kao i 20-inčni aluminijski naplatci Drammen koji se također nadoplaćuju 8.178 kuna a uključuju i AirStop gume dimenzija 235/50 R20 sprijeda, odnosno 255/45 R20 straga.

A ovo je još jedan model s kojim VW želi postati broj 1 u prodaji električnih vozila, a kako je riječ o dobrom automobilu, sigurni smo kako će zasigurno puno pomoći.

Dizajn i praktičnost

Koliko je na prvi pogled sličan manjem ID.3 modelu, što ga duže gledate uvidjet ćete kako su razlike sve veće i veće. Iako na prvi pogled djeluje još veće nego što je, ID.4 će se ugodno smjestiti u kompaktnu klasu SUV modela. Dug je 4584 mm, širok 1852 mm i visok 1640 mm, dok je međuosovinski razmak dug 2771 mm, čime se dobiva prostrana unutrašnjost ali i prtljažnik. Uz to, karoserija je od tla udaljena 163 mm, pa penjanje po rubnicima i silazak s asfalta neće predstavljati nikakav problem.

Iako je dizajn prilično jednostavan, ID.4 donosi mnogo detalja, pa je ukupan dojam pozitiva. Već smo spomenuli Honey žutu boju koja mu odlično stoji, kao i crni krov s panoramskim staklom, kao i srebrni detalji koji obavijaju gornju liniju bočnih stakala.

S donje je strane pak ID.4 u potpunosti zaštićen crnom plastikom koja je tanjeg profila oko kotača, s debljim dijelovima na branicima i donjem dijelu vrata. A na prednjem i stražnjem braniku je još po jedan srebrni umetak, pa čitavom karoserijom dominiraju te tri boje – žuta, crna i srebrna.

Stražnji kraj je dizajniran gotovo okomito, a stražnja 3D LED svjetla stvaraju poseban izgled, posebice kad se približavate zaključanom vozilu, pa se uključi posebna animacija svjetala dobrodošlice. Veliki stražnji poklopac prtljažnika je električno pokretan, no moramo primijetiti kako se brže diže i spušta od onog na što smo navikli, što je za svaku pohvalu, a koji skriva prtljažnik koji već u osnovnom obliku zaprima 543 litre prtljage, a preklapanjem sjedala obujam raste na 1575 litara. Kao pravi karavan.

Unutrašnjost

Izgled unutrašnjosti je poznat iz ostalih modela Volkswagenovih automobila, a posebice se to odnosi na ID.3 model, a razlike se svode na više prostora i veći središnji multimedijski zaslon koji u modelu ID.4 ima dijagonalu od 12 inča. Fizičke tipke gotovo da ni ne postoje, a sve se podešava putem dodira ili klizanja, što nije uvijek najsretnije rješenje.

Ispred vozača je maleni ekran na kojem se prikazuju osnovne funkcije automobila, a on je postavljen na stup upravljača pa se podešava zajedno s volanom, a na njega je nadograđena ručica automatskog mjenjača. Ispod središnjeg zaslona nalaze se klizači putem kojih se podešava temperatura, a između njih je površina za podešavanje glasnoće glazbe, dok se podno njih nalaze dodirne tipke prečaca najčešćih funkcija te ventilacijski otvori.

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 01

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 02

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 03

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 04

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 05

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 06

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 07

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 08

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 09

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 10

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 11

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 12

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 13

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 14

image

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 15

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 01
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 02
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 03
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 04
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 05
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 06
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 07
image
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 08
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 09
image
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 10
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 11
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 12
image
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 13
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 14
Volkswagen ID.4 Pro Performance Max 15

Središnja konzola ima držače za čaše, ali je taj dodatak moguće izvaditi čime se dobiva veći spremnik, pa vlasnici mogu birati što im je potrebnije, a u nastavku centralnog tunela su dodatni pretinci i USB priključci koji se mogu sakriti s poklopcem. Prednja sjedala su udobna i prostrana, no nema glavnog središnjeg naslona za ruke, već svako sjedalo ima svoj naslon za ruke koji se može podići. Po našem ukusu su preuski i uglavnom nam je bolje pasalo da se naslonimo na suvozački naslon, jer je vozački bio postavljen previše blizu tijela. Doduše, nismo baš manekenske građe no jedan veći naslon učvršćen na centralnu podnu konzolu bi riješio taj problem.

S druge strane, putnici na stražnjim sjedalima će uživati u prostranosti, a zahvaljujući dovoljno niskoj liniji prozora, ni djeca neće imati problem gledanja kroz prozor. Uz to, tu su i ventilacijski otvori, kao i komande klime, jer ovaj model ima trozonski klima uređaj, a tu su i dva USB-C priključka za punjenje gadgeta.

Motor i vožnja

Volkswagen ID.4 koristi dobro poznat elektromotor koji daje najveću snagu od 150 kW/204 KS u boostu, dok je kontinuirana snaga ovog motora 70 kW/95 KS i motor je identičan onom na modelu ID.3. Uz to nudi dobrih 310 Nm okretnog momenta, a pogon se prenosi samo na stražnje kotače.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 77 kWh neto (82 kWh bruto) i ima podršku i za brzo punjenje, a sama baterija teži 495 kg, dok je ukupna težina praznog vozila 2124 kg. Uz to treba naglasiti i kako je nosivost prilično velika – 536 kg! No sve to nije utjecalo na ponašanje u vožnji, pa se ID.4 vozi kao i svaki drugi automobil, a ni prelasci preko uspornika ne pokazuju koliko je ovaj model stvarno težak.

Što se tiče autonomije, bez problema možete računati oko 400 do 420 km, a s malo lakšom nogom na gasu možete u gradskoj vožnji doći i do 450 km. Na otvorenoj će cesti biti oko 350 do 400 km, a na autocesti oko 300 km. No sve ovisi kakvom se cestom vozite, odnosno koliko se cesta uspinje ili spušta. Prosjek potrošnje nam je bio 18,7 kWh s time da je jednako vremena proveo u gradu i kombinirano na otvorenoj cesti i autocesti.

Iako težak, ID.4 ima dobre performanse, pa mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 8,5 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 160 km/h. No kao i kod svakog električnog automobila, međuubrzanja su jako dobra, pa ID.4 može biti i jako brz, no tada i potrošnja raste na preko 22 kWh.

Zvučna izolacija je dobra, pa ni na autocesti nema glasnog fućkanja zraka oko retrovizora ili krovnih nosača, a ID.4 se pokazao i kao prilično udoban. Iako je ovjes podešen tvrđe, to se ne primijeti u vožnji. Naginjanja karoserije su minimalna i stvarno trebate pretjerati ako želite izgubiti zacrtani pravac kretanja kroz zavoje, no kao i svakom električnom automobilu, najbolje mu stoji lagano ''kruzanje'' cestom, kada možete uživati u gotovo tihom ambijentu, a i tada će automobil puno manje i trošiti.

Zaključak i cijene

Volkswagen ID.4 Pro Performance Max košta 468.170 kuna, što nije mali novac, no testni model je bio opremljen i dodatnom opremom koja je podigla cijenu. ID.4 Pro izvedba sa 77 kWh baterijom kreće od 345.388 kuna, pa ako baš ne trebate svu dodatnu opremu, možete uštedjeti popriličan iznos.

Početna izvedba ID.4 Pure starta od 281.252 kune i donosi motor sa 170 KS i bateriju s autonomijom od 345 km, a u ponudi je i GTX izvedba s 299 KS i autonomijom od 481 km, a čija cijena starta od 402.495 kuna.

ID.4 pokazuje kako Volkswagen ide u dobrom smjeru s električnim automobilima, a kod ovog modela se može vidjeti kako ni velike dimenzije, ali ni velika težina ne moraju istovremeno podići potrošnju struje u nebo. Ovaj model ima svojih malih nedostataka, no ipak je riječ o modelu koji nudi mnogo, a još samo da je cijena malo niža...

image
Size: 0.36 Mb
Podijeli