BMW koncept Vision Neue Klasse X

image

Iako nije objavljeno previše detalja, jasno je da Neue Klasse napušta baterije s prizmatičnim ćelijama u korist cilindričnih ćelija koje će se slagati cell-to-pack.

BMW najavljuje da će ovaj sustav imati 20 posto veću energetsku gustoću od prizmatičnih ćelija, dok će najveća snaga punjenja biti 30 posto veća.

S naponom sustava od 800 volti, snaga punjenja trebala bi biti znatno veća od 200 kW, što bi značilo da se 300 km dosega može napuniti za 10 minuta.

Također, BMW za Vision Neue Klasse X najavljuje značajku koja će biti ugrađena u cjelokupnu arhitekturu: dvosmjerno punjenje.

BMW će ovdje ponuditi cijeli niz funkcija, od punjenja vanjskih uređaja kao što su e-bicikli, preko upravljanja električnom energijom za kuću iz baterije automobila do vraćanja električne energije u mrežu.

Dizajnerski SUV preuzima izgled studije limuzine, a BMW već govori o "novom licu marke za BMW X modele".

Drugim riječima, ono što je BMW pokazao vjerojatno je vrlo blizu proizvodnoj verziji, kao što je to dostav davno pokazao i3.

Očito je da će se Neue Klasse modeli značajno razlikovati od osnovne serije modela.

"Bubrezi" koji su postali jako široki na mnogim modelima, ponovno su izrazito uski, a posebni efekti se postižu s pozadinskim svjetlom.

Stražnja svjetla u obliku slova L djelomično su proizvedena tehnikom 3D printa.

U unutrašnjosti je novi upravljač s višenamjenskim prekidačima, središnji zaslon s intuitivnom funkcijom dodira i "BMW Panoramic Vision", koji projicira najvažnije informacije preko cijele širine vjetrobrana - mega head-up zaslon.

Ističe su i odlična aerodinamika, pa Vision Neue Klasse X ima 20 posto manji otpor zraka od usporedivog serijskog modela.

Što se tiče aerodinamike, Vision New Class X ima novu najveću vrijednost prema BMW-u: Aerodinamički otpor je smanjen za 20 posto u usporedbi sa sličnim modelom u trenutnom portfelju.

Posebna konstrukcija guma te napredni sustav rekuperacije trebali bi pomoći u povećanju ukupne učinkovitosti vozila do 25 posto.

“Neue Klasse odražava raznolikost ponude koje kupci žele danas i u budućnosti – od sportske limuzine, sa svim svojim derivatima, do moderne SAV obitelji,” ističe prvi čovjek BMW-a Oliver Zipse.

Podijeli