Nova Škoda Epiq s dosegom od 400 km

image

S 4,1 m duljine, Epiq je neznatno kraći od Yetija, ali nudi automobil veći prtljažnik s impresivnih 490 litara u usporedbi s Yetijevih 416 litara.

U unutrašnjosti ima puno tradicionalnih Simply Clever rješenja, uključujući plutajuću središnju konzolu s praktičnim mjestom za bežično punjenje telefona, duboke pretince u  vratima, kukice za vrećice u prtljažniku, itd.

Naravno i ovdje dominira veliki središnji zaslon osjetljiv na dodir, ali raduje što su zadržani i fizički prekidači. Umjesto ključa bi trebali koristiti pametni telefon koji će služiti kao digitalni ključ, a naravno materijali su održivi.

Epiq je najnovija interpretacija Škoda dizajnerskog jezika te dosta podsjeća na koncept Vision 7S. Ono što je već započeto na aktualnim modelima, ovdje je kompletirano jer više nigdje nema tradicionalnog Škoda logotipa već je zamijenjen natpisima.

Matrix-LED prednja svjetla odvojena su od dnevnih svjetala – kao što su bila na prvoj generaciji Yetija te se nalaze ispod glavnih svjetala i spajaju se na crnu plohu koja je rastegnuta cijelom širinom vozila.

Bočni profil ima naglašene lukove kotača okružene crnom oblogom, dok se jasna ramena

Epiq će sjediti na maloj MEB platformi Volkswagen grupe koja će se također koristiti za nadolazeći Volkswagen ID. 2 i Cupra Raval, a proizvodit će se u istoj tvornici u Pamploni u Španjolskoj.

Iako je Škoda najavila kako će Epiq imati domet do preko 400 km, nije objavila nikakve dodatne tehničke informacije.

Što se tiče imena Epiq, ono slijedi Škodinu strategiju imenovanja električnih SUV modela čiji naziv počinje s E i završava na Q, a potonje vrijedi za SUV modele.

Sam naziv dolazi od od starogrčke riječi "epos" što znači riječ, stih, priča ili pjesma.

Epiq je jedan od šest novih Škoda električnih automobila koji će biti lansirani tijekom sljedećih godina.

Prva će stići Škoda Elroq prije kraja ove godine, a ostale uključuju ažurirane verzije Enyaqa, proizvodnu verziju koncepta Vision 7S te još jedan manji model za koji se Škoda nada da bi mogao konkurirati Daciji Springu s cijenom oko 20.000 eura.

Podijeli