Tehnologije za vožnju bez smrtnih posljedica

image

Nissanove tehnologije i partnerstva u Las Vegasu na nedavno održanom sajmu CES najavio je Nissanov predsjednik i glavni direktor, Carlos Ghosn:

Uz revolucionarnu tehnologiju naziva „Seamless Autonomous Mobility” odnosno SAM skratit će se vrijeme potrebno za sigurnu implementaciju autonomnih vozila. Tehnologija SAM nastala je na temelju NASA-ine tehnologije i spaja umjetnu inteligenciju ugrađenu u automobile s ljudskom podrškom. Na taj način čovjek pomaže autonomnim vozilima donijeti odluke u nepredvidljivim situacijama i pomaže u razvoju umjetne inteligencije u vozilima. Ta bi tehnologija mogla omogućiti ostvarivanje interakcije milijuna autonomnih vozila na cesti s ljudskim vozačima u kraćem roku. Dio je Nissanove strategije inteligentne integracije tehnologija.

Nissan i japanska internetska kompanija DeNA u sklopu Nissanove strategije autonomne vožnje započet će testiranja namijenjena razvoju autonomnih vozila za komercijalne usluge. Prva faza testiranja počet će ove godine u određenim dijelovima Japana, s posebnim fokusom na razvoj tehnologije. Do 2020. Nissan i DeNA namjeravaju proširiti obujam testiranja kako bi se uključila komercijalna upotreba tehnologije autonomne vožnje za usluge prijevoza na širem području Tokija.

Ghosn je najavio i planove predstavljanja novog Nissana Leaf s tehnologijom ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju jednom trakom autoceste. Novi Leaf koristi se prednostima Nissanova vodećeg položaja u razvoju električnih vozila, što potvrđuje i brojka od više od 250.000 prodanih primjeraka Nissana Leaf od 2010.

Nastavlja se suradnja Nissana s Microsoftom na razvoju sljedeće generacije tehnologija povezivanja automobila. Demonstriran je način na koji Microsoftova tehnologija osobnog pomoćnika Cortana vožnju može učiniti učinkovitijom i jednostavnijom. Cortana je jedna od tehnologija koje Alijansa i Microsoft zajednički istražuju.

Podijeli