Električna Mazda MX-30 u Hrvatskoj

image

Mazda je jučer domaćim novinarima predstavila novi MX-30, prvu serijski proizvedenu potpuno električnu Mazdu, a čija je prodaja odmah startala i kod nas. Iako ima prepoznatljive linije, MX-30 donosi dovoljno drugačijih detalja kako bi se odmah moglo zaključiti kako se radi o malo drugačijem automobilu od ostalih Mazda modela. MX-30 može doći u trobojnoj karoseriji (10.800 do 13.900 kn doplate) a posebno se ističe prednji dio koji je prilično visok i donosi veliki Mazda znak na sredini prednje maske, koja nema standardni oblik kao kod drugih Mazda modela. No najviše novosti donosi bočni dizajn. Coupeovske linije upotpunjuju i stražnja vrata koja se otvaraju u suprotnom smjeru, kao na sportskoj Mazdi RX-8.

Unutrašnjost donosi poznate linije, no čitava središnja konzola je jedinstvenog dizajna. U Mazdi je nazivaju ''plutajuća konzola'' a na nju je smještena ručica automatskog mjenjača, kotačići za upravljanje 8,8-inčnim multimedijskim zaslonom i 7-inčni zaslon za podešavanje klimatizacije. Srećom tu su i fizičke tipke koje će olakšati upotrebu kako bespotrebno ne bi trebali micati pogled s ceste. Unutrašnjost nudi dovoljno prostora na prednjim sjedalima, dok je straga ipak prostora dovoljno samo za djecu, a zahvaljujući nedostatku središnjeg stupa i stražnjih vratiju koja se otvaraju u suprotan smjer, pristup dječjoj sjedalici je iznimno lak. A u unutrašnjosti se mogu vidjeti i eko materijali, a pritom mislimo na pluto, koje se može naći na mnogo površina u unutrašnjosti. A ako niste znali, Mazda je svoj put krenula baš s izradom pluta prije 100 godina.

Ploča s instrumentima je poznata iz ostalih Mazda modela i donosi 7-inčni središnji ekran koji se može prilagođavati, a sa svake strane su postavljeni analogni instrumenti, a serijski dolazi i head-up zaslon. Kao i kod ostalih modela, i MX-30 se dodatno može opremiti Bose audio sustavom s 12 zvučnika.

Mazdu MX-30 pogoni novi elektromotor koji razvija najveću snagu od 145 KS i nudi 271 Nm okretnog momenta i uparen je s automatskim mjenjačem. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 9,7 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 140 km/h. U praksi, MX-30 ne ubrzava strelovito kao drugi električni automobili, no to su u Mazdi namjerno napravili, a sve kako bi ubrzanja bila fluidnija i time udobnija. Na autocesti smo, prema navigacijskom uređaju, ostvarili maksimalnu brzinu od 143 km/h i pritom je u vozilu buka bila iznimno niska.

Iako je karoserija teška 1.645 kg, odnosno 2.119 kg pri punom opterećenju, prelasci preko ležećih policajaca su kao i kod ostalih automobila i ne osjeti se težina baterije koja bi stvorila kratki udarac. A kao i ostale Mazde, MX-30 se vozi iznimno dobro. Voli i brze prolaske kroz zavoj, a čak i onda imate osjećaj kao da se vozite po tračnicama. 35,5 kWh baterija omogućuje doseg od 200 km s jednim punjenjem, i to će se nekima činiti malo. No u Mazdi su ovaj automobil razvili s drugačijom filozofijom. Prema istraživanjima, prosječan europski vozač dnevno prijeđe 48 km, pa je ovakav doseg dovoljan kako bi svoju novu Mazdu punili svega jednom, eventualno dva puta tjedno. Stoga u Mazdi nisu željeli narušiti vozna svojstva kako bi doseg bio nešto veći, a vrijeme će pokazati kako će kupci reagirati na to. S time da je odmah najavljeno kako će MX-30 dobiti i još neke pogone, a vjerojatno se mislilo na blagu hibridnu izvedbu o kojoj smo već pisali.

I za kraj ostaju cijene koje kreću od 248.900 kuna za model Mazda MX-30 GT koji serijski dolazi s 18-inčnim aluminijskim naplatcima, LED svjetlima, tempomatom, automatskim kočenjem, sustavom za nadzor mrtvog kuta i nizom ostale opreme. U ponudi je još i paket GT Plus po cijeni od 253.900 kuna, a za prve kupce su osigurani i posebni paketi Launch Edition s Luxury Modern ili Luxury Vintage uređenjem po cijeni od 259.900 kuna.

Podijeli