Stigao je električni Volkswagen ID.3

image

Volkswagen je jučer virtualnom presicom predstavio novi ID.3 domaćim novinarima, a riječ je o električnom automobilu koje je postavljeno na novu MEB platformu i nudit će se s tri vrste baterija s dosegom i do 550 km. Oznaka 3 u imenu je tu zato što u Volkswagenu smatraju kako je ovo treći model, nakon Bube i Golfa, koji će osvojiti svijet.

Ponuda baterija kreće s najmanjom koja nudi kapacitet od 45 kWh i koja će se na tržištu naći krajem godine a omogućuje doseg do 330 km, srednjom kapaciteta 58 kWh i koja bi trebala biti najtraženija i koja nudi doseg do 420 km, te najsnažnija kapaciteta 77 kWh koja omogućuje doseg do 550 km.

Što se tiče garancije, Volkswagen na bateriju daje garanciju od 8 godina ili 160.000 km, ovisno što nastupi ranije, i tada garantira 70 % njenog kapaciteta. Što se tiče brzine punjenja, baterije se mogu puniti maksimalnom snagom od 7,2 kW (izmjenična struja), odnosno 50 kW (istosmjerna struja), a u doplati je ponuđena i opcija punjenja do 100 kW.

ID.3 je svojim dimenzijama od 4.261 mm dužine i 1.809 mm širine velik otprilike kao Golf, no nudi puno veći međuosovinski razmak od 2.765 mm. Težina praznog vozila je 1.719 kg i ima nosivost između 416 i 541 kg, ovisno o opremi.

Unutrašnjost je jednostavna i donosi digitalnu instrument ploču i 10-inčni središnji infotainment zaslon, a prekidač automatskog mjenjača je smješten pored instrument ploče. Središnjeg tunela po podu vozila nema, a ID.3 nudi i prtljažnik od 385 litara.

ID.3 je već u seriji bogato opremljen te nudi LED glavna i LED stražnja svjetla, razne potpore za vozača poput Front Assista, Lane Assista, ACC-a, parkirališnih senzora sprijeda i straga dok u unutrašnjosti nalazimo digitalni kokpit, 10“ zaslon infotainment uređaja, App-Connect wireless, pripremu za We Connect, automatski klima uređaj itd. S početkom prodaje sva vozila će, između ostalog, biti opremljena i navigacijskim uređajem Discover Pro, bežičnim punjenjem mobilnih uređaja, grijanim višenamjenskim upravljačem presvučenim kožom, grijanim prednjih sjedalima, električno preklopivim i grijanim vanjskim osvrtnim zrcalima i drugom opremom.

Na samom početku prodaje kupcima se nudi Volkswagen ID.3 Life Performance sa srednjom baterijom od 58 kWh i s 420 km dosega čije cijene kreću od 289.747 kuna, pa sve do 357.377 kuna koliko košta ID.3 Tour.

Podijeli