Renault E-Tech hibridi stigli kod nas

image

Jučer smo se družili s novim Renault hibridima po domaćim cestama, od Zagrebačkih gužvi, pa preko autoceste i otvorene ceste, tako da smo nakratko isprobali većinu mogućnosti koje osiguravaju ovi novi modeli. U Renaultovoj novoj ponudi hibridnih i plug-in hibridnih vozila E-TECH dostupna su tri modela: Clio E-TECH Hibrid sa 140 KS, novi Captur E-TECH Plug-in sa 160 KS i novi, odnosno redizajnirani, Megane E-TECH Plug-in sa 160 KS.

Krenimo od modela Clio, koji je dostupan samo kao hibrid i puni se isključivo regenerativnim načinom. Opremljen je 1,2 kWh baterijom koja mu omogućuje rad u električnom modu tijekom 80 % vožnji po gradu, a što donosi ukupnu uštedu goriva od 40 % u usporedbi s klasičnim motorom. On se može voziti i u potpunosti na struju, a za to je potrebno samo pritisnuti EV tipku na središnjoj konzoli. U tom načinu rada maksimalna brzina je 70 km/h. Tu je i opcijski Multi-sense kojim vozač prilagođava vožnju svojem raspoloženju i vrsti terena.

Clio E-Tech hibrid raspolaže s ukupnom snagom sustava od 140 KS, a prijenos se vrši putem robotiziranog mjenjača. U praksi, normalnom mješovitom vožnjom ćete lako trošiti 4 litre. Naime, tolika je nama bila prosječna potrošnja na relaciji Zagreb – Sveti Ivan Zelina starom cestom, i vraćanje nazad autocestom i vožnjom do 140 km/h. Svakako treba napomenuti kako bez obzira na dodatne elemente i dalje nudi jednak obujam prtljažnika i prostora u kabini, kao i onaj koji ima klasičan motor.

Detaljno ćemo isprobati ovakav Clio kada stigne na test, a za kraj objavljujemo kako cijena hibridne inačice Clio Intens E-Tech starta od 152.400 kn.

Renault Captur E-Tech Plug-In hibrid je već malo drugačiji od Clija i donosi 160 KS snažan hibridni sustav, veću bateriju od 9,8 kWh koja mu omogućuje vožnju na struju do 65 km i punjenje putem kabela. Captur se može voziti u električnom modu sve do brzine od 135 km/h, a punjenje putem utičnice traje između 3 i 5 sati. Naravno, baterija se puni i regenerativno, a prosječna potrošnja nam je na ruti bila ispod 4 litre, ali smo istovremeno istrošili i punu bateriju.

Captur E-Tech serijski dolazi s Multi-Sense sustavom, ali i digitalnom instrument pločom i 9,3-inčnim središnjim multimedijskim sustavom, i nizom druge opreme, a treba naglasiti kako on ulazi i u subvencije, a kolike će one biti sljedeće godine, to ćemo tek vidjeti. A sa subvencijama će i cijena pasti, a one kreću od 227.400 kuna za model Captur Intens E-Tech.

Uskoro stiže i redizajnirani Megane, a isprobali smo njegovu Plug-In hibridnu inačicu, koja je trenutno dostupna samo na karavan, odnosno Grandtour izvedbi, dok će kasnije stići i u hatchback izvedbu. Kao i kod Captura, Megane E-Tech Plug-in hibrid dolazi s hibridnim sustavom koji daje snagu od 160 KS i uparen je s robotiziranim mjenjačem. Ugrađena baterija nudi kapacitet od 9,8 kWh i teži svega 105 kg, a omogućuje doseg do 65 km u gradskoj vožnji s jednim punjenjem. Prosječna potrošnja Meganea E-Tech je 1,3 litre, a i sami smo se uvjerili u to. Naime vozili smo rutu po Slavonskoj aveniji u Zagrebu u trenutku kada su bile veće gužve, zatim smo se provozali i po autocesti prema Sisku i nazad kroz Veliku Goricu i prosječna nam je potrošnja iznosila svega 0,9 litara na 100 km. Naravno, pravu ćemo potrošnju vidjeti tek nakon sedmodnevnog testa, no već ovako nas je Megane prilično zainteresirao.

Punjenje baterije traje 3 do 5 sati, čak i na najobičnijoj kućnoj utičnici, a u kabini se nudi jednako prostora kao i kod obične izvedbe, jedino je prtljažnik par litara manji i ima obujam od 447 litara. U opciji se nudi Multi-Sense sustav, a redizajnirani Megane donosi i poboljšanu središnju konzolu s novim detaljima, ali i jednostavnijom regulacijom rada klima uređaja putem kotačića i tipki. I Megane E-Tech Plug-In hibrid zadovoljava standarde za dobivanje poticaja, a cijena bez njih iznosi 241.000 kuna za početni model Megane Intense E-Tech.

Za kraj recimo još i kako je trenutno u tijeku akcija i na navedene cijene se odobrava popust od 5.000 kuna za modele Clio E-Tech i Captur E-Tech, dok je popust za Megane E-Tech 6.000 kuna. Uz to, svaki kupac dobiva i 4 zimske gume, a uz Renault financiranje s plaćanjima u četiri rate dobiva se i produženo jamstvo na 4 godine ili 80.000 km.

Podijeli