Električni Porsche Taycan stigao kod nas

image

Prva potpuno električna limuzina iz Porschea je stigla i na naše tržište, a riječ je o modelu Taycan, koji je svjetsku premijeru imao ove jeseni na Salonu automobila u Frankfurtu.

Taycan dolazi u dvije izvedbe – Turbo sa 680 KS i Turbo S sa 761 KS a pogon je uvijek na sve kotače. Za ubrzanje do 100 km/h modelu Turbo treba 3,2 sekunde, dok je snažnijem modelu Turbo S potrebno svega 2,8 sekundi, a maksimalna je brzina ograničena na 260 km/h.

93,4 kWh baterija omogućuje doseg od 450 km za slabiji model, odnosno 412 km za model Turbo S. Svakako treba istaknuti i kako je Taycan prvi električni automobil s 800 V sustavom koji omogućuje ultra brzo punjenje, pa već nakon 5 minuta punjenja na tako snažnom punjaču dobivate 100 km dosega.

Taycan je pojava na cesti i zahvaljujući svojim dimenzijama jer je dug 4.963 mm, širok 1.966 mm i visok 1.378 mm, a međuosovinski razmak je rastegnut na 2.900 mm. Porsche je iskoristio svaku prednost električnog automobila, pa se tako u Taycanu nalaze dva prtljažnika – onaj straga je obujma 366 litara, dok se sprijeda nalazi pomoćni prostor obujma 81 litru.

U unutrašnjosti nas očekuje mnogo zaslona – 16,8-inčna instrument ploča i 10,9-inčni središnji multimedijalni zaslon, a kao dodatnu opremu je moguće naručiti i jedan zaslon ispred suvozača.

Bit će zanimljivo pratiti koliko su kupci spremni na potpuno električni Porsche u limuzinskoj izvedbi, i koliko će preoteti kupaca Teslinih modela.