Novi Bugatti Tourbillon s 1800 KS

image

U Tourbillon je ugrađen 8,3-litarski V16 motor koji se vrti do 9.500 o/min te bez ikakvih turbopunjača razvija 1.000 KS dok je okretni moment od 900 Nm.

U razvoju motora sudjelovao je i Cosworth, a rezultat je zvijer s atmosferskim usisom koja teži tek 252 kg, iako veći od W16 motora kojeg zamjenjuje.

Ako se pitate gdje je nestalo 800 KS, treba istaknuti kako uz motor s unutarnjim izgaranjem imamo i tri elektromotora i središnje postavljenu bateriju kapaciteta 25 kWh koja radi na naponu od 800 V. Relativno velika baterija omogućuje i do 60 km potpuno električnog dosega.

Prvi motor je ugrađen između benzinskog motora i mjenjača, dok druga dva pokreću prednju osovinu  te nema fizičke veze između motora s unutarnjim izgaranjem i prednje osovine. Ukupna sistemska snaga je ranije spomenutih 1.800 KS.

Ako moment uspijete prenijeti na podlogu, a za to su ugrađene posebne Michelin Pilot Sport Cup 2 gume, Tourbillon će vas za 2,0 sekundi ispaliti do 10 0km/h.

No za pravi osjećaj mogućnosti ovog hiperautomobila više govori podatak da je ubrzanje do 200 km/h ispod 5 sekundi, do 300 km/h ispod 10 sekundi te do 400 km/h manje od 25 sekundi. Maksimalna brzina bi trebala biti 445 km/h

Unatoč bateriji i elektromotorima, Tourbillon je lakši od Chirona, a brojnim zahvatima su inženjeri uspjeli "ukrasti" pokoji kilogram.

Za izvedbu monokoka korišten je napredni T800 karbon-kompozit, koji je omogućio značajno smanjenje težine. Ova izvedba je omogućila ugradnju baterije kao strukturalnog dijela monokoka.

Ovjes i naprijed i natrag je multilink, a izveden je od kovanog aluminija te je upola lakši nego onaj na Chironu.

Kočnice su karbonsko-keramičke, a njima upravlja optimizirani brake-by-wire sustav koji integrira rekuperativne i mehaničke kočione komponente.

Iako se vanjski izgled na prvi pogled ne razlikuje od prethodnog modela u tolikoj mjeri kao pogona, razlika ipak ima.

Bugattijevi dizajneri iskoristili su bogato nasljeđe uvodeći prepoznatljivu "kralježnicu"  inspiriranu onom na Bugattiju Type 57S Atlantic iz 1936., a ona je u to vrijeme bila neophodna zbog nemogućnosti zavarivanja magnezija u tom vremenu.

Tourbillon je dugačak 467 cm (nešto malo više od Chirona), širina je 205 cm, a visina tek 119 cm.

Prvi primjerci se očekuju 2026., a bit će proizvedeno samo 250 primjeraka čija je cijena oko 3,8 milijuna eura.

Podijeli