Austrijski superautomobil i u Hrvatskoj

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Grand Auto, regionalni zastupnik za KTM Sportcar, u četvrtak, 5. listopada, u prostorijama zagrebačkog Mozaik Event Centra, regionalnom je tržištu predstavio svoj superautomobil X-BOW GT-XR.

„Ready to race“ X-BOW GT-XR model predstavlja ono što se može najbliže povezati s čistokrvnim trkaćim automobilom u vozilu dozvoljenom za promet, a stvoren je za individualiste koji žele doživjeti neukrotivu dinamiku i čisti entuzijazam u svakodnevnom životu.

Ova jurilica s 500 KS ima svega 1130kg bez tereta. Stoga njena maksimalna brzina iznosi 280 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrza za svega 3,4 sekunde.

Pokreće ga 2.5 litreni petocilindrični Audi motor s turbopunjačem. Navedena prosječna potrošnja iznosi 9,1 litru na 100 kilometara, zbog čega zahvaljujući spremniku goriva od 96 litara bi ova jurilica trebala imati impresivan doseg od preko 1000 kilometara.

Auto je u potpunosti izrađen od karbona, sjedala su mu udaljena samo devet centimetara od tla, a model nema retrovizore, već koristi kamere u kabini koju s gornje strane zatvara električno-pokretani aerodinamični krov nalik onom kod borbenih aviona.

Upravljač se na X-BOW GT-XR skida poput onog u bolidima Formule 1, a tu je i elektronički kontrolirani mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa s izravnim prijenosom (DSG) koji jamči brzo mijenjanje brzina bez pada okretnog momenta.

Bočni krilni prozori obnašaju ulogu vrata, a auto koristi stražnji pogon.

Također je širok više od dva metra, a dolazi i s prtljažnikom od 160 litara.

„X-BOW GT-XR je remek-djelo inženjerstva i dizajna. Ovaj automobil vrhunac je neumorne predanosti i strasti, bezbrojnih sati izrade i neumoljive težnje za savršenstvom. Pomaknuli smo granice i redefinirali ono što je moguće“, rekao je brend menadžer i član uprave Grand Auta Matija Pintarić.

„Ponosan sam što je Grand Auto prepoznao ovu jedinstvenu mogućnost za suradnju s KTM sportcar iz koje se mogu dogoditi samo nevjerojatne stvari. Ovaj poslovni pothvat ne samo da jača Grand Automotive grupu kao lidera regije, već također pokazuje predanost ispunjavanju različitih potreba i želja naših kupaca“, dodao je.

Podijeli